Humakin opiskelijat ovat vuosittain käyneet opintomatkalla jossain pohjoismaisessa pääkaupungissa. Loistava Kööpenhamina oli tämänvuotinen vierailukohde. Yhteensä 15 kulttuurituotannon, yhteisöpedagogi- ja viittomakielen tulkkiopiskelijaa kolmen lehtorin kanssa perehtyi viikon ajan tanskalaisuuteen ja omiin ammattialoihinsa.

—Matkan merkittävä anti on ollut se, että saatiin uusia kontakteja, jotka saattavat mahdollistaa harjoittelun, kertoo lehtori Päivi Ruutiainen. —Erilaisten toimintatapojen näkeminen on auttanut hahmottamaan myös suomalaisia tapoja uudella tavalla.

Päivi Ruutiainen kertoo, että tutustuminen vierailukohteissa toimiviin suomalaisiin organisaatioihin on aina ollut osa näitä opintomatkoja. Suomen suurlähetystö ja Suomi Instituutti Kööpenhaminassa olivat tärkeät vierailukohteet. Taiteilija Mari Kedon esitys omasta taiteestaan avasi oivallisesti sitä, millaista on kansainvälisesti toimivan suomalaisen taiteilijan toiminta Tanskassa on.

Tanskalainen yhteiskunta toimii erilaisin tavoin, joten se, että nuorisokulttuuritalon nuorille annetaan kullekin oma avain, kuten Kraftwerketissä tehdään, ei mahdollistu samalla tavalla Suomessa, toteaa Ruutiainen. Samoin oluen myyminen tällaisessa paikassa on mahdotonta.

Tanskalaisuus kiinnostaa
Humakin opiskelijat oppivat alojensa toiminnasta Tanskassa.

Taiteiden yö tanskalaisittain

Matkalla tutustuttiin erilaisiin tanskalaisiin kulttuuriorganisaatioihin.  Alueellinen kulttuurikeskus Kulturhus Island Brygge oli yksi vierailukohde.

—Paikallisesta taiteiden yöstä kertonut toiminnanjohta Marie Myschetzky toi esille loistavasti tämän tapahtuman toimintatavan, kertoo Ruutiainen. —Tapahtuma järjestetään 250 organisaation voimin. Noin sadan Tanskan kruunun maksu oikeuttaa liikkumaan ilmaiseksi julkisissa liikennevälineissä ja osallistumaan erilaisiin tapahtumiin.

Pakolaistulva keskustelutti

Opiskelijat kertovat, että monessa paikassa keskusteluissa tuli esille eurooppalainen pakolaistulva. International House Copenhagen oli kohteena oivallinen. Muiden kuin tanskalaisten auttaminen integroitumaan maahan edellyttää monenlaisia toimenpiteitä.

Humakin opiskelijat sulattelevat kokemuksiaan.
Pohjoismaisuus on Tanskassa vahvasti näkyvissä

Kotiin tuomisina parantunut ruotsin kielen taito ja paljon ideoita

——Vierailun aikana tanskalaisessa ammattikorkeakoulussa University Collegessa (UCC) varsinkin luento kuurojen asemasta Ugandassa toi järkyttävää tietoa kuurojen heikosta asemasta, kertovat matkalaiset. Ilahduttavaa oli huomata, miten suomalainen viittomakieli herätti kiinnostusta, varsinkin kulttuuritulkkauksen näkökulmasta, toteaa Päivi Ruutiainen.

Matkan annin analysointi jatkuu matkan jälkeen. Opiskelijat ovat oppineet paljon: ei ainoastaan oman ammattialan toiminnasta, mutta eittämättä ruotsin kielen taito on parantunut.

—Vaikka pohjoismaissa on paljon samanlaisia tapoja toimia, antaa tällainen opintomatka uusia ideoita toimintaan, mutta opettaa myös arvostamaan omia vahvuuksia, toteavat kaikki yksimielisesti.

Kuvat: Päivi Ahola