Oletko jo kuunnellut Järjestöt valokeilassa podcastin?

Mikä on järjestökentän tilanne Suomessa ja miltä tulevaisuus näyttää? Muun muassa näitä kysymyksiä käsitellään Järjestöt valokeilassa -podcastsarjassa, jonka ovat toimittaneet Humakin lehtorit Pekka Kaunismaa ja Kimmo Lind. Teemoista keskustelemaan kanssaan he ovat kutsuneet vieraiksi järjestöalan asiantuntijoita ja tutkijoita.

Podcast-sarja on saanut innoituksensa Kaunismaan ja Lindin toimittamasta Järjestöt valokeilassa -kirjasta, jonka he julkaisivat aiemmin tänä vuonna Humakin julkaisusarjassa.

Kimmo Lind & Pekka Kaunismaa (toim.): Järjestöt valokeilassa: Järjestöt organisaatioina, toimijoina ja tutkimuskohteina.
Voit ladata kirjan ilmaiseksi verkkosivuiltamme (klikkaa kuvaa). Mikäli haluat painetun kirjan voit tilata sen hyvin varustetuista kirjakaupoista tai ostaa sen Humakin verkkokaupasta (hinta 47 euroa).

Osa 1: Vapaaehtoistoiminta

Suomalaisten vapaaehtoistoiminta erilaisissa harrastusyhdistyksissä ja liikuntaseuroissa on perinteisesti ollut elintärkeää yhdistysten ja seurojen vireälle toiminnalle. Sarjan ensimmäisessä jaksossa keskustellaan vapaaehtoistoiminnasta ja sen ajankohtaisista haasteista. Vierailijoina ovat asiakkuus- ja kehittämispäällikkö Saara Simonen Diakonissalaitokselta ja lehtori Juha Iso-Aho Humakista.

Jaksossa keskustellaan vapaaehtoistoiminnan ja järjestöjen ammatillisuuden suhteista ja ilmiöistä, vapaaehtoistoiminnan erilaisista muodoista sekä vapaaehtoisten rekrytoinnista ja innostamisesta.

Kuuntele ensimmäinen osa alla olevasta audiolinkistä.

Osa 2: Järjestöjen johtaminen

Järjestöt valokeilan toisessa jaksossa syvennytään järjestöjen johtamiseen ja siihen, kuinka ammattimaisen johtamisen vaatimukset ovat nykyään ulottuneet myös kansalaisjärjestöihin. Osassa käsitellään, millaista järjestöjen johtaminen on ja mikä sitä ohjaa. Aiheesta on keskustelemassa Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen toiminnanjohtaja ja Tampereen yliopiston väitöskirjatutkija Anne Lindfors.

Jaksossa pohditaan, millaisia erityispiirteitä järjestöjohtamisessa on suhteessa muiden organisaatioiden johtamiseen. Erityispiirteitä etsitään rahoitusrakenteista, yleishyödyllisistä tehtävistä, järjestödemokratiasta ja vapaaehtoistoiminnan merkittävyydestä. Jaksossa hahmotellaan myös järjestöjohtajien toimijuuden ja urapolkujen piirteitä.

Voit kuunnella jakson alla olevasta audiolinkistä:

Osa 3: Järjestöjen autonomia

Järjestöt valokeilan kolmannessa osassa pohditaan järjestöjen autonomisuutta ja sitä rajaavia tekijöitä. Jakson vieras, yliopistonlehtori Petri Ruuskanen Jyväskylän yliopistosta esittelee tutkimustiedon valossa järjestöjen autonomisuutta rajaavia tekijöitä. Niitä löytyy rahoituksen rakenteista, raportointiin ja muihin toiminnan ehtoihin liittyvistä velvoitteista.

Kaunismaa, Lind ja Ruuskanen pohtivat, miten järjestöalan autonomia on muuttumassa. Muutosta kuvaa huomio siirtymästä kohti arviointiyhteiskuntaa sekä kehityskulut järjestöjen ammattimaistuessa.

Kuuntele kolmas osa alla olevasta audiolinkistä:

Podcastien tekstivastine löytyy mediatiedoston yhteydestä Soundcloud-tililtämme.