Videotyöpaja Liittyviä tiedostoja

Liittyvää sisältöä

Linkkejä:

Hankkeen verkkosivulle

Museot Innovaatioalustana-hanke avattiin virallisesti ajatushautomolla Aboa Vetus & Ars Nova – museossa. Projektikoordinaattori Maria Granlund kertoi hankkeen taustasta ja tavoitteista.

“Ajatushautomoissa korkeakouluopiskelijat määrittelevät erilaisia yhteiskunnallisia ongelmia ja haasteita. Museon tilat, kokoelmat, näyttelyt ja asiantuntijuus ovat niiden käytettävissä. Ajatushautomoiden lisäksi  kaksivuotinen Museot innovaatioalustana -hanke sisältää vuoden kestävän innovaatioprosessin sekä loppukoulutuksen, jossa levitetään hankkeessa kehitettyjä toimintamalleja. Asiantuntijapuheenvuorot pohjustavat työpajoja ja niissä pureudutaan tulevaisuuden työhön, megatrendeihin, innovaatioihin ja intuitioon.”

Euroopan sosiaalirahasto rahoittaa Museot innovaatioalustana -hanketta. Hankkeessa tarkastellaan museotoiminnan ja innovaatiokoulutuksen yhteisiä mahdollisuuksia. Hankkeen toteuttajia ovat Aboa Vetus & Ars Nova-museo Tekniikan museo, Nuori Yrittäjyys ry sekä Humanistinen ammattikorkeakoulu.

Intuitiivisen ajattelun mahdollisuudet

Asta Raami puhui intuitiosta Museot Innovaatioalustana
Intuitiotutkija Asta Raami  Museot innovaatioalustana -hankkeen seminaarissa

Avajaisten yhteydessä järjestetyn seminaaritilaisuuden pääpuhujana oli intuitiotutkija Asta Raami. Raami käsitteli puheenvuorossaan intuitiivisen ajattelun mahdollisuuksia työelämässä sekä ongelmanratkaisussa. Hän toi esille kuinka me kaikki ajattelemme tietoisesti ja intuitiivisesti vaikka haluaisimme muuta väittää. Raami on intuitiosta väitellyt tutkija ja hänen esityksenä pohjautui vahvasti kirjaansa Älykäs intuitio – intuition lukutaidon ABC.

Esityksensä lopuksi Raami jakoi kuulijoille rohkaisuksi viiden kohdan polun, jonka avulla jokainen ihminen voi valjastaa oman intuitionsa paremmin käyttöönsä.

  1. Tiedosta: Intuition kautta voi hakea tietoa.
  2. Virity signaaleille ja tuntemuksille.
  3. Erottele: Intuitio ei ole mielijohde, pelko tai tunne.
  4. Luo dynamo: Valjasta intuitio, tarve. Älä luovuta.
  5. Viritä ajattelu: Päästä irti uskomuksista. Testaa

Hyönteiselintarvikkeita jokaiseen makuun

Seminaariyleisön aivojen innovaatiolohkoa tuli seuraavaksi virittelemään hyönteisruokafirma Entis.  Omasta yrittäjyystaipaleestaan olivat kertomassa Jussi Heikkinen ja Samuli Taskila. Entis on saanut alkunsa Nuori Yrittäjyys-kurssilta ja se on hyvä esimerkki monialaisesta opiskelijatiimistä, jossa jokaisen opiskelijan kyvyt ja osaaminen ovat tarpeen.

Entiksen Heikkinen ja Taskila näkevät hyönteiset erinomaisena vaihtoehtoisena ravinnonlähteenä. He antoivat osallistujille napakan tietoiskun hyönteisten ravintoarvoarvoista ja kasvatuksen ekologisuudesta. Entiksen tavoitteena on kehittää helposti lähestyttäviä hyönteiselintarvikkeita jokaiseen makuun. Yrittäjät maistattivat seminaariyleisöllä sirkkasuklaata.

Humakin opiskelijoilla vastuu kahdesta työpajasta

Iltapäivällä ohjelma jatkui toiminnallisena. Tavoitteena oli määritellä konkreettisia yhteiskunnallisia ongelmia museon aineistoon tutustumalla. Työpajoja oli yhteensä viisi, joista kolmesta vastasi museo ja kahdesta Humakin kolmannen vuosikurssin opiskelijat.

AN-videopaja "tää vois sit olla tätä mieltä"
VTS-paja – hankekoordinaattori Maria Granlund vetää Visual Thinking Strategy työpajaa

Kaksi museon järjestämistä työpajoista keskittyi taidenäyttelyyn ja yksi museon keskiaikaiseen osaan.

-Visual Thinking Strategy- työpajassa tulkittiin yhdessä näyttelyteoksen tarjoamaa tulevaisuuskuvaa. -Taidetyöpajassa pohdittiin, miten kuvitteelliset hahmot kokisivat kyseessä olevan pakolaiskysymystä pohtivan videotaideteoksen.

Museon keskiaikaisessa kerroksessa osallistujat pääsivät sukeltamaan 1500-luvun nuoren käsityöläisen Rikun maailmaan ja miettimään mikä Rikun maailmassa on tunnistettavaa nykyperspektiivistä käsin.

Megatrendityöpajassa osallistujilla oli kaksi tehtävää, ensin heidän piti valita viisi megatrendikorttia, joiden pohjalta ryhmä kirjoitti valitsemansa tuoreen lehtiuutisen uudestaan sellaisena kuin he kuvittelevat sen olevan tulevaisuudessa totta.

Opiskelijoiden-paja-museot-innovaatioalustana
Opiskelijioiden- megatrendityöpajan tuloksia

Päivän päätteeksi osallistujat visualisoivat uutisensa rekvisiitan avulla ja taltioivat oman teoksensa joka valokuvana tai videoteoksena.

Jatkuu

Seuraavassa Museot innovaatioalustana työpajassa 7.3.2018 työskentelyä jatketaan tältä pohjalta!

 

Etusivun nostokuvassa: AN-videopaja “tää vois sit olla tätä mieltä” Sivun ylälaidan kuva: videopaja – osallistujat perehtyvät kuulevat Rikun elämästä 1500-luvulla

Teksti: lehtori Iina-Maria Piilinen
Kuvat: lehtori Oona Tikkaoja

 

Tietoa toimijoista:

Kolmiportaisen hankkeen ensimmäisessä vaiheessa toteutetaan neljä ajatushautomoa, kaksi Aboa Vetus & Ars Novassa ja kaksi Tekniikan museossa.

Museot innovaatioalustoina on neljän toimijan yhteishanke. Mukana on kaksi museota: historiaan ja nykytaiteeseen keskittyvä Aboa Vetus & Ars Nova Turussa ja tekniikan vaiheita tutkiva Tekniikan museo Helsingissä. Korkeakoulun ja innovaatiokoulutuksen näkökulmaa hankkeeseen tuo Humak ja yrittäjäkasvatusosaamista Nuori Yrittäjyys ry.