Lumiturvallisuuskouluttajia opissa.

Humakin vetämä kolmevuotinen Lumiturvallisuuskoulutuksen kehittäminen ja lumivyörytietouden tuottaminen -hanke päättyi vuoden 2017 lopussa. Lumiturvallisuushanke järjesti toimintansa aikana useita pilottikoulutuksia ja seminaareja tavoiteenaan laadukkaan lumiturvallisuuskoulutuksen kehittäminen. Toiminnan tuloksena syntyneen Suomen Lumivyörykoulutus -koulutusjärjestelmän (FINLAV) tehtävänä on koulutusjärjestelmän ylläpito, materiaalin päivittäminen, kouluttajien kouluttaminen ja laadukkaan lumivyörykoulutuksen mahdollistaminen Suomessa. Koulutuksen uudet sivut löytyvät osoitteesta: https://lumivyory.fi/.

Päätösseminaarissa asiantuntijoita Suomesta ja Ruotsista

Lumiturvallisuushankkeen päätösseminaariin osallistui alan asiantuntijoita Suomesta ja Ruotsista. Kaikki osallistujat korostivat lumiturvallisuuden ja lumiturvallisuuskoulutuksen merkitystä suomalaisissa oloissa ja varsinkin takamaastossa liikuttaessa. Luulajan teknillisessä yliopistossa työskentelevä Stefan Mårtensson kertoi esityksessään inhimillisten tekijöiden liittymisestä lumiturvallisuuskoulutukseen sekä turvallisuuteen liikuttaessa takamaastoissa.

Lumiturvallisuusseminaari
Stefan Mårtensson esittelee tilastoja ruotsalaisille vapaalaskijoille tehdystä tutkimuksesta.

Lumiturvallisuuden tärkeyttä korostivat myös tapahtumaan osallistuneet Ylläs Ski Resort, Pyhätunturin hiihtokoulu sekä vuoristo-oppaat. Humakin edustajat, lehtorit Eeva Mäkelä ja Jussi Muittari Lumiturvallisuus -hankkeesta kokosivat yhteen kolmivuotisen hankkeen tuloksia ja esittelivät FINLAV – Suomen Lumivyörykoulutus -koulutusjärjestelmää.

Kyselimme muutaman osallistujan ajatuksia uudesta koulutusjärjestelmästä ja päätösseminaarin annista.

Tiina Auer, Pelastuskoiraryhmä OPEKO puheenjohtaja, Kittilä

Mitä mieltä olet seminaarissa esitetystä koulutusjärjestelmästä?

On ollut äärimmäisen mielenkiintoista seurata hankkeen etenemistä, olin myös Rovaniemellä seuraamassa ensimmäistä Lumiturvallisuus seminaaria pari vuotta sitten. Uusi järjestelmä näyttää selkeältä ja hyvältä ja mahtavaa, että Ruotsin kanssa tehdään yhteistyötä, mistä molemmat varmasti hyötyvät.

Mitä mieltä olet Lumiturvallisuus seminaarin annista?

Tähän mennessä ollut tosi laaja kattaus ja on ollut mielenkiintoista kuunnella eri alojen edustajia. On ollut tosi mielenkiintoinen iltapäivä.

Hannu Väärälä, Ylläksen hiihtokoulu, vapaalaskija, turvallisuuskouluttaja ohjelmapalvelu- ja hiihtokeskusalalla

Mitä olet mieltä seminaarissa esitetystä koulutusjärjestelmästä?

On erittäin hyvä, että olemme saaneet oma koulutusjärjestelmän Suomeen. Näen koulutusjärjestelmän edistyneenä, sisältöön on tullut lisää substanssia ja inhimilliset tekijät otetaan paremmin huomioon kuin aikaisemmin. Koulutus ei ole enää niin teknispainotteinen vaan mennään enemmänkin sinne käytäntöön. Mielestäni on hyvä, että vapaalaskijoille ja ammattilaisille on eri koulutuslinjat, sillä he tarvitsevat erilaista ja eri tavalla tuotettua tietoa.

Mitä olet mieltä Lumiturvallisuus seminaarin annista?

On ollut kiva kuunnella päivityksiä, että miten tämä projekti etenee. Itselle on ollut pari mielenkiintoista luentoa ja uutta tietoa kuten Stefan Mårtensonin esittelemä tutkimus inhimillisistä tekijöistä. On ollut oikein kannattava päivä.

Lumiturvallisuuskoulutus
Humakin Jussi Muittari alustaa Suomen lumiturvallisuuskoulutusjärjestelmästä.

Seminaarista kouluttajakoulutukseen

Lumiturvallisuus -hankkeen päätösseminaariin osallistui kaikkiaan yli 70 henkilöä. Heistä 27 jatkoi heti seminaarin jälkeen järjestetyssä kouluttajakoulutuksessa. Siinä tulevia Suomen Lumivyörykoulutuksen kouluttajia perehdytettiin uuden koulutusmateriaalin hyödyntämiseen lumiturvallisuuskoulutuksessa.

Humakista kouluttajina toimivat hankkeessa työskennelleet Eeva Mäkelä, Jussi Muittari ja Kai Lehtonen. Osallistujille esiteltiin hyviä käytänteitä kouluttamisesta ja näytettiin uusimmat tavat suorittaa esimerkiksi uhrin pelastaminen lumen alta ja kuinka tämä taito opetetaan eteenpäin. Konkreettisin asia tuleville kouluttajille oli hankkeen tuottaman tarkistuskortin käyttö opetuksessa ja päätöksenteossa. Kortti tiivistää koulutusjärjestelmän ytimen ja toimii kouluttajan punaisena lankana koulutuksien aikana.

Suomen hiihtokeskus ry ylläpitää Suomen Lumivyörykoulutusjärjestelmää jatkossa

Humakin vetämän hankkeen kehittämän koulutusjärjestelmän vetovastuu siirtyy nyt Suomen hiihtokeskus ry:lle, jonka tehtävänä on ylläpitää koulutusjärjestelmää jatkossa. Koulutuksen laatua ja toimintaa valvoo sitä varten perustettu ohjausryhmä. Humakin lumiturvallisuushankkeesta vastaavat asiantuntjat ovat jatkossakin mukana koulutusmateriaalien päivittämisessä ja koulutusten järjestämisessä.

Lumivyörykoulutus
Tarkistuskortti, joka toimii kouluttajan punaisena lankana kun koulutuksia vedetään osallistujille.

Uutinen perustuu Jussi Muittarin kirjoittamaan tekstiin seminaarista.
Uutisessa käytetyt kuvat Sini Lahti ja Jussi Muittari, Humanistinen ammattikorkeakoulu. Etusivun päänostokuva (Lahti): seminaariin osallistui 70 henkeä.  Uutisen pääkuva (Muittari): Kouluttajakoulutuksessa esiteltiin oppimisympäristöjä, jotka toimivat koulutuksien pitämisessä.