Mihin Tulkki (AMK), tulkkaus- ja kommunikaatio-ohjaajaksi valmistunutta ammattilaista tarvitaan?

Yhteishaku on käynnissä 30.3.2023 saakka. Humakin yksi uusimmista koulutuksista on monimuoto-opintoina Kuopiossa järjestettävä Tulkki (AMK), tulkkaus ja kommunikaatio-ohjaus -koulutus. Tutkinto on kokopäiväistä monimuotokoulutusta, jossa lähiopetuspäiviä on kampuksella kerran kuukaudessa kolmena päivänä. Koulutukseen voi osallistua myös kauempaa, kun huomioi matkustuksen vaatiman ajan ja kustannukset.Lue lisää hakukohteesta Opintopolussa.
Linkki: https://opintopolku.fi/konfo/fi/toteutus/1.2.246.562.17.00000000000000002496

Kommunikaatioasiantuntijiden ja -ohjaajien tarve on kasvanut

Tarve tulkeille ja kommunikaatio-ohjaajille sekä kommunikaation eri muotoja hallitseville ammattilaisille on lisääntynyt väestön ikääntymisen, vammaisten oikeuksien turvaamisen sekä erityisesti EU:n saavutettavuusdirektiivin (2020) ja tulevan esteettömyydirektiivin (2025) myötä.

-”Erilaisten asiakasryhmien ja palvelualan ammattilaisten välille tarvitaan saavutettavan viestinnän osaajia ja asiantuntijoita. Myös olemassa olevat ammattilaiset tarvitsevat taitoja omassa työssään”, kertoo tulkkausalan koulutussuunnittelija Karoliina Miettinen. Miettinen muistuttaa, että esteettömyysdirektiivi velvoittaa myös yksityiset yritykset lakisääteisesti huomioimaan palveluidensa esteettömyys kaikissa palveluissaan ja digitaalisissa ratkaisuissa.

Mihin tulkki (AMK), tulkkaus ja kommunikaatio-ohjaajat työllistyvät

Koulutuksesta valmistuu perinteisiin puhevammaisten tulkkaus ja kommunikaatio-ohjaajan tehtäviin. Perinteisen työn rinnalle ovat nousemassa erilaiset kommunikaation ja – ohjauksen asiantuntijatehtävät, neuvonta- ja valmennustehtävät, esteettömyysasiantuntijuustehtävät eri organisaatioissa sekä moninaiset tulkkaustehtävät sekä alan konsultointi yksityiselle sektorille.

Lisäksi koulutus antaa valmiuksia työskennellä monikulttuurisissa toimintaympäristöissä erilaisissa kielellistä saavutettavuutta tukevissa tehtävissä – esimerkiksi selkoilmaisun ja selkoviestinnän parissa.

Millaista on opiskella Tulkiksi, katso yllä oleva video.

Monimuoto-opiskelu on opiskelutapojen moninaisuutta. Siihen voi hakea suoraan toiselta asteelta tai opiskella lisätaitoja omaan ammattiin

Monimuoto-opiskelu Humakissa tarkoittaa opiskelujen monimuotoisuutta. Kuten työelämässä, opiskelussakin korostuvat lähiopetus, aikaan sidotut verkkotapaamiset sekä erilaiset projekti-, tiimi- ja itsenäiset tehtävät.

-”Koulutus on täysipäiväistä ja opiskelija voi hakea siihen normaalit opintososiaaliset etuudet. Opiskelijamme ovat sekä suoraan toiselta asteelta valmistuneita että uutta kommunikaatio-osaamista täydennyskoulutuksena hakevia ammattilaisia”, Miettinen kertoo.

Tulkki (AMK), Tulkkaus ja kommunikaatio-ohjauksen opiskelijat kokoontuvat Kuopion kampukselle pakollisiin lähiopetuspäiviin kerran kuukaudessa kolmeksi päiväksi. Opintoihin osallistuakseen ei siis tarvitse välttämättä asua Kuopiossa.

Tuleva opintoaikataulu on helppo suunnitella etukäteen, sillä lähipäivät ilmoitetaan kevään 2023 aikana Opintopolussa. Tämän lisäksi opiskelua rytmittävät kaksi webinaariviikkoa ja yksi itsenäisen työn viikko. Webinaariviikoilla pidetään kaikki aikaan ja paikkaan sidotut verkko-opetukset. Opetus järjestetään kello 8:30 – 16 välisenä aikana sekä kampus- että webinaariviikkoina.

