Socnet98 Kaunis keväinen ilta Suomenlinnassa Liittyviä tiedostoja

Liittyvää sisältöä

Linkkejä:

Lue lisää SocNet98-verkostosta

SocNet98-korkeakouluverkoston kansainvälinen viikko IUW toi Suomeen ja Humakiin 2.-5.5.2017 toista sataa sosiaali- ja nuorisotyön opiskelijaa ja opettajaa Britanniasta, Saksasta, Hollannista, Belgiasta, Tanskasta, Norjasta, Itävallasta, Tsekin tasavallasta ja Kataloniasta.

Humakin yhteisöpedagogiopiskelijat olivat näkyvästi mukana. Lehtori Sari Höylän vetämässä tuotantotiimissä 21 pääkaupunkiseudun kolmannen vuoden opiskelijaa tutustui eurooppalaisiin kollegoihinsa ja alallaan käytävään keskusteluun samalla kun he huolehtivat siitä, että järjestelyt toimivat ja että vieraat viihtyvät.

Työpajoja, keskusteluja ja uusia opiskelijaystäviä

SocNet98 kansainvälinen viikko tarjosi runsaasti ohjelmasisältöjä ja toi osallistujille opintosuorituksia, mutta se oli myös loistava tilaisuus tutustua ja verkostoitua opiskelijakollegoiden kanssa ja kuulla, mitkä asiat eri maissa puhututtavat.

Verkosto järjestää vuosittain kolmessa tai neljässä korkeakoulussa kansainvälisen viikon (International University Week) , johon jäsenkorkeakoulujen opiskelijat  voivat osallistua. Luennoitsijoita ja työpajojen pitäjiä kutsutaan niinikään yhteistyökorkeakouluista. Kaikki kansainväliset viikot toteutetaan englanniksi.

Humak on verkoston ainoa suomalaisjäsen. Se on ollut mukana vuodesta 2013 ja järjesti viikon nyt ensimmäistä kertaa. Teemana oli Moninaisuus nyky-yhteiskunnassa. Samaan aikaan Helsingin kanssa kansainvälinen viikko järjestettiin Hollannissa Groeningenissa, missä teema oli Maailma liikkeellä – sosiaalityö maahanmuuton aikoina sekä Belgiassa Leuvenissa ja Linzissä Itävallassa, joissa molemmissa teemana oli Sosiaalityön monet kasvot.

From multiculturalisism to superdiversity in Brussels
Mitä teille tulee mieleen, kun ajattelette Brysseliä? kysyivät belgialaiset sosiaalityön opiskelijat työpajassaan. Kuvaaja Erja Anttonen

Helsingin viikolla pidettiin kymmeniä työpajoja, joita vetivät sekä osanottajakorkeakoulujen pedagogit että heidän opiskelijansa, usein yhdessä. Moninaisuuden teemaa lähestyttiin eri näkökulmista. Aiheita olivat mm. stereotypiat ja Living Library -menetelmä, ihmisoikeusperusteinen nuorisotyö, yhteisöteatteri sosiaalityössä, voimauttava valokuva, vihreä pedagogiikka. Myös osallisuutta, luovuutta ja itseilmaisua käsiteltiin toiminnallisesti. Työpajat ovat yleensä käytännönläheisiä ja ne painottuvat tekemiseen.

Voimaannuttavia onnistumisen kokemuksia

—Tuon mielelläni opiskelijoitani tällaiseen intensiiviseen viikkoon, missä kansainvälisessä ympäristössä saadaan uusia kokemuksia ja uutta osaamista, kertoo lehtori Alois Gruber St. Pölten ammattikorkeakoulusta Itävallasta. Hän on opiskelijaryhmänsä kanssa osallistunut aiemmin SocNet98-verkoston kansainväliseen viikkoon Tanskassa, Saksassa, Hollannissa sekä omassa korkeakoulussaan Itävallassa.

Erityisen tärkeänä Gruber pitää sitä että opiskelijoille luodaan mahdollisuuksia tällaisiiin kansainvälisiin kontakteihin: —Olen nähnyt tämän voimaantumisen opiskelijoissani. On hienoa nähdä, miten ylpeitä he ovat kotiin tullessaan ja kertoessaan: Olin Suomessa, osallistuin kansainväliseen työpajaan, esittelin siellä oman aiheeni englanniksi kansainvälisten opiskelijoiden edessä. Onnistuin!

