Salla Viitasalo Lights on korukisa

Korusuunnittelija Salla Viitasalon historiasta ja tarinoista ammentava Bound Together voitti historiallisten matkailukohteiden Lights on -korusuunnittelukilpailun, jossa etsittiin Suomen ja Viron historiallisia kohteita yhdistävää koruideaa.

Bound Together -voittajaehdotus on kaksiosainen lasi- ja pronssiriipus, johon voi liittää 1-8 historiallisen matkailukohteen ornamentti-osaa. Bound together kuvaa Suomea ja Viroa yhdistävää luontoa sekä antaa modernin muodon molempia maita yhdistävälle pronssikoru-perinteelle.

Kuva voittajatyöstä näkyy artikkelin pääkuvana. Mikäli haluat nähdä lisää kuvia voittajatyöstä, julkaisemme lisää kuvia tähän uutiseen tänään (5.9.) illalla.

Viitasalo: “Korun tuotteistaminen on käynnissä”

—Korun suunnitteluprosessi oli nopea. Sain tiedon kilpailusta sen loppumetreillä. Tutustuin kilpailukuvaukseen huolellisesti ja nopean assosiaation kautta päädyin vahvasti luontokohteiden ja historian yhdistämiseen korussani. Arvelin, että jokaisesta paikasta tällainen löytyisi, korukilpailun voittanut Salla Viitasalo kertoo. Assosioinnin jälkeen Viitasalo etsi tarinoita paikoista kirjoista ja netistä.

Lasisaviset eriväriset ornamentit kuvaavat kutakin matkailukohdetta. Esimerkiksi Raaseporin riipuksessa ruusu viittaa Kristiinaan eli Raaseporin ruusuun, Kuusiston riipuksen lintu kertoo köyhän talonpojan tarinan ja Vallisaaren lepakon siipi viittaa runsaisiin lepakkohavaintoihin saarella. Viron Lôhaveren ornamentin miekkaa kertoo alueen arkeologisista löydöistä sekä Keila-Joan symbolina on puiston tuttu vesiputous.

—Molemmissa maissa on vahva pronssikoruperinne. Pronsssikoruja on käytetty hyötykoruina esimerkiksi pitämässä asusteita koossa ja näistä on paljon arkeologisia löytöjä. Siksi valitsin pääkorun materiaaliksi pronssin, Viitasalo avaa kaksiosaisen korun taustoja.

Kilpailulla korusuunnittelun inspiroijana on Viitasalon mukaan kaksi puolta. —Kilpailukuvauksen perusteella suunnittelijan on helppo lähteä hakemaan koruideaa, mutta toisaalta kuvauksen antamat puitteet asettavat rajoitteensa sille, mitä suunnittelija voi lähteä tekemään. Joten kilpailulla on puolensa ja puolensa, Viitasalo pohtii.

Salla Viitasalo Lights on korukisa
Salla Viitasalo voitti Lights on -korukilpailun kaksiosaisella ehdotuksellaan.

Viitasalo, jolla on mm. hopeasavikoruopettajan -koulutus, on toiminut korusuunnittelijana viitisen vuotta. Kilpailua varten hän opiskeli itselleen uuden lasisavitekniikan.

—Lasisavi käyttäytyy polttovaiheessa eri tavalla kuin itselleni paremmin tuttu metallisavi. Kilpailuun osallistuminen oli minulle myös oppimisprosessi, Salla kertoo.

Korua ei ole vielä saatavana. Viitasalo kertoo, että sen tuotteistamisesta tehdään yhteistyössä järjestäjätahojen kanssa. Todennäköisesti koru tulee myyntiin lähellä kohdepaikkakuntiaan.

—Koska koru on kaksiosainen sen voi todennäköisesti hankkia joko kokonaisuutena tai sitten yksittäisistä metallisavikoruista koostuvana riipuksena, Viitasalo pohtii.

Voittaja valitsi palkinnokseen tuotevalokuvauksen, joka on arvoltaan 2 000 euroa. Salla Viitasalon korutaiteeseen voi tutustua ja niitä voi hankkia hänen verkkosivujensa Viitasalla designin kautta.

Korukilpailun voittajan valitsi tuomaristo, jonka jäsenet olivat: Saimi Hoyer (National Park Ambassador, Manager of State Hotel Punkaharju), Kai Lobjakas (Director, the Estonian Museum of Applied Art and Design), Päivi Ruutiainen (D.A., Humak University of Applied Sciences) ja Outi Ala-Härkönen (Communications Officer, Metsähallitus Natural Heritage).

Seuraavaksi valaistaan Raaseporin linna

Lights on valaistuskilpailu
Lights on -hanke valaisee Raaseporin linnanraunion muinaistulien yönä 26.7.2017 osana Suomi 100 -ohjelmaa.

Lights on on EU:n Interreg -hanke, jossa Humanistisen ammattikorkeakoulun (Humak) lisäksi toimii kumppaneina Metsähallitus Suomesta sekä virolaiset Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia ja Riigimetsa majandamise keskus (RMK).

Seuraavaksi hankkeessa jännitetään valaistuskilpailun voittajaa, joka valitaan toteuttamaan Raaseporin linnanraunioiden julkisivuun heijastettava väliaikainen valoteos. Kilpailuaika päättyi perjantaina 3.9 ja siihen osallistui yli 20 valaistustaiteilijaa useasta eri maasta.

—Olemme erittäin tyytyväisiä valaistuskilpailun saamaan huomioon! Kilpailuehdotuksia tuli Suomen ja Viron lisäksi Italiasta, Romaniasta, Valkovenäjältä, Iso Britanniasta, Venäjältä ja Kiinast, kertoo Humakissa hanketta vetävä Nina Luostarinen.

Väliaikainen valoteos on osa Suomi 100 -ohjelmaa ja se esitetään Raaseporissa muinaistulien yönä 26.8.2017 osana Suomen luonnon päivän tapahtumia.

Lights on – matkailuliiketoiminnan valmennusta

Vanhoja linnoja Suomessa ja Virossa kunnioittavat kilpailut ovat vain osa Lights on -hanketta, joka pyrkii tuomaan uutta valoa pitkin Baltiaa sijaitseviin muinaisiin linnoihin.

Hankkeen aikana alueiden matkailutoimijoille tarjotaan valmennuksia, joissa he voivat jalostaa ja kehittää uusia matkailualan tuotteita ja palveluita. Keväällä 2016 käynnistyneen valmennuskokonaisuuden teemoina ovat tuotekehitys, palvelumuotoilu, tuotteistaminen sekä markkinointi.