Entis Jussi Heikkinen

Kulttuurituottajaksi (AMK) viimeistä vuotta Turussa opiskeleva Jussi Heikkinen pyöräilee toverinsa Andrej Krsjakin kanssa kanssa parhaillaan Turusta Nuorgamiin. Jussi ja Andrej päättivät nostaa fillarihaasteet nextille levelille ja ryhtyivät pähkähulluun ideaansa keskellä pahimpia talvikelejä. Andrej opiskelee liiketaloutta Tanskassa.

Talvi on tarjonnut arktisimmat kasvonsa, sillä pian starttin jälkeen eteläistä Suomea kohtasivat pahimmat talvimyrskyt ja -myräkät aikoihin. Matkan varrelta sosiaaliseen mediaan postatut videot ovat antaneet varsin karun kuvan talvisista olosuhteista, mutta pyöräilijöiden huumori on kiirittänyt heidät pitkälle pohjoiseen. Jussi ja Andrej lähtivät matkaan 1. helmikuuta. Kolmessa viikossa (22.2.2019) pyöräilijät ovat ehtineet Tunturi-Lappiin Ivaloon ja alkavat lähestyä 1500 kilometrin päässä ollutta maaliaan.

–”Lähdettiin tänään Vuotsosta 30 asteen pakkasessa ja ylitettiin Saariselkä. Nyt päivän tavoite Ivalo on saavutettu. “, Jussi kertoo kuulumisista tuoreeltaan.

Nyhtiksen ja kauriksen rinnalle Sirkkis

Miehetj ovat yhtiötovereita Entiksessä. Entis on turkulaisisten korkeakouluopiskelijoiden Nuori yrittäjyys-ohjelmassa perustama yritys. Firma pokkasi vuonna 2017 parhaan korkea-asteen NY Start Up-yrityskilpailun pääpalkinnon. Palkintoraati kiitti Entis NY:tä siitä, että yritys oli napannut kiinni globaaliin megatrendin proteiinipitoisesta ravinnosta ja oli luomassa uutta brändiä, joka markkinoi hyönteisravintoa. Yrityksen perustajissa oli opiskelijoita sekä Humakista että Turun yliopistosta.

Opiskelijayrityksen innovatiivisuudesta kertoo se, että yrityksen tuotteet ovat alkaneet valloittaa kauppojen hyllyjä. Hyllyistä löytyy niin sirkkasnackeja, sirkkapatukoita kuin sirkkistä, heinäsirkoista tehtyä jauhelihan korviketta.

Yrittäjyys ja yrittäjyysopinnot ovat yksi Humakin strategisista vahvuusaloista ja osaamisalueista. Humak Creve on luovien alojen yrityshautomomme, joka tarjoaa henkilökohtaista tukea ja konkreettista apua liiketoiminnan toteuttamiseen: yritystoiminnan suunnitteluun, käynnistämiseen, kehittämiseen, kasvuun ja kansainvälistymiseen. (Lisätietoja Humak Creven sivuilla)

Tämän pätkän nimeksi pitäisi tulla “Hauskaa lumella”

Minne tie hävisi? Video reissun alusta, kun lumimyrskyt iskivät Turku-Pori reitin varrelle.

Jussin ja Andrejn matkan viestinnällisenä tavoitteena on levittää tietoa hyönteisruoasta ja sen ekologisesta merkityksestä. Tämä tapahtuu matkakohteissa paikan päällä sekä viestimällä reissusta matkan aikana sosiaalisessa mdiassa. Heikkinen korostaa hyönteisruoan ekologisuutta. Hän uskoo, että Entiksen suosimien sirkkojen lisäksi tulevaisuudessa käytetään muitakin hyönteisiä, kuten jauhomatoja. 

-“Hyönteiset on matkalla otettu vastaan hyvin positiivisesti, ehkä vaikuttaa vähän että sanansaattajat on laittanut kroppaa likoon tällä tavalla”, Jussi nauraa.

– ”Entis on kehittänyt tuotteita, joilla voidaan korvata lihatuotteita. Hyönteiset ovat ravintoarvoiltaan lihaan verrattavia, mutta niiden kasvatus tuottaa paljon vähemmän kasvihuonepäästöjä ja kuluttaa huomattavasti vähemmän vettä kuin lihantuotanto”, Heikkinen kertoo. Entiksen valikoimista löytyykin jo runsaasti erilaisia sirkkatuotevaihtoehtoja.

Heikkinen opiskelee Humakissa kulttuurituottajaksi ja työstää parhaillaan myös lopputyötään kurssikaverinsa Laura Arajuuren kanssa. Arajuuri on yksi Entiksen perustajista.

Tunnelmia vaaran tieltä matkalla Ouluun, mutta perille päästiin.

“Vähän paikkoja särkee”

Matkaastaan Heikkinen toteaa, että he ovat yrittäneet pitää startup-yrityksenä matkabudjetin mahdollisimman matalana ja toisaalta myös päästä tapaamaan mahdollisimman paljon ihmisiä eripuolilta Suomea. Matkan aikana on majoituttu ystävällismielisten vieraiden lisäksi myös teltassa. Majoituksesta vastineeksi miehet ovat tarjonneet tiskauksen ja siivouksen lisäksi myös Entiksen tuotteita.

Matka on taittunut sponsoreiden tuella leveärenkaisilla Fatbikeilla. Reitti suuntautui aluksi rantatietä pitkin Ouluun, josta jatkettiin nelostietä Rovaniemen ja Sodankylän kautta saapuen pian Suomen ja EU:n pohjoisimpaan kylään Nuorgamiin. Heikkisellä ja Krsjakilla on vahvaa erä- ja
kuntoilutaustaa, mutta vastaavan veroista suoritusta kummallakaan ei ole vyöllään entuudestaan. Ankarista olosuhteista huolimatta, miehet näyttävät edelleen sosiaalisen median ja viestien perusteella voivan hyvin.

Entis Bugging across Finland
Ruutukaappaus viimeisimmältä miesten julkaisemalta videolta Iistä (kuva toimii linkkinä videoon).

Suunnilleen matkan puolivälissä sanomalehti Kaleva haastatteli pyöräilijöitä heidän tunnelmistaan. Huumori on auttanut kestämään pieniä kipuja ja tien päällä on päässyt auttamaan teiden ritarina muita:

– Aika hyvin kaikki on mennyt. Polvet tietysti välillä reistailee ja paikkoja särkee, mutta niistä selvitään huumorilla. Muiden sattumuksia olemme kyllä päässeet auttamaan: useitakin kertoja olemme olleet työntämässä autoja lumihangesta, yhtä bussiakin, miehet toteavat Kalevan haastattelussa.

Humak tsemppaa!

Karttareitti Turusta Nuorgamiin.
“Buggareiden” fillarointireitti kartalla.