Luova piha tuo väriä vanhusten arkeen Liittyviä tiedostoja

Helsinkiläisen vanhainkodin Mariakodin pihaan on kevään ja kesän aikana kasvanut viherkeidas, jossa kukoistavat värikkäät kasvit ja itse viljellyt perunat, kesäkurpitsat ja yrtit. Humakin kulttuurituottajaopiskelijan Marika Turtiaisen ja Helsingin Seniorisäätiön koordinoimassa Luova piha -yhteistyöhankkeessa kohtaavat luova puutarhasuunnittelu, työpajatoiminta ja erilaiset taidetapahtumat.

—”Projektissa kiteytyy pitkäaikainen haaveeni yhdistää taide- ja puutarhatoiminta vanhainkotiin sopivaksi konseptiksi”, kertoo Turtiainen, joka tekee projektista myös opinnäytetyön Humakiin.

Luova piha syntyi yhteisvoimin

—”Ajatuksena on piristää Mariakodin asukkaiden, vierailijoiden ja lähialueen asukkaiden arkea”, kertoo Turtiainen ja jatkaa, että jokaisella pitäisi olla mahdollisuus päästä puutarhaan seuraamaan vuodenaikojen vaihtumista, näkemään kasvien puhkeavan väriloistoonsa ja upottamaan sormensa multaan. Asukkaista monet ovat muistisairaita, joille tämä on ainoa mahdollisuus nauttia vihreydestä.

Puutarhatyökalutkin toivat väriä pihaan.

—”Vapaaehtoiset, omaiset, asukkaat ja henkilökunta rakensivat Luovan pihan yhteisvoimin Mariakodin etupihalle. Piha on toteutettu pienellä budjetilla ja talkoovoimin. Suurin osa kasveista, työvälineistä ja muista tarvikkeista on saatu lahjoituksina”, kertoo Seniorisäätiön vapaaehtoistyön suunnittelija Silva Siponkoski.

Tuottaja monialaisen yhteisöllisyyden luojana

—”Opiskelen kulttuurituotantoa, sillä mielestäni tuottajalla on juuri sellaista ammattitaitoa, joka tekee mahdolliseksi raja-aitojen rikkomisen ja monialaisten yhteisöllisten hankkeiden synnyttämisen”, toteaa Turtiainen. Hän on sitä mieltä, että uuden konseptin suunnittelu ja toteutus vaatii hyvän kulttuurituottajan ominaisuuksia: luovuutta, monialaisten työtehtävien hallintaa ja kykyä sietää epävarmuutta.

Turtiainen kertoo työskennelleensä aiemmin vanhusten kanssa kroonikko-osastolla sairaalassa ja kotiavustajana. —”Itselläni oli ehdottomasti hyötyä hoito-alan taustastani.  Uskon, että hoitolinjaukset siirtyvät raskaasta medikalisoinnista kevyempään. Silloin esim. taiteella, kulttuurilla ja terapeuttisilla puutarhaprojekteilla tulee olemaan vahvempi jalansija sekä kuntoutuksessa että ennaltaehkäisyssä”.

Kulttuurituotannon lehtori Päivi Ruutiainen kertoo, että Humakin monimuoto-opiskelijoilla on usein työkokemusta ja opintoja  jollain toisella alalla. Kulttuurituottajan AMK-tutkinto rakennetaan aikaisemmin hankitun osaamisen perustalle.

Luova piha tuotti hyvää satoa
Luovan pihan keskipäivän juhlalounaalla syötiin oman pihan satoa. Mariakodin henkilökunta, asukkaat, kutsuvieraat sekä pihan rakentaneet vapaaehtoiset nostivat maljan onnistuneelle pihahankkeelle.

Yhteistyö Helsingin Seniorisäätiön kanssa

Ruutiainen näkee kulttuurin hyvinvointivaikutusten merkityksen ja osallisuuden edistämisen lisääntyvän kulttuurituotannon painotuksissa. —”Tuottajaopiskelijamme katsovat kulttuuria entistä monipuolisemmista näkökulmista. Yhteistyö Helsingin Seniorisäätiön kanssa on yksi tällaisista uudenlaisista avauksista”.

Ruutiainen kertoo, että syksyllä ensimmäisen vuoden tuottajaopiskelijat organisoivat Burleski-tapahtuman seniorisäätiön Pakilakotiin, ja että toive tuli nimenomaan Seniorisäätiöltä. —”Humakin opiskelijat hankkivat iltapäivän tapahtumaan paikalle burleskiesiintyjän sekä häntä säestäneen bändin. Tila koristeltiin ja se sisälsi myös tarjoilua. Tänä vuonna yhteistyö jatkuu”.

Seuraa Luova piha -hanketta myös Facebookissa https://www.facebook.com/luovapiha

Kulttuurituottaja (ylempi AMK) -haku käynnissä 22.9.2015 saakka

Syksyn yhteishaussa voit hakea opiskelemaan Humakiin kulttuurituottajaksi maisteritasoiseen koulutukseen. Koulutus sopii niille, jotka haluavat kehittyä kulttuurialan huippuosaajiksi. Uutuutena 1/2016 alkavassa koulutuksessa on, että voit opiskella 60 opintopisteen kokonaisuuden myös 1,5 vuodessa. Aikaisemmin opinnot piti suorittaa vuoden kuluessa. Koulutuksen toteuttavat yhdessä Humak ja Metropolia Ammattikorkeakoulu.

Lisätietoja koulutuksesta saat klikkaamalla alla olevaa kuvaa ja lukemalla kirjoittamamme jutun Huippukoulutus kulttuurialan kehittäjille

Kulttuurituottaja yamk
Syksyn yhteishaku Humak: Kulttuurituottaja ylempi AMK-koulutus yhteistyössä Metropolian kanssa.