Olen upea Humak Lähellä lähiössä

Humakin opiskelija Taru Perälä vietti kurssikavereidensa Paula Peltosen, Marika Laurenin ja Kaisa Pikkaraisen kanssa hieman tavallisuudesta poikkeavan opiskeluviikonlopun. Kaisa, Marika ja Taru suuntasivat Korsolaiseen pubiin kuvaamaan asiakkaita ja kertomaan, kuinka upeita itse kukin on.

Opiskelijat vierailivat korsolaisissa Sorento ja Pintti Pubeissa kuvaamassa niiden upeita asiakkaita polaroid-kameralla. Otetuista valokuvista he kokosivat valokuvanäyttelyn, jonka avajaisia vietetään tänään 6.3. kello 18 Korsossa Lumon kirjaston ikkunassa.

Näyttelyn avajaisiin ovat kaikki tervetulleita.  Lumon kirjasto löytyy Korsosta Merikotkantiellä. Avajaisissa on luvassa mm. arvonta ja tarjoilua. Näyttely jatkuu 21.3. saakka

Jokaisella on oikeus olla upea

—Ihmiset valittavat aina, että “mulla on kuvissa aina silmät kiinni” tai että “mä näytän ihan kauheelta”. Halusimme, että jokainen voisi näyttää ja tuntea oman arvonsa. Kokea olevansa upea. Annoimme ihmisille mahdollisuuden pohtia hetken, miksi hän on upea tai tehdä jotain, mitä tämä ei koskaan ikinä muutoin tekisi – ja ottaisimme hänestä kuvan”. Olimme ottaneet mukaan rekvisiittaa, joita ihmiset saivat hyödyntää kuvissaan, kertoo Taru Olet upea -valokuvanäyttelyn taustoista.

Taru, Kaisa ja Marika ovat ensimmäisen vuoden kulttuurituottajaopiskelijoita Kauniaisten kampuksella. Osallistuminen Humakin Lähellä lähiössä -hankkeen tapahtumien ideointiin ja tuottamiseen on yksi lukuvuoden aikana tehtävistä monista käytännönläheisistä oppimistehtävistä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tukema “Lähellä lähiössä” on Humanisen ammattikorkeakoulun ja Yhteismaan toteuttama hanke, jossa tarjotaan lähiöissä asuville ihmisille mahdollisuuksia omaehtoiseen yhteisölliseen toimintaan. Olet upea on yksi hankkeen monista tapahtumista. Parhaillaan on käynnissä mm. valtakunnallinen, laajasti mediassa julkisuutta saanut, lähiöbiisin sanoituskilpailu.

Tavoitteena yhteisöllisyys ja itsensä arvostus

Kaisan ja hänen opiskelijatovereidensa toimintakokeilussa yhdistyivät yhteisöllisyys, oman itsensä arvostus ja niiden tuominen sinne, missä kukin on. Lauantaina toteutetun tapahtuman ideana oli ikuistaa henkilö Polaroid-kuvaan omana itsenään ja kertoa tarina, miksi hän on upea.

—Osallistujat saivat liimata kuvan kiinni pahviin, jonne saivat kirjoittaa tekstin “Olen upea, koska…” Saimme Sorentosta ja Pintti Pubista yhteensä noin 35 kuvaa elämänmakuisine tarinoineen. Tästä päivästä eteenpäin niitä voi käydä katsomassa Lumossa, Kaisa kertoo.

Kaisan mieleen jäi erityisesti yhden miehen tarina. —Se veti ihan hiljaiseksi. Hän kirjoitti: “Olen upea, koska rakastan itseäni ja siksi rakastan vaimoani”.

Olen upea myös Instagramissa

Kulttuurituottajaopiskelijat olivat koko tapahtuman ajan läsnä myös sosiaalisessa mediassa. Vaikka ravintoloiden asiakkaille kerrottiiin, että heidän kuvansa julkaistaisiin ei vain somessa, mutta myös Lumon ikkunaan tulevassa valokuvanäyttelyssä, kuvauspaikalla oli tungosta.

Kuvia voi selata instagramissa käyttäjätunnisteella @upeidenihmistengalleria. Lumon ikkunalla ne ovat aina 21.3. saakka, jonka jälkeen ne jaetaan osallistujille Pintti Pubista 22- 29. 3. 2017.

-Kuullessaan, että kuvat julkaistaisiin, ihmiset olivat, että “Oikeesti?” ja asettautuivat jonon hännille. Kaikki olivat heti täysillä mukana julkisuudesta huolimatta, Kaisa hämmästelee.

Kaisan mielestä Olen upea -ilta voitaisiin viedä toisiin tapahtumaypäristöihin. Siitä voitaisiin jalostaa vaaleanpunaisessa matkalaukussa eri tilaisuudissa vieraileva Hyvän mielen show.

Lähellä lähiössä hanke

—Tämä on yksi monista yhteisöllisistä tapahtumista, joita me Humakin ja yhteistyökumppaneidemme kanssa järjestämme lähiöissä sekä täällä pääkaupunkiseudulla että muualla Suomessa. Ajatuksena on lisätä ihmisten osallisuutta ja sitä kautta yhteisöllisyyttä, hankkeen projektipäällikkö Arto Lindholm tiivistää hankkeen taustoja.

Lisätietoja Lähelle lähiössä -hankkeesta:

Artikkelin otsikkona on käytetty yhden Olen upea-tapahtumaan osallistuneen tekstiä. Kuvat @upeidenihmistengalleria Instagramista.