Tämä vaatimattoman näköinen rakennus pitää sisällään nurmijärveläisille nuorille tärkeää toimintaa

Röykän nuorisotila sijaitsee Nurmijärvellä entisessä pankissa, joka ensi näkymältä vaikuttaa vähän kaurismäkeläiseltä. Sisällä vallitsee rento, pullantuoksuinen tunnelma. Verkkosivujen mukaan kertsillä ”voi vapaasti hengailla kavereiden kanssa, hörpätä kupin kahvia tai ottaa erän biljardia tai pingistä.” Nuorten käytössä on myös tietokone ja playstation4.

Peppi ja Sanna pitävät nuorten ohjaamisesta
Peppi ja Sanna leipovat, pelaavat ja askartelevat junnujen kanssa Röykän kertsillä.

Keskiviikkoiltana paikalla olivat Humakin yhteisöpedagogiopiskelijat Peppi Turunen ja Sanna Sarkanen.

”Ohjaamme tänä iltana junnuja eli 9-12 -vuotiaita. Teemme yhdessä nuorten kanssa ihan tavallisia juttuja kuten leivomme, pelaamme, askartelemme – olemme paikalla ja läsnä.”, kertovat Peppi ja Sanna. ”Tämä kuuluu opintoihimme. Suoritamme täällä ohjauksen opintoja.”

Ohjattua toimintaa lapsille ja nuorille on Röykässä lähes joka ilta. On avoin kertsi eli junnutoimintaa, Kokkikerho, Tsemppiskerho koulun yhteydessä ja Korven Urheilijoiden liikuntakerho sekä Tapiolan nuorisoseuran sporttikerho.

Humakin ensimmäisen vuoden yhteisöpedagogiopiskelijat osallistuvat osana opintojaan lukuvuoden aikana näiden toimintojen ohjaamiseen. Kolmestakymmenestä opiskelijasta on muodostettu viisi työtiimiä. Yksi työtiimi vastaa yhdestä toiminnasta kerran viikossa syksystä huhtikuuhun.

 

”Yhteistyö Nurmijärven nuorisotoimen kanssa on jatkunut jo kaksi vuotta, kertoo Humakin lehtori Katja Munter. ”Röykkä sijaitsee ihan kampuksemme naapurissa, joten oli luontevaa valita se yhteistyökohteeksi. Opiskelijat oppivat sekä omilta tiimeiltään että paikallisten työyhteisöjen ohjaajien sekä lasten ja nuorten kautta.”

Munter on tyytyväinen yhteistyöhön, sillä on tärkeätä, että opiskelijat saavat opintojensa alusta asti tuntumaa nuorisotyön käytänteisiin. Röykän lisäksi yhteistyötä tehdään Helsingin nuorisoasiainkeskuksen kanssa. Näin tulevat yhteisöpedagogit saavat kokemuksia erityyppisistä nuorisotiloista. Työelämäläheisyys on Humakin opinnossa keskeistä.

 

Röykän kertsi pysyy siistinä kun nuoret sen sellaisena pitävät
“Jotta kämppä pysyisi edes jotakuinkin säällisessä kunnossa, jättävät nuoret pläägänsä tunnollisesti eteiseen.” (Nuoriso-ohjaaja Olli Venho)
Tämä vaatimattoman näköinen rakennus pitää sisällään nurmijärveläisille nuorille tärkeää toimintaa
”Röykän kertsi sijaitsee entisen pankkikonttorin tiloissa, josta muistona on kaksi jykevää kassakaappia, joiden nykyinen sisältö on mielikuvitusta ruokkiva mysteeri.” (Nuoriso-ohjaaja Olli Venho)