Värikkääseen mekkoon pukeutunut tyttö katsoo kuvakirjaa, jossa näkyy eläinten kuvia.
Kuvateksti: Tulkki voi käyttää monenlaisia menetelmiä kommunikaatio-ohjauksessa. Kuva: Helena Lopez/Pexels.

Digitaalisten palveluiden esteettömyys edellyttää kommunikaatio-asuintuntemusta

Kaikkia organisaatioita velvoittavan esteettömyysdirektiivin myötä tarve moninaisten käyttäjäryhmien viestinnällisten, kielellisten, aistillisten ja motoristen ongelmien ymmärtämisen lisääntyy. Esteettömyysdirektiivillä turvataan kaikkien yhdenvertaiset oikeudet toimia ja asioida erilaisten palveluiden parissa rajoitteistaan riippumatta.

Julkisella sektorilla EU:n saavutettavuusdirektiivi on velvoittanut huomioimaan asiat jo 2020 lähtien, jolloin direktiivin siirtymäaika päättyi. Yksityinen sektori ei välttämättä ole vielä valmistautunut tulevaan isoon muutokseen, vaikka direktiivin soveltaminen alkaa kesäkuussa 2025. Tällöin kaikkien uusien palveluiden ja tuotteiden on oltava esteettömiä.

Muotoile oma kommunikaatio-asiantuntijuus opintojesi aikana

Olemassa olevien tulkkausta ja ohjausta tarvitsevien asiakasryhmien sekä kielellisen saavutettavuuden ja esteettömyyden rajapintaan kehitetty tulkki (AMK) -tutkinto mahdollistaa opiskelijan suuntautumisen ja kehittymisen haluamalleen asiantuntijuussektorille.

Koulutuksessa opitaan erilaisten käyttäjäryhmien tarpeet ja haasteet erilaisissa palvelu- ja kommunikaatiotilanteissa. Tulkkia tarvitaan myös palveluiden testaustilanteissa, jossa niiden kehittäjät ja loppukäyttäjät eivät ”puhu samaa kieltä”.

-”Suomessa ole riittävästi osaamista ja osaajia esteettömyyden arviointiin. Saavutettavuusarviointeihin vaaditaan asiantuntemusta, johon opiskelija voi suuntautua projektitöitä ja harjoitteluja valitsemalla”, Miettinen toteaa.

Havainnollisena esimerkkinä erityisestä kommunikaatio-asiantuntemuksesta Miettinen nostaa esiin Humakin ja Savonia AMK:n Ydinasia-hankkeessa tuotetut kielellisen saavutettavuuden oppaat ja ohjevideot sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille (ks. esimerkkivideo alla).

Työkenttä tulkkina ja kommunikaatio-ohjaajana on laaja

Tulkki (AMK), tulkkaus ja kommunikaatio-ohjauksen koulutusohjelmasta valmistunut saa luonnollisesti ammattitaidon ja pätevyyden toimia myös perinteisesti tulkkausalalla erityisryhmien ja vammaisten tulkkaus ja kommunikaatio-ohjauksen tehtävissä.

Tulkki mahdollistaa vuorovaikutuksen esimerkiksi puhevammaisten, kuulovammaisten, afaatikkojen ja autististen asiakkaiden ja heidän läheistensä välillä kaikissa elämäntilanteissa. Tukiviittomat, kuvakommunikaatio, kuvailutulkkaus ovat vain osa koulutuksesta valmistuneen tulkin työkalupakkia.

Puhetulkkauksessa tarvittavia taitoja: kärsivällisyys, läsnäolo, kielitaito, kuuntelutaito, tilannetaju, asiakaslähtöisyys.
Kuopion 2. vuoden tulkkiopiskelijoiden ensimietteitä puhetulkkauksessa tarvittavista taidoista.

Myös viittomakielen tulkki (AMK) päivätoteutuksena sekä tulkkaustoiminnan kehittäminen (ylempi AMK) ovat Humakin hakukohteita yhteishaussa. Yhteishaku päättyy 30.3.2023 kello 15. 

Lisätietoja Hakijan oppaassa.

Lue lisää:

Puhevammaisten tulkki on ymmärrettävän kielen viestinvälittäjä: monimuoto-opinnot suoritettavissa pääosin etänä

2023-03-23 10:15:42