Kaledonian yliopistossa opiskeleva Oona Torniainen. Liittyviä tiedostoja

Oona Torniainen opiskelee parhaillaan maisteriopintoja kansainvälisessä tapahtumatuotannon koulutusohjelmassa Kaledonian yliopistossa Glasgow’ssa.

Oona valmistui Humakista kulttuurituottajaksi vuonna 2015. Vaikka valmistumisesta on aikaa, on hän edelleen luokkakaveriensa kanssa tekemisissä. ”Meillä oli todella hyvä yhteisöllisyys ja oli todella tiivis vuosikurssi. Luokkalaiset ovat kuitenkin alkukontaktiverkosto ja ne ihmiset joilta saatat kysyä apua tulevaisuudessa”

Maisteriksi ulkomailla

Vaikka moni jatkaakin opiskeluitaan ulkomailla, saattaa se joillekin olla iso harppaus tuntemattomaan. Oonalla oli kuitenkin jo kokemusta ulkomailla opiskelusta, koska hän oli ollut Humakin aikana vaihdossa Kanadassa ja Lontoossa.

Vaihtojen jälkeen mulle jäi olo, että haluaisin mennä opiskelemaan ulkomaille pidemmäksikin aikaa. Pidin Lontoosta todella paljon, joten halusin lähteä takaisin Iso-Britanniaan. Ystäväni oli opiskellut tapahtumatuotantoa Glasgow’ssa ja hän oli pitänyt siitä todella paljon, joten se kannusti lähtemään Kaledoniaan.”

Torniainen kokee, että kulttuurituottajaopinnot antavat hyvät perusteet lähteä jatkamaan opintoja ulkomailla. ”Tietysti se riippuu aina siitä mistä on kiinnostunut ja missä on tehnyt esimerkiksi harjoittelut. Humak on antanut hyvät perusteet minun nykyisille opinnoille”

Harjoittelupaikat kannattaa valita huolella: Mitä osaamista tarvitset?

Harjoittelupaikkaa hakiessaan kannattaa aina miettiä sitä, mitä osaamista tarvitsee ja millaista osaamista haluaa vielä oppia lisää. Harjoittelupaikat kerryttävät omaa asiantuntemusta ja niistä on usein hyötyä tulevaisuudessa, niin työpaikalla kuin vaikka opinnoissa.

Oona oli opintojensa aikana harjoittelussa H2Ö-festareilla, jossa hän toimi backstage-managerina. Backstage-managerin työnkuvaan kuuluu esimerkiksi tarkistaa, että bäkkärillä on kaikki tarvittava kuten ruoat ja juomat.

Toisena vuotena opiskeluidensa jälkeen hän toimi festareilla bändi-hostina, eli huolehti siitä, että artistit pääsevät liikkumaan alueelle ja heillä on kaikki tarvittava.

Hän työskenteli valmistumisensa jälkeen Festaripörssissä, joka on yksi Humakin hankkeista. Festaripörssi tarjoaa nuorille mahdollisuuden päästä vapaaehtoiseksi eri festareille Suomessa. ”Toimin Festaripörssissä mentorina vapaaehtoisille. Oli monenlaisia hommia riippuen festareista ja siitä kuinka paljon tukea nuoret tarvitsivat. ”

Hän on toiminut myös vapaaehtoisena Espoon Cinéssä ja Nordic designer – pop upissa, missä hän oli hoitamassa markkinointia ja viestintää, etenkin somea. 

Kaledonian yliopistossa opiskellaan suurtapahtumatuotantoa

Tapahtumantuotannon mittakaava Skotlannissa on samanlainen kuin Suomessa, vaikka siellä onkin suuria tapahtumia. ”Jos tuottaisin tapahtumia Lontoossa niin kokoluokka ja volyymi olisi todella paljon suurempi, ja mahdollisuus esimerkiksi terrori-iskuihin olisi isompi.”

Kaledonian yliopiston opinnoissa on enemmän urheilutapahtumia sekä mega- ja major-luokan tapahtumia. Mega-luokkaan kuuluvia tapahtumia ovat esimerkiksi olympialaiset tai jalkapallon MM-kisat. Major-tapahtumiin taas kuuluu esimerkiksi kansanyhteisön kisat, joita television välityksellä seuraa peräti 1,5 miljardia ihmistä. ”Glasgow’ssa me käsitellään tällaisia pienempinä tapahtumina, kun taas Suomen mittakaavalla ne olisivat jo suurtapahtumia.”

Skotlannissa sijaitseva Kaledonian yliiopisto.
Kaledonian yliopisto, Glasgow’ssa

Millaista on opiskelu Skotlannissa?

Opiskelu Glasgow’ssa on erittäin kansainvälistä. Oonan kurssilla lähes jokainen opiskelija on muualta kuin Skotlannista. Professorit Kaledonian yliopistossa ovat kuitenkin paikallisia.

Jos lähtee opiskelemaan ulkomaille, kannattaa miettiä, pilkku mitä arvosanoja on saanut Suomessa ja millä työmäärällä sekä kuinka paljon on valmis laittamaan aikaa ja energiaa opiskeluun.

Opiskelu on työläämpää kuin Suomessa ja se vaatii opiskelijalta sitoutumista. ”Jos haluaisi saada enimmäkseen 70% kursseista, niin se tarkoittaa sitä, että elämässä ei voi olla mitään muuta kuin opiskelua. Jos taas haluaa hyviä arvosanoja, muttei ole valmis tekemään opiskelusta ykkösprioriteettia, niin ei missään nimessä kannata lähteä hukkaamaan lukukausimaksuja. Tietenkin jos on saanut Suomessa vitosia tekemättä mitään, niin sitten. Normaalille opiskelijalle huippuarvosanojen saaminen maisteritutkinnossa vaatii todella paljon.”

Vaikka opiskelu onkin vaativampaa, niin kaikki on kuitenkin kiinni opiskelijan omasta motivaatiosta. ”Kaikki riippuu siitä mitä itse haluat ja mihin haluat panostaa. Vaikka työmäärä on suuri, niin hyviä arvosanoja on mahdollista saada, vaikka se vaatiikin paljon työtä.” 

Ulkomaille ei ole kuitenkaan pakko lähteä heti opiskelemaan kokonaista tutkintoa, vaan yliopistot tarjoavat myös erilaisia kursseja. ” Jos ei ole varma riittääkö omat rahkeet niihin tavoitteisiin joihin haluaa päästä, suosittelisin että menee johonkin yliopistoon vaikka yhdelle kurssille kokeilemaan.” 

Humakilla on yhteistyöoppilaitoksia ja harjoitteluorganisaatioita kaikissa Euroopan maissa. Opiskelijoista jo yli 500 on suorittanut Erasmuksen tuella lukukauden opinnoistaan ulkomailla opiskelijavaihdossa yhteistyöoppilaitoksissa tai harjoitteluna erilaisissa organisaatioissa. Enimmillään opiskelija voi saada tukea 12 kuukauden opintoihin ulkomailla.

Katso yhteistyöyliopistot täältä:

https://www.humak.fi/humak/verkostot/kansainvalisyys/