Muurame, nuorisotyöntekijöitä

Muuramen uutukaiset juuri avatut Nuorisokeskuksen tilat ottivat vastaan keskisuomalaiset nuorisotyön ammattilaiset. Paikalle tapaamiseen oli tällä kertaa päässyt kolmisenkymmentä tekijää. Jyväskylän kampukselta valmistuneet yhteisöpedagogi (AMK) nuoriso-ohjaaja Tanja Hanhinen ja etsivä nuorisotyöntekijä Jari Solismaa isännöivät vuorostaan tapaamista ja olivat uusista tiloistaan innoissaan.

– Nyt saamme eri nuorisotyön palvelut tehdä töitä saamme saman katon alla. Lisäksi tiloissa toimii Nuorten Yrittäjyystalo Innola ry. Uusi nimikin Nuorisokeskus viittaa tiivistyneeseen yhteistyöhän entisen nuorisotilan sijaan, kertoo Hanhinen. Heillä on käytössään hulppeat 450 neliön tilat, jotka on remontoitu vanhan kaupan tiloihin.

Muuramen nuorisopalveluiden lisäksi tapaamisessa meille esiteltiin Innolan vaikuttavaa työtä nuorten yrittäjyyskasvatuksen edistämiseksi. Innola valmentaa 11–29 -vuotiaita paikkakuntalaisia nuoria yritys- ja projektitoiminnassa. Järjestö on kehittämässä nuorten yrittäjyysvalmennusta useilla paikkakunnilla. Osaamiskeskus Vahvistaman Nuppu Soanjärvi esitteli heidän toimintaansa seutukunnan nuorisotyöntekijöille nuorten mielenterveyden ja päihde- ja pelihaittatyön osaamisen lisäämiseksi.

Vertaistukea ja näkökulmien vaihtamista

Seutukunnallista tapaamisia järjestetään pari-kolme kertaa vuodessa. Keskusteluja kuunnellessa havaitsin tapaamisilla olevan monia merkityksiä osallistujille: päästään kurkistamaan naapurikunnan toiminnan puitteisiin, kuulemaan kollegojen tavoista tehdä nuorisotyötä, vaihtaa kuulumisia ajankohtaisista toimialan ilmiöistä sekä saamaan ideoita omaan työhön. Kollegan luona on kiva käydä kylässä! Asioiden kanssa ei tarvitse olla yksin.

Tällä kertaa kuulumiskierroksella keskusteltiin esimerkiksi seutukunnallisella tasolla mopomiiteistä ja päihdetilanteista. Myös kollegojen mielipidettä haluttiin kuulla ikärajoihin toiminnassa ja jaettiin ajatuksia liittyen nuorten osallistumisaktiivisuuden muutoksiin tilatoiminnassa.

Vapaamuotoista vai koordinoitua verkostoitumista

Tällä hetkellä verkosto on toimijoiden itsensä kollegiaalisesti ylläpitämä ja tapaamisissa sovitaan aina seuraavan kerran isäntäkunta tai alue. Isäntä toimijoineen saa muodostaa seuraavan tapaamisen sisällön, vaikka rakenteeseen on muodostunut pysyviäkin elementtejä kuten kuulumiskierros ajankohtaisista ilmiöistä.

Seutukunnallisissa tapaamisissa käyvät ammattilaiset ovat enimmäkseen kuntien nuorisontyöntekijöitä, joiden vastuulla on jonkun alueen tai pienemmissä kunnissa koko kunnan nuorisotyö. Työmuotoina heillä on esimerkiksi tilatyön toteuttaminen. Tapaamisessa ammattilaiset pohtivat, että ovat ”klassisen nuorisotyön” toimijoita. He toteuttavat kunnan nuorisotyön peruspalveluita. Mukana tapaamisissa on myös esimerkiksi meitä alueen nuorisotyön koulutuksen oppilaitostoimijoita sekä Aluehallintoviraston (AVI) henkilökuntaa.

Etsiville nuorisotyöntekijöille ja työpajatoimijoille ovat omat maakunnalliset verkostonsa valtakunnan tasoisesti, joiden koordinaatiota AVI tukee ja mahdollistaa taloudellisesti. AVIn ylitarkastaja Päivi Pienmäki-Jylhä tiedusteli tapaamisessa osallistujien mielipidettä, jos AVI ottaisi enemmän koppia verkoston koordinoimisesta. Osallistujat nyökyttelivät idealle.

– Voisi olla hyvä juttu, jos verkoston toimintaa voisi syventää ja jäntevöittää, jos jollain olisi tähän selvä koordinaatiovastuu. Tavoitteita voisi selkiyttää ja täällä oivalletut asiat siirtyisivät toiminnaksi sekä ehkä vertaiskehittämiseksi, pohti myös isännöinyt Hanhinen. Kyläilykäynnit ovat jo yksi hyväksi todettu työmuoto.

Teksti: Marjo Kolehmainen