Liittyviä tiedostoja

Liittyvää sisältöä

Linkkejä:

Salibandyseura Happee

Jyväskylässä Humak on tekee jo kolmatta vuotta yhteistyötä paikallisen, salibandyn runkosarjassa pelaavan Happeen kanssa. Otteluisännyys sunnuntain 27.3.2016 välieräkamppailussa  toi näkyvyyttä Humakin yhteisöpedagogi- ja kulttuurituottajakoulutuksille yhteishaun ollessa käynnissä.

Happee oli yhteistyökumppani myös opiskelijoiden aiemmin talvella ideoimassa kampanjassa, jossa kerättiin unileluja vastaanottokeskusten lapsille.

Yhteisöpedagogiopiskelijat Heidi Ryynänen, Niina Nousiainen, Joel Heine, Juhana Lalli ja Jenna Mehtonen tekivät yhteiskuntavastuullisesti tärkeää yhteistyötä salibandyseura Happeen kanssa.  Yleisöä oli pyydetty tuomaan mukanaan ja heittämään kentälle Happee – Viikingit ottelussa pehmoleluja kotijoukkueen tehdessä ensimmäisen maalin.

Tuloksena saatiin lähes 200 pehmolelua, jotka lahjoitettiin Jyväskylän alueen SPR:n vastaanottokeskusten lapsille, kertovat opiskelijat —Lisäksi keskusten lapset saivat sählymailoja, luistimia ja piirustusvälineitä.

”Omasta mielestämme tempaus onnistui erittäin hyvin, ehkä jopa paremmin kuin odotimme, ja tavoitti kohderyhmän. Pääsimme asetettuihin tavoitteisiin ja tempauksesta jäi todella hyvä tunne jokaiselle meistä. Pehmoleluja lensi kentälle melkein kaksisataa ja heittäjinä toimivat kaikenikäiset ihmiset lapsesta vaariin.”, kertovat opiskelijat.

Tapahtumasta tehtiin yhteistyökumppanina toimineen Mediatuotanto Hannu Korpelan avustuksella jälkimarkkinointivideo, jossa oli videomateriaalia ottelusta ja yhteenveto saaduista tuloksista sekä kiitokset keräykseen osallistuneille katsojille ja yhteistyökumppaneille.

Happeen ottelussa

Opiskelijat ideoivat ja toteuttivat tempauksen osana opintojaan. Tässä jutussa he kertovat projektinsa tarinan.

Auttamisen iloa ja opintopisteitä

”Vaikka tämä oli hetkittäin melko raskastakin, oli kokemus todella palkitseva. Kyllä tällä tavalla mielellään opintopisteitä opintokorttiin ottaa”.

Hyväntekeväisyystempauksen järjestäminen kuului opiskelijoilla viiden opintopisteen laajuiseen Kansalaistoiminnan ja  järjestötyön perusteet –opintojaksoon, josta tempauksen osuus oli noin 50 tuntia eli kaksi opintopistettä. Tehtävään annettiin koululta aihe ja raamit, mutta suunnittelu ja toteuttaminen jäi opiskelijoiden itsensä ideoitavaksi.

Tehtävän lähtökohtana oli “Mennään eikä meinata! Tehdään eikä aiota!” ja tavoitteena oli järjestää hyväntekeväisyystempaus sellaisen aiheen ympärille, joka kaipaa ajatusten herättelyä ja aktivoimista.

”Tempauksen tavoitteena, mahdollisimman monen uninallen keräämisen lisäksi, oli tuoda positiivista näkyvyyttä turvapaikanhakijoille sekä olla yhteiskunnallinen kannanotto vallitsevaan tilanteeseen.”, kertovat opiskelijat.

Toteutuksessa ja aiheessa näkyvät Humakin perusarvot

”Halusimme puhua lasten aseman puolesta turvapaikanhakijoina, sillä jokaisella on oikeus turvallisuuteen ja yhdenvertaisuuteen. Lapsilta ei ole kysytty haluavatko he lähteä, vaan he ovat joutuneet pakenemaan vanhempiensa mukana. Halusimme aiheellamme herättää myös keskustelua suvaitsevaisuudesta sekä kotouttamisen tärkeydestä.”

Näin otettiin verkostot käyttöön

”Aloimme jalostaa ideasta tapahtumaa ottamalla yhteyttä Jyväskylän vastaanottokeskuksiin ja Happeen markkinointipäällikköön, Jani Oravaan ja sovimme tapaamiset heidän kanssaan. Päätimme tapahtuman ajankohdaksi lauantain 13.2.2016 Happee vs. Viikingit-ottelun. Tapaamisten jälkeen aloimme ottamanaan yhteyttä yhteistyökumppaneihin. Jyskän varastomyymälältä pyysimme pehmoleluja ja urheiluvälineitä myyntiin ennen peliä ja pelitauoille. Näin peliä katsomaan tulleilla oli mahdollisuus vielä ostaa kentälle heitettävä pehmolelu ennen ottelun alkua, jos heillä ei ollut omaa lelua mukanaan. Katsojilla oli myös mahdollisuus ostaa ja lahjoittaa urheilu- ja harrastusvälineitä.

Teimme myös tapahtumaan markkinointivideon, jota levitimme sosiaalisessa mediassa. Otimme yhteyttä graafikkoon, joka teki tapahtumastamme julisteita, joita levitimme ympäri Jyväskylää. Jaoimme myös tapahtumasivua Facebookissa. Yksi ryhmämme jäsenistä kävi myös mainostamassa tempaustamme radio Kompassilla yhdessä Happeen markkinointipäällikön kanssa.”, kertovat opiskelijat projektin etenemisestä.

”Projektin vauhdikas eteneminen opetti meille ennen kaikkea aikataulun tärkeän merkityksen. Vanha sananlaskukin sen jo kertoo, että “hyvin suunniteltu on puoliksi tehty”, vaikka lopulta kaikki ei menisikään täysin suunnitelman mukaan.

Hyvät ja laajat verkostot olivat ja ovat iso ja tärkeä osa projektityöskentelyä. Sinulla ei koskaan voi olla liikaa apua tarjoavia kontakteja, varsinkaan jos tempauksen budjetti on nolla. Meille iso opetus oli myös kuinka tärkeää on vastuun jakaminen ja toimivan yhteistyön ryhmän sisällä. Kun kaikilla oli selkeät vastuualueet, ei tempauksen etenemistä hidastanut edes se, että yksi ryhmästä suppaili osan ajasta Indonesiassa.”, avaavat opiskelijat lisää kokemuksistaan.

Teksti: Joel Heine
Kuvat: Juhana Lalli
Molemmat ovat yhteisöpedagogiopiskelijoita Jyväskylästä