Vapaa radio

Alois Gruber piti viikon aikana kaksi työpajaa moninaisuudesta. Niissä tuotettiin noin kahden tunnin radio-ohjelma, jonka työpajalaiset tekivät haastattelemalla muita opiskelijoita Valkeassa talossa. Gruber  on sosiaalityöntekijä, joka luennoi St. Pölsenin lisäksi muutamassa korkeakoulussa paitsi sosiaalityöhön myös mediaan liittyvistä aiheista.

alois Huber Itävallastasaksalais- ja tanskalaiskollegoiden seurassa
Kollegoiden tapaaminen on aina antoisaa, sanoo Alois Huber (kuvassa toinen vasemmalta)

Gruber kertoo: Olen ollut kehittämässä vapaata radiota St. Pölsenin ammattikorkeakouluun. Sen ideana on tuoda radio niiden käyttöön joilla ei perinteisesti ole tätä mahdollisuutta. Näin he voivat itse tehdä radio-ohjelmia. tällä on suuri voimauttava vaikutus. Tämä on ihan eri asia kuin toisen kysymyksiin vastaaminen.

Minuutin video

—Eurooppalainen nuoriso- ja sosiaalityön verkosto alkaa vähitellen muodostua meillekin, totesivat Humakin lehtorit Kristiina Vesama ja Kari Keuru, jotka solmivat ahkerasti kansainvälisiä kontakteja – Nämä tapaamiset virkistävät ja voimaannuttavat, kertoo Vesama.

—Tällainen kansainvälinen viikko on hyvä ja kustannustehokas tapa rakentaa verkostoja, sanoo Keuru.  Se on ikään kuin kevytversio. Ei tarvitse aina lähteä kolmeksi kuukaudeksi ulkomaille. Kansainvälistymiseen on muitakin vaihtoehtoja.

One minute video
Socnet98 One minute video workshop Kari Keuru ja Kristiina Vesama

Kari Keuru ja Kristiina Vesama ovat kehittäneet One minute video -workshopin, jossa opitaan tuottamaan minuutin mittaisia videoita. Niitä he ovat pitäneet Helsingin kansainvälisen viikon aikana ja aiemmin SocNet98-viikoilla, Erasmus-vaihdoissa ja myös eri Humakin yksiköissä sekä Yritetään yhdessä –hankkeen koulutuksissa.

Yhteisöpedagogiopiskelijat tuottajina

Kansainvälisen viikon tuottajia
Socnet98 Humakin opiskelijat erotti oranssista väristä

Humakin lehtori Sari Höylän vetämässä tuotantotiimissä on 21 Humakin pääkaupunkiseudun yksikön yhteisöpedagogiopiskelijaa, joista kaikki ovat opintojen loppuvaiheessa.  Viikon tuottamiseen osallistuvat saavat 5-10 opintopistettä yhteisöpedagogitutkintoonsa.

Esa ja Sanni #socnet98
Esa Huhtakallio ja Sanni Hantula toimivat Socnet98-viikon aikana viestintätehtävissä

Sanni Hantula ja Esa Huhtakallio olivat osa viestintätiimiä. Sannin vastuulla oli viestintä ja vapaa-ajan ohjelma, Esalla viestinnän lisäksi IT-asiat. Hänen ohjelmansa alkoi ”aamulenkillä” eli Esa kävi tarkastavat kaikki tilat, missä käytetään verkkoa ja koneita.

—Tulimme mukaan koska tapahtumatuottamisen taitoja tarvitaan nuorisotyössä ja koska tämä projekti oli mahdollista tehdä yhteisöpedagogitutkinnon suuntautumisopintoina, kertovat Sanni Hentula ja Esa Huhtakallio, joiden tavoitteena on valmistua joulukuussa. Molemmat ovat olleet mukana opiskelijakunnan toiminnassa, Sanni mm. kansainvälisyystutorina, Esa HUMAKOn hallituksessa yhden vuoden.

Lehtori Sari Höylä on tyytyväinen opiskelijoiden panokseen ja viikon toteutukseen ja suosioon: Olemme saaneet paljon kiitosta osanottajilta. Onnistuimme saamaan runsaasti vetäjiä työpajoihimme ja myös opiskelijoita olisi ollut tulossa enemmän kuin voimme ottaa.

 

Kuvat SocNet98-viikon Discordista

Etusivun kuvassa Eurooppalainen nyyttäripöytä, johon kaikkien SockNet98-maiden osallistujat toivat omia ruokiaan.