Humakin valonmäki-tiimi kuvasi Pupuhuhdan yhteisötaidetapahtumia, mm. keilailua Liittyviä tiedostoja

Humakin kulttuurituottajaopiskelijat ovat olleet mukana rakentamassa yhteisöllisyyttä Jyväskylän Pupuhuhdassa. He osallistuivat Valonmäki-projektiin, joka on osa laajempaan Jyväskylän kaupungin hyvinvointiohjelmaa ja Hyvinvointia Huhtasuolle -hanketta. Pupuhuhdan mäellä on kymmeniä kerrostaloja, koulu, päiväkoti, yksityinen vanhustenhoivalaitos, Siwa, pizzeria, pubi ja keilahalli. Väestöltään alue on yksi monikulttuurisimmista paikoista Jyväskylässä.

Yhdessä kaupunginosan asukkaiden kanssa kehitettiin keinoja, joilla voidaan edistää asuinalueiden kehitystä ja asukkaiden hyvinvointia, ja vastataan mm. yksinäisyyteen, liikkumattomuuteen ja päihteisiin liittyviin ongelmiin.

Taiteilijat, tuottajat ja asukkaat yhdessä: Pupuhuhta viihtyisämmäksi

Taideohjaaja, yhteisötaitelija Hannele Torniaisen sekä puutarhuri, kuvataitelija Hanna Veanderin johdolla Humakin Jyväskylän kampuksen kulttuurituottajaopiskelijat pääsivät yhdessä asukkaiden kanssa perehtymään yhteisötaiteen keinoihin Pupuhuhdan asukkaiden yhteisöllisyyden ja viihtyvyyden edistämiseksi.

Pupuhuhdan kaupunginosassa parannettiin viihtyisyyttä ja yhteisöllisyyttä puutarhanhoidolla
Kuvissa Hanna Veanderin Puutarhaklubi ja Pupuhuhdantie 26 asukkaat. Kuvaajat: Humakin Valonmäki-tiimi

Hanke aloitettiin 2014 ja Humakin kulttuurituotannon opiskelijat rekrytoitiin mukaan vuoden 2015 alusta.

Elli Hokkanen, Mikko Järvinen, Marjut Eskola, Anniina Tainio, Hannele Hirvonen ja Sofia Kivelä suunnittelivat ja organisoivat osaksi Valonmäki yhteisötaideprojektia taide- ja kulttuurilähtöisiä työpajoja ja asukkaita osallistavia tapahtumia helmi-lokakuun 2015 aikana. Opiskelijat järjestivät mm. keilailu- ja kesäpäivät, breakdance- ja vegaaniruokapajat , atk-tuki- ja kävelykerhon sekä tekivät hankkeen viestintää ja markkinointia. Opiskelija Hannele Hirvonen suunnitteli Valonmäki-projektin Pupu-logon.

Valonkaupunki toi väriä  kerrostalolähiöön

Työ konkretisoitui lokakuussa, kun alueen asukkaat yhdessä taitelijan kanssa osallistuvat Valonkaupunki-tapahtumaan valaise­malla kerrostaloasuntonsa mitä erilaisimmin installaatioin.

Valonmäki-projekti huipentui lokakuussa järjestettyyn Valonjuhlaan, jossa asukkaiden yhdessä tekemä Valolinnateos julkaistiin. Myös Pupuhuhdan koululla järjestettiin lapsille ja nuorille monenlaista työpajatoimintaa ja maisteltiin maailman suurinta porkkanan mallista porkkanakakkua.

Yhteisöllisyyden rakentaminen taiteen avulla on osa tuottajan ammattitaitoa

Opiskelijat toteuttivat työpajat osana taiteen soveltavan käytön ja projektitoiminnan -opintojaksoja eli projektissa he tutustuivat käytännön kautta taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutuksiin, ja saivat hyvää ammatillista kokemusta ja opintopisteitä tutkintoonsa.

—Opiskelijoiden tavoitteena oli oppia, kuinka taidetta ja kulttuuria voidaan käyttää edesauttamaan hyvinvoinnin lisääntymistä ja ylläpitoa, ja nämä tavoitteet saavutettiin tässä projektissa erinomaisesti, toteaa opiskelijoita ohjannut kulttuurituotannon lehtori Sanna Pekkinen.

—Opintojakson palautteessa opiskelijat kertoivat oppineensa paljon sekä yh­teistyöstä työelämän kanssa että niistä mahdollisuuksista, joita taide ja kult­tuuri tarjoavat hyvinvoinnin parantamiseksi, toteaa Sanna Pekkinen. —Valtaosa näki tämän kaltaisen toiminnan itsestään selväksi osaksi tuottajan työnkuvaa.

 

Katso video Valonmäki projektista (pituus 11 min. 24 sek)

Etusivun kuvassa “Maailman suurin porkkananmallinen porkkanakakku”. Kuvaajat: Humkin Valonmäki-tiimi

Keilailupäivä Kaikille Pupuhuhtalaisille Kuvaajat: Humkin Valonmäki-tiimi