Raaseporin linnan valaisevat Jenni Pystynen/Paula Lehtonen Liittyviä tiedostoja

Liittyvää sisältöä

Linkkejä:

Kilpailun verkkosivut Lisätietoa hankkeesta

Lights on Raasepori! -valotaidekilpailussa etsittiin sykähdyttävää ja kiehtovaa valaistusideaa, jonka Raaseporin rauniolinna saa ylleen valotapahtumassa elokuussa 2017. Kilpailuehdotuksia tuli Suomen ohella mm. Italiasta, Englannista, Virosta, Venäjältä, Romaniasta ja Kiinasta. Kilpailun jury on tehnyt päätöksensä 22 ehdokkaan joukosta ja myös yleisö äänestänyt oman suosikkinsa.

Tuomaristo valitsi voittajaksi Reflection of History -valoteoksen, jonka ovat tehneet valosuunnittelija Jenni Pystynen ja mediataiteilija Paula Lehtonen. Voittajateoksen teemana on muuntaa videoprojektorien avulla Raaseporin läntinen julkisivu peiliksi, johon heijastetaan linnan historian tapahtumia 1300-luvulta nykypäivään.

Kilpailun tuomaristo kiitteli voittajateoksen hienoa videoprojisointia sekä teknistä ja taiteellista laatua. Ideassa oli esitelty linnan historia visuaalisesti abstrahoituna ja samalla menneisyyttä kunnioittaen. Lights on Raasepori! -kilpailun voittajatyön suunnittelijat saavat palkinnoksi 8 000 euroa.

Lights on Raasepori -valotaidekilpailun
Keskellä toinen Lights on Raasepori valotaidekilpailun voittajista Paula Lehtonen tuomariston jäsenten Tarja Ervastin ja Ilkka Paloniemen seurassa. Kuva: Nina Luostarinen

Valosuunnittelijan ja mediataiteilijan yhteistyötä

Nykyisin Iso-Britanniassa asuva Jenni Pystynen piti kilpailua mielenkiintoisena tehtävänä. —Raaseporin linna ei ollut kummallekaan aiemmin tuttu ja etsimme paljon tietoa linnasta ja saimme samalla tilaisuuden oppia alueen historiaa. Raaseporin linnalla on pitkä historia Suomen mittakaavassa ja oli kiinnostavaa miettiä miten saada sen monipuolinen historia läsnäolevaksi ja näkyväksi.

Jenni Pystynen ja Paula Lehtonen ovat tehneet pitkään yhteistyötä.
—Olemme noin kymmenen vuoden ajan tehneet yhteistyötä erilaisten videoinstallaatioiden rakentamisessa. Meille on muodostunut yhteinen esteettinen kieli ja voisi sanoa, että yhteistyö on enemmän kuin osiensa summa, Pystynen kuvailee.

—Monet ihmiset eivät vielä tiedä tästä hienosta rakennuksesta, sanoi Paula Lehtonen, ja kertoi olevansa innoissaan päästessään elävöittämään linnan historiaa.

Kilpailun tuomaristoon kuuluvat valaistussuunnittelija Tarja Ervasti, taiteellinen johtaja Ilkka Paloniemi LUX Helsingistä, Helsingin kaupungin kulttuurijohtaja Stuba Nikula, valaistussuunnittelija Jari Vuorinen, Lighting Design Collectivest, johtaja Indrek Leht Tallinn Valgus Festivalsista ja puistonjohtaja Henrik Jansson Metsähallituksesta.

Yleisön suosikiksi nousi LiveFire

Lisäksi valaistuskisassa etsittiin yleisön omaa suosikkia juryn ennalta valitsemasta viidestä kärkiehdokasteoksesta, jotka ovat Espiral (Verna Kaipainen ja Mia Erlin, Suomi), LiveFire (Marco Brianza, Italia),  Luju (Luigi Console, Italia), Reflection of history (Jenni Pystynen& Paula Lehtonen, Suomi/Britannia) ja Pinnalla (Timo Aalto, Suomi). Yleisön äänesti suosikikseen teoksen LiveFire, toiseksi eniten ääniä keräsi Reflection of History ja kolmanneksi eniten sai ääniä Espiral-teos.

Lights on Raasepori
Opiskelijat Virginie Demoitié ja Liisa Kyrönseppä ovat mukana elävöittämässä Raaseporin rauniolinnaa valotaidekilpailun avulla

Lights on Raasepori! on myös opiskelijaprojekti

Humakin hankkeissa opiskelijat pääsevät tutustumaan omaan alaansa, usein myös mukaan konkreettisesti tuottamaan. Hyvä esimerkki tästä on valaistuskilpailun konsepti. Sen perustana oli 10 hengen opiskelijaryhmän (Anja Popov, Asta Lindholm, Marko Heikura, Åsa Lönnqvist, Mari Larkovirta, Pia Koivisto, Liisa Kyrönseppä, Christoper Hokkanen) ideointi, aivoriihityöskentely ja benchmarkkaus.

Valotaidekilpailun toteutuksesta vastasi Kauniaisten monimuotokoulutuksen kulttuurituotannon opiskelija Liisa Kyrönseppä. Turun TKI-keskuksen asiantuntija Nina Luostarinen kertoo, että Kyrönseppä on kilpailun puitteissa suorittanut lukuisia kulttuurituottajan tutkintonsa osia, esim. innovaatiotoiminnan käytännöt, syventävä perehtyminen liiketaloudelliseen osaamiseen ja syventävä perehtyminen kulttuurituotannon käytäntöihin sekä viestinnän perusteet – yhteensä 32 opintopisteen verran. —Liisa Kyrönseppä on lisäksi kuratoinut kilpailun, osallistunut konseptin ideointiin ja mm. suunnitellut ja toteuttanut viestintää.

Opiskelija Virginie Demoitié Belgiasta oli mukana harjoittelijana kilpailun viestinnässä. Hän oli erityisen vaikuttunut kilpailun kansainvälisyydestä ja uniikkiudesta: vastaavaa ei löytynyt Euroopan maista. Hänen mielestään kilpailu on erinomainen tapa kerätä huomiota historiakohteelle.

Virossakin järjestetään valaistuskilpailu

Virossa Keila-Joan puistossa toteutetaan Lights on -hankkeen puitteissa kansainvälinen kilpailu.

Kaikille avoimen valaistussuunnittelukilpailun toteuttivat Metsähallitus  ja Humanistinen ammattikorkeakoulu osana Lights On! -hanketta. Lights on Raasepori! -valaistuskilpailu oli avoinna 18.5.2016 – 2.9.2016. Lights On! -hanke nostaa valokeilaan 8 historiallista matkakohdetta Suomessa ja Virossa. Innostamme ihmisiä vierailemaan raunioilla, linnoituksissa, linnavuorilla ja puistoissa ja kehitämme niiden laatua matkakohteina. Central Baltic Interreg -rahoitteinen hanke toimii vuosina 2015–2018.

Lisätietoa:
Metsähallitus, projektipäällikkö Aino von Boehm, puh. 040 7634318, aino.vonboehm@metsa.fi
Humak, asiantuntija Nina Luostarinen, puh. 020 7621 375, nina.luostarinen@humak.fi

Kuva sivun ylälaidassa voittajatyöstä /Jenni Pystynen ja Paula Lehtonen

Muut kuvat: Nina Luostarinen