Monimuotototeutuksessa lähiopetus ja itsenäinen opiskelu vuorottelevat

Piirroshahmo, joka istuu lattialla kannettava tietokone sylissään hymyillen.

Moni miettii nyt tulevaa opiskelupaikkaansa mutta samalla ihmettelee, mikä olisi itselle sopiva koulutusmuoto. Tässä jutussa kerrotaan kaikki oleellinen Humakin monimuotototeutuksesta. Mitä monimuotototeutus käytännössä tarkoittaa? Kenelle se sopii parhaiten? Entä miten se eroaa päiväopinnoista?

Tutustu Humakin hakukohteisiin ja toteutustapoihin kätevästi digitaalisessa Hakijan oppaassa (linkki avautuu uuteen ikkunaan).

Sinitaustainen vaakabanneri Hakijan oppaasta.

Monimuotototeutus on päivä- ja verkko-opintojen välimuoto

Monimuotototeutuksessa opiskelu eroaa päiväopinnoista siinä, että se sisältää runsaammin aikaan ja paikkaan sitomatonta verkko-opiskelua kuin päivätoteutus. Koulutus soveltuu erityisen hyvin niille, jotka haluavat opiskella työn ohessa. Opintoja voi suorittaa mistä päin Suomea tahansa.

Humakissa monimuotokoulutuksena toteutetaan erityisesti Kuopion Tulkki (AMK) tulkkaus ja kommunikaation ohjaus -koulutus. Toteutuksessa yhdistyvät verkko-opetus, itsenäiset opinnot sekä ajoittaiset lähiopetuspäivät Kuopiossa.

Lähiopetus järjestetään intensiivijaksoina, jolloin eri puolilla maata asuvat opiskelijat kokoontuvat lähiopetukseen kampukselle. Opiskelu edellyttää opiskelijalta suurta itseohjautuvuutta sekä kykyä suunnitella ja aikatauluttaa opintoja itsenäisesti. Kuten muissakin toteutustavoissa, myös monimuotototeutukseen kuuluu ryhmä- ja projektitöitä sekä harjoittelujaksoja.

Kolme opiskelijaa istuu sohvalla ja lukevat tietokoneelta.
Kaikkiin Humakin opiskelumuotoihin kuuluu ryhmätyöskentely. Kuvassa Humakin opiskelijoita.

Kysyimme Kuopion tulkkausalan lehtorilta Marjukka Nisulalta, mitä monimuotokoulutukseen hakevan täytyy ottaa huomioon.

Mitä opiskelussa kannattaa aikataulullisesti ottaa huomioon?

Opiskelu on kokopäiväistä ja se antaa oikeuden opintotukeen ja muihin opiskeluetuihin. Monimuotokoulutus antaa työssäkäyvälle opiskelijalle joustavan mahdollisuuden käydä töissä opiskelun aikana. Opinnoissa on kuitenkin aikaan ja paikkaan sidottua lähiopetusta Kuopion kampuksella kerran kuussa keskiviikosta perjantaihin. Alussa tiettyyn aikaan järjestettäviä webinaareja on viikoittain keskiviikosta perjantaihin, mutta jo heti ensimmäisenä keväänä ne vähenevät kahteen kertaan kuukaudessa.

Kenelle monimuoto-opinnot sopivat?

Opinnot sopivat sekä nuorelle, joka pohtii uutta ammattia että ammatissa jo toimivalle, joka etsii eväitä toimiakseen paremmin asiakkaiden kanssa esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla. Ammattiryhmistä ajattelisin, että monimuotokoulutuksemme sopii hyvin esimerkiksi lähihoitajille, toimintaterapeuteille, vanhustyön ammattilaisille, sairaanhoitajille, maahanmuuttajien kanssa toimiville, vammaistyön ammattilaisille, puheterapeuteille sekä pelastus- ja turvallisuusalan ammattilaisille.

Mitä monimuotokoulutukseen osallistuminen edellyttää?

Monimuoto-opinnot ovat kokopäiväistä opiskelua. Se vaatii opiskelijalta hyviä vuorovaikutustaitoja sekä valmiutta itsenäiseen opiskeluun. Kyky aikatauluttaa opintonsa ja vastuunotto oman opiskelun etenemisestä kuuluvat monimuoto-opiskeluun. On kuitenkin hyvä muistaa, että opiskelijan tukena tässä kaikessa toimivat Humakin opintovalmentajat.

Jos tämä opiskelumuoto ei kuulostanut omalta, lue lisää muista toteutusmuodoista täältä (linkki aukeaa uuteen ikkunaan).


Teksti: Humakin viestintä