Humak Studia 2016

Essi Pesonen on Heinolasta kotoisin oleva nuori nainen. Hän kuvailee itseään energiseksi, haaveilevaksi ihmiseksi, eikä hän osaa mököttää. Essi pitää suklaasta, Netflixistä ja urheilusta. Hän opiskelee ensimmäistä vuotta yhteisöpedagogiksi Humanistisen ammattikorkeakoulun Kuopion kampuksella, sekä viettää vapaa-aikaansa hyvin usein opiskellen, juosten, opiskelijakunta HUMAKOn tehtävien parissa sekä urheilua seuraten ystävien kanssa.

Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta HUMAKO on opiskelijoiden edunvalvoja ja “tukija” heidän matkalla korkeakouluopintojen viidakossa kohti valmistumista. Essi haki HUMAKOn hallitukseen heti ensimmäisenä syksynä ja on toiminut vuoden vaihteesta asti opiskelijakunnan tutorvastaavana.

—“Hain mukaan hallitukseen, koska halusin päästä vaikuttamaan. Halusin myös saada opiskelusta ja omasta alasta myös toisenlaisen näkökulman irti sekä nähdä asioita toisin silmin hallituksesta käsin. Olin hakuvaiheessa mukana myös oman kampuksen paikallistoiminnassa tutorina, mutta hallitukseen päästyäni tajusin, etteivät resurssit riitä sekä tutorina, että hallituksessa toimimiseen. Olen tämän vuoden hallituksen tutorvastaava ja nyt pääsen sitä kautta toimimaan yhteistyössä tutoreiden kanssa ja tukemaan heitä päivittäisessä paikallistoiminnan arjessa”, Essi kertoo.

Opiskelijakunta opiskelijan arjen sankarina

Opiskelijakuntien olemassaolo on säädetty ammattikorkeakoululaissa, joten HUMAKOn tulevaisuus on turvattu. Skenaarioissa joissa opiskelijakuntaa ei olisi Humanistisessa ammattikorkeakoulussa, näkymä kampuksilla ei olisi kaunis. Esimerkiksi Essille tärkeää paikallistoimintaa ei olisi ollenkaan. Tutor- ja jaostotoiminta kampuksilla voitaisiin unohtaa. Opiskelijoiden mahdollisuudet palautteen antoon eivät olisi niin hyvät eikä kukaan tekisi opiskelijoiden edunvalvontaa.

Essi Pesonen Humako
Essi Pesonen kertoo, että opiskelijakunta HUMAKOssa tehtyä työtä on helppo opinnollistaa osaksi opintoja.

Essi aloitti HUMAKOn hallituksessa tämän vuoden alussa, mutta on jo nyt kerennyt näkemään, kokemaan ja tekemään paljon. Monenlaiset palaverit, yhteydenpito tutoreihin, kerran kuukaudessa hallituksen suunnittelupäivät, tulevan toiminnan suunnittelu ja muutamien koulutusten järjestäminen on kerennyt jo olla Essin tehtävälistalla tämän vuoden puolella.

Erilaiset koulutukset, suunnittelupäivät ja tapahtumat ovatkin kerryttäneet kilometrejä Helsinkiin, Turkuun ja Tampereelle, kerran on oltu jopa Ruotsissa Suomen opiskelijakuntien liiton SAMOKin järjestämällä Lähtölaukaus -risteilyllä.

“Mielestäni parasta opiskelijakunnassa  on mahdollisuudet vaikuttaa ja oppia uusia asioita. Lisäksi vuoden aikana saa tavata ihmisiä Humanistisen ammattikorkeakoulun eri kampuksilta sekä kokonaan toisten korkeakoulujen opiskelijakunnista,” Essi summaa HUMAKO-vuottaan.

Opiskelumuotona käytännön toteuttaminen

HUMAKOssa toimimisesta Essi kokee saaneensa paljon hyötyä elämäänsä. Hän on oppinut paljon uutta, kuten esimerkiksi järjestämään koulutuksia ja päässyt haastamaan itseään viestinnän saralla, jossa kokee aina mahdollisuuden kehittyä paremmaksi. Lisäksi opiskelijakunnasta saa tukea, mitään ei tarvitse osata tehdä yksin vaan takana on aina muut hallituksen jäsenet ja HUMAKOn työntekijät, jotka auttavat tarpeen vaatiessa. HUMAKOn toimintaa on myös mahdollista opinnollistaa osaksi omia opintoja. Käytännössä opittuja taitoja voidaan hyödyntää, eikä itsestäänselviksi tulleita asioita tarvitse mennä opiskelemaan enää tunnille.

—“Opinnollistaminen toimii hyvin ja melkein mitä vain voi opinnollistaa. On itsestä kiinni, mitä opinnollistat, kunhan muistat olla aktiivinen sen suhteen. Tarvittaessa opinnollistamiseen saat apua lehtoreilta ja HUMAKOlaisilta,” Essi kertoo.

Artikkelin kirjoittaja: Opiskelijakunta HUMAKO

Artikkelin yläkuvassa Opiskelijakunta HUMAKOn tutoreita Studiamessuilla täyttämässä opokasseja. Kuvassa vasemmalta alkaen tutorit Ursula, Inka ja Joakim.