Turun korkeakoulujen (Humanistisen ammattikorkeakoulu Humak, Turun AMK, Turun yliopisto ja Åbo Akademi) yhteinen NY Startup -ohjelma on toiminut jo usean vuoden ajan korkeakouluopiskelijoille toiminnallisena tapana oppia yrittäjyyttä.

Keväällä 2018 kuka tahansa yrittäjyydestä kiinnostunut voi osallistua NYStartup -ohjelmaan Humakin avoimen ammattikorkeakoulun kautta. Paikkoja on 20 osallistujalle. Ohjelman kautta kaikki osallistujat suorittavat 5op tuotteistamisen ja 5op yrittäjyyden opintoja. Avoimen AMK:n kautta suoritettuna kokonaisuuden hinta on 172€ (sis alv.). Ikärajaa ohjelmaan osallistumiselle ei ole. Haku on auki 31.12.2017 asti.

Osta koulutus Humakin avoimen AMK:n verkkokaupasta: www.humak.fi/kauppa/

Yrittäjäksi opitaan tekemällä

NY eli Nuori Yrittäjyys -ohjelma pohjaa kansainväliseen konseptiin, jossa osallistujien muodostamat tiimit perustavat harjoitusyrityksen ja oppivat yrittäjyydestä yritykselle tehtävän liiketoiminnan kautta. Ohjelman suosiosta kertovat huimat osallistujamäärät. Turussa kerralla ohjelmaan osallistuu yli 150 opiskelijaa.

”Opiskelijoiden motivaatio ja innostus yrittäjyyttä kohtaan on selvästi korkeampi, kun asioita opitaan tekemällä. NY Startup-ohjelmassa heillä on mahdollisuus tehdä asioita oikeasti käytännössä: myydä, markkinoida ja tehdä kauppaa, siis tuloakin tulee.” kertoo ohjelmassa valmentajana toimiva talouslehtori Markus Suomi.

Humakin liiketoiminnan asiantuntija Leena Janhila kuvaa kurssin avaamisen taustoja:

”Toiminnallista oppimista on kaivattu myös yritysneuvonta-asiakkaiden puolelta ja yrittäjyyskurssien koetaan tulleen tiensä päähän. Tietoa löydetään omatoimisesti, webinaareihin osallistutaan ja kirjallisuutta luetaan omalla ajalla. Sen sijaan oppiminen tapahtuu tekemällä, kokeilemalla ja opettamalla muita – jakamalla osaamista. NY Startup -kurssi vastaa erittäin hyvin näihin yritystä suunnittelevien tarpeisiin.” 

”Oppimisen rinnalla suuri etu osallistujille on, että kurssilla törmäävät sekä opiskelijat että avoimen kautta tulevat aloittavat yrittäjät. Ohjelman päättyessä tiimi voi sopia jatkavatko idean parissa vai ottavatko opit mukaan seuraaviin avauksiin.” Janhila jatkaa.

Tarjolla uusia verkostoitumismahdollisuuksia

Muutakin yhteistyötä alueella on luvassa, sillä kevään NY Startup -ohjelman ja Turku Science Parkin vetämän Business Up -ideakiihdyttämön välillä toteutetaan mm. yhteisiä workshop-iltoja.

”Yhteistyötä eri ohjelmien välille kannattaa rakentaa. Kumpikin ohjelmista toteutetaan SparkUpilla ja yhteneväisyyksiä sisältöteemoissa on, miksipä ei pistettäisi teemoja yhteen ja hyödynnettäisi samalla myös osallistujien kohtaamisia.” Suomi innostuu täydentämään.

”Konseptien uudistaminen ja yhteistyön rakentaminen jatkuu edelleen ensi vuonna. Ketteryys vastata yrittäjien ja yrittäjyydestä kiinnostuneiden tarpeisiin on ehdottomasti valttimme. Kyse on pitkälti halusta tuoda yritysneuvonta-, kiihdytystoiminta ja opiskelijat yhteen yhteisen kiinnostuksen äärelle.” Janhila päättää.