Nuoriso- ja järjestötyötä tutuksi espanjalaisille opiskelijoille Turun kampuksella

Koronapandemian aikana tauolla olleet kansainväliset vierailut ovat pitkän ajan jälkeen käynnistyneet uudelleen. Yhteistyöhön olennaisesti kuuluvia ns. kansainvälisiä viikkoja toteutetaan jälleen. Viime viikolla Humakin Turun kampukselle  saapui vieraita espanjalaisesta Gironan yliopistosta.

Yliopisto on yksi monista Humakin eurooppalaisista kumppanikorkeakouluista. Gironan tarjoama Social Educator -tutkinto on hyvin lähellä omaa yhteisöpedagogi-tutkintoamme. Näin ollen yhteistyömme on ollut erittäin hedelmällistä ja tutustumiset toistemme koulutuksiin ovat olleet antoisia puolin ja toisin.

 

Kansainvälinen viikko kasvattaa ymmärrystä erilaisista kulttuureista ja toimintatavoista

Kansainvälinen viikko tarjoaa hyvän mahdollisuuden tutustua isäntäkorkeakoulun toimintaan sekä oman alan toimintatapoihin ja yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen toisessa maassa. Sosiaalisten tapahtumien lisäksi viikko sisältää luentoja ja vierailuja nuoriso- ja järjestötyön organisaatioihin.

Turun kampuksella kansainvälinen viikko on integroitu Ihmisoikeudet ja moninaisuuden kohtaaminen -opintojaksoon, joka painottuu myös viikon teemassa.

Auditoriossa ihmisiä istumassa ja kuuntelemassa esitystä.
Yliopistonlehtori Kaisa Ilmonen esitteli INTERACT -hanketta yleisesti sekä intersektionaalisuuden käsitettä ja sen linkittymistä mustaan feminismiin ja ihmisoikeusaktivismiin.

Luvassa on mm. skotlantilaisen Gary Spolanderin luento ihmisoikeuksista, Suvi Tuomisen johdanto pelikasvatukseen sekä vierailut International House of Turkuun, Turun Ammatti-instituutin TUVA-koulutukseen ja Taide- ja toimintatalo Vimmaan. Lisäksi Humakin ja Gironan opiskelijat vierailevat Turun yliopistossa, jossa he pääsevät tutustumaan INTERACT – Intersectional Reading, Social Justice, and Literary Activism -hankkeeseen, jota vetää dosentti Kaisa Ilmonen. Opiskelijoille esitellään intersektionaalisuuteen liittyvää koulutusta sekä erilaisuudet huomioivaa lukutapaa ja kerrontaa kirjallisuudessa.

Kansainvälinen viikko on alkanut hienosti ja olemme tarkastelleet moninaisuutta, yhdenvertaisuutta ja ihmisoikeuksia erilaisista näkökulmista. ”Luento oli kiinnostava, sillä omassa yliopistossamme olemme keskittyneet lähinnä asioihin espanjalaisesta näkökulmasta, mutta nyt saimme enemmän kansainvälistä perspektiiviä ihmisoikeuksiin. Jäimme pohtimaan yhteiskuntien eriarvoisuutta ja sitä, kuinka tärkeää meidän on tulevina ammattilaisina edistää ihmisoikeuksia”, kertoo Amy Maddocks Gironan yliopistosta.

Muu ohjelma sisältää perinteistä avantouintia, saunomista, kaupunkiin tutustumista sekä opiskelijajuhlia.

Vasemmalla neljä opiskelijaa poseeraa Posanka-patsaan edessä ja oikealla ihmiset leikkivät ryhmäleikkejä.
Espanjalaiset opiskelijat pääsivät tutustumaan myös Turun nähtävyksiin sekä koulunuorisotyöhön ja Fendari-toimintaan Vimmassa.

Viikon suunnittelu opiskelijavoimin

Viikon suunnittelusta on vastannut kahdeksan hengen yhteisöpedagogiopiskelijoiden ryhmä, joka on toteuttanut suunnittelutyön osana Kansainvälisen ja monikulttuurisen toiminnan kehittäminen -opintojaksoa. Ammattikorkeakouluopiskelu sisältää usein opintojaksoihin ja niiden oppimistavoitteisiin liittyviä projektitehtäviä. Opintojen aikana tehtävät projektit antavat mahdollisuuden toteuttaa haastavia työtehtäviä lehtori-valmentajien sparraamana. Samalla työelämässä tarvittavat taidot kehittyvät myös konkreettisen tekemisen kautta.

Viikko oli täynnä erilaisia työpajoja ja luentoja. Opiskelijat pääsivät pohtimaan mm. kenen kanssa he menisivät illalliselle, jos saisivat päättää kenet tahansa maailmasta illallisseurakseen.

Opiskelijat kartoittivat etukäteen espanjalaisten opiskelijoiden toiveita vierailun suhteen niin ammatillisen kehittymisen kuin vapaa-ajankin näkökulmasta. Kartoitustyön jälkeen opiskelijat aloittivat kansainvälisen viikon suunnittelun ja pitkä prosessi on vaatinut opiskelijoilta sitoutumista, ideointikykyä, verkosto-osaamista sekä monipuolisia viestintätaitoja.

-”Yllättävän iso urakka oli opiskelijoiden majoittaminen! Espanjalaisten opiskelijoiden toiveena oli päästä kotimajoitukseen Suomessa ja onnistuimme järjestämään kaikille 26 opiskelijalle majoituspaikan Turun seudulta,” kertoo yhteisöpedagogiopiskelija Maisa Fyrqvist.

Kansainvälinen viikko on ollut erityisen tärkeä kolmannen vuoden yhteisöpedagogiopiskelijoille, sillä koronapandemia on vaikuttanut heidän opintoihinsa eniten. – ”Tämä on ensimmäinen iso projekti koko opintojen aikana, sillä koronan takia olemme opiskelleet pääasiallisesti etänä. KV-viikon suunnittelussa olemme päässeet harjoittelemaan kansainvälisiä taitoja, kerryttämään kielitaitoa ja luomaan kansainvälisiä verkostoja. Olemme tehneet tiivisti yhteistyötä oman tiimin ja gironalaisten opiskelijoiden kanssa parhaan mahdollisen viikon luomiseksi,” kertoo Annabella Peltonen.

– ”Humakin valmennuspedagogiikka antaa hienot mahdollisuudet tällaisiin kansainvälisiin projekteihin, joissa opiskelijat pääsevät syventämään oppimistaan ja kehittämään työelämätaitojaan laajasti. Opiskelijat ovat sitoutuneet projektiin ja todella panostaneet järjestelyihin, joten suurin kiitos kuuluu suunnittelutiimille.”, sanoo lehtori Tiina Toivola.

Kansainvälinen yhteistyö jatkuu Turussa vahvana, sillä seuraavaksi kampuksella järjestetään Erasmus+ BIP-jakso Youth Work in Finland and European Solidarity – teemalla 13.-17.3.2023. Silloin mukana on yhteensä 35 opiskelijaa Suomesta, Alankomaista ja Espanjasta.

 

Teksti: Tiina Toivola
Toimitus: Emilia Reponen, Jarmo Röksä

2023-02-06 09:26:29