Viivi Niemi

Nuoriso-ohjaaja Viivi Niemi on tehnyt pitkän uran nuorten parissa. Hän on jo jonkin aikaa pohtinut jatkokouluttautumista ammattikorkeakoulussa, mutta mahdollisuutta opiskella mieluista alaa jäämällä pois töistä ei ole ollut vastaan. Syksyllä Turussa alkava yhteisöpedagogikoulutus monimuotototeutuksena muuttaa tämän.

Niemi on yksi niistä monista hakijoista, jotka voisivat sovittaa monimuotokoulutuksen osaksi työelämää. Humanistisessa ammattikorkeakoulussa on tarjolla yhteisöpedagogin opintoja myös niille, jotka eivät pysty osallistumaan päiväopintoihin esimerkiksi työn tai perheen takia.

Näitä monimuotototeutuksia järjestetään Nurmijärven kampuksella sekä tulevana syksynä myös Turussa. Hakeminen tapahtuu kevään yhteishaussa, joka päättyy 9.4.2014. Turussa monimuotototeutus järjestetään nyt ensimmäistä kertaa. Seuraavan kerran työn ohessa tapahtuvaan kouluttautumiseen on Turussa mahdollisuus aikaisintaan vuonna 2018.

Monimuotokoulutus sopii työssä käyvälle

”Opiskelin monimuotokoulutuksessa nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi. Se oli mielestäni toimiva ratkaisu, sillä saatoin käydä töissä samaan aikaan” Niemi kertoo.

Monimuotokoulutuksesta saatujen hyvien kokemusten perusteella Viivi voisi harkita hakevansa Humakiin kevään yhteishaussa.

”Ennen ei ole tällaista mahdollisuutta Turussa ollut, joten nyt voisin ehdottomasti harkita sitä”

Lisäkoulutuksen mahdollisuuksia ei kannata väheksyä

Monet nuoriso- tai järjestöpuolella toimivat pohtivat, tuoko monimuotokoulutus mitään  hyötyä. Niemen mukaan monesti ei itse edes tiedä tarvitsevansa lisäkoulutusta ennen kuin istuu koulun penkillä. ”Koulutus tarjoaa menetelmiä, joita ei ole välttämättä osannut odottaa tarvitsevansa – uusia asioita voi oppia odottamatta”, Viivi kertoo.

Jatkokouluttautuminen avaa ovia erilaisiin työympäristöihin ja lisää verkostoitumismahdollisuuksia alalla työskentelevien kanssa. Kehittyvässä nuorisotyössä ja yhä enemmän ammatillistuvassa järjestötyössä on tärkeää pitää itsensä ajan hermolla. Yhteisöpedagogi on järjestö- ja nuorisoalan ammattilainen, joka on pätevä tekemään töitä monenlaisissa ympäristöissä.

Monimuotototeutus Turussa
Yhteisöpedagogikoulutuksen sisältö on monipuolista, eikä aina edes tiedä mihin siellä törmää

Työelämälähtöistä ja projektiluontoista opiskelua

Humakissa opiskelu lähtee työelämän tarpeista. Tämän takia noin puolella Humakista valmistuneella onkin jo työpaikka valmiina koulusta valmistuessa ja lopuilla pian sen jälkeen.

Keskeisiä oppimisympäristöjä ovat erilaiset projektit, jotka ovatkin yksi suurimmista eroista esimerkiksi toisen asteen nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajan tutkintoon verratessa. Projektit ja monipuolinen kurssitarjonta mahdollistavat jokaiselle opiskelijalle mahdollisuuden rakentaa omannäköisensä opintopolku. Siksi voisikin väittää, että jokainen Humakista valmistuva yhteisöpedagogi on erilainen.

Viivi ja moni muu alan työntekijä miettii, olisiko aika päivittää pätevyys ja avata ovi uudelle koulutukselle. Turussa työn ohella tapahtuvaa monimuotokoulutusta ei järjestetä joka vuosi, joten varsinaissuomessa asuvalle tämä on pitkään aikaan ainoa mahdollisuus opiskella lähellä kotiaan.

Monimuotokoulutukseen on helppo saapua myös Turun ulkopuolelta. Lähiopetus järjestetään päärautatieaseman lähistöllä olevassa Logomossa, jossa toimii Humakin TKI-keskus.

Uutisen teksti: Perttu Martikainen, Minttu Lind ja Veera Silmunen. Muokannut Jarmo Röksä.
Valokuvat: Veera Silmunen.

Jälkikommentti: Mistä tässä artikkelissa oli kyse?

Uutinen on osa Pertun, Mintun ja Veeran yhteisöpedagogiopintoja. Tiimin markkinointikurssin yhtenä tehtävänä oli viestinnän toimeksiannosta laatia yhteishakuun Turun yhteisöpedagogi (amk) -monimuotokoulutusta mahdollisen hakijan näkökulmasta valottava uutinen.

—Mielestäni tiimiläiset onnistuivat tehtävässä oikein hyvin, Humakin viestintäpäällikkö Jarmo Röksä toteaa palautteessaan ja kehuu, että tiimi onnistui hyvin tehtäväksiannon tärkeimmässä, eli potentiaalisen hakijan etsimisessä ja haastattelemisessa. -Hyvin tehty.