Signmark Stoassa Viittomakielinen sisältö

Stoa Itäkeskuksessa täyttyy lauantaina 7.2.2015 kello 13-17 viittomakielisestä ja viittomakielelle tulkatusta kulttuurista. HELsign on viittomakielisiä taiteenmuotoja ja kulttuuria esittelevä ilmaistapahtuma koko kansalle. Tapahtumaan ovat tervetulleita kaikenikäiset, kuurot ja kuulevat.

Viittomakielistä räpiä, stand upia ja lastenkulttuuria

Lauantain pääesiintyjä on maailmanlaajuista mainetta herättänyt viittomakielinen räppääjä Signmark. Lisäksi päivän aikana on paljon ohjelmaa myös lapsille kuten satuhetki, kaksikielinen lastenmusiikkikonsertti, pinssityöpaja, sekä Kimurantti-yhtyeen rytmityöpaja.

Vähän vanhemmat voivat osallistua Gavin Lilleyn vetämiin Teatteri Totin ilmaisutaitotyöpajoihin sekä nauraa stand up -koomikko Veli-Matti Puumalan huikealle esitykselle ja seurata sitä viittomakielelle tulkattuna.  Tapahtuman juontaa näyttelijä Dawn Jani Birley.

Stoassa esitellään myös viittomakielistä kuvateidetta sekä viittomakielialan eri toimijoita, kuten 10-vuotisjuhlaansa viettävään Viittovat perheet ry:hyn.

Esiintyjät

 • Dawn Jani Birley (juontaja)
  Dawn Jani Birley on Kanadasta lähtöisin oleva viittomakielinen näyttelijä.
 • Kimurantti (Päälava klo 13.15-14)
  Kimurantti on konsertti lapsille ja aikuisille toisten ihmisten kunnioittamisesta ja erilaisuuden hyväksymisestä. Konsertin miljöönä toimii koti, jonka asukeista jokainen on omalla tavallaan erikoinen. Lavalla seikkailevat laulujen hahmot ja talon tapahtumista kertovat vanha jalkalamppu ystävineen. Ryhmään kuuluu kolme ammattimuusikkoa sekä 16-vuotias viittomakieltä toisena äidinkielenään käyttävä nuori. Konsertissa soivat lastenlaulut eri vuosikymmeniltä veikeinä sovituksina ja laulut esitetään paitsi suomeksi myös viittoen.
 • Signmark Päälava klo (16-16.30)
  Signmark on kuuro rap-artisti, joka kuvailee musiikkiaan kevyeksi, kantaaottavaksi bilemusiikiksi. Viittomakielisessä perheessä kasvaneen Signmarkin mukaan yhteiskunnan ei tulisi kohdella kuuroja vammaisina vaan kielivähemmistönä, jolla on oma kulttuurinsa ja historiansa.
 • Veli-Matti Puumala (Päälava klo 16.40-17.00)
  Veli-Matti on hassunhauska ja hieman höpsö kaveri, jonka keikalla pääset pohtimaan maailmaa mitä erikoisimmista näkökulmista! Sekoilu on taattua, kun tämä mies tarttuu (mikin)varteen ja pistää hullunmyllyn pyörimään!
  Veli-Matti käsittelee aiheissaan välillä hieman ironisestikin maailman stereotypioita ja omaa olemustaan. Todellinen ”feel good -koomikko”. Vuoden Tulokas 2008 -kisan ja Radio Aallon Vuoden Koomikko 2012 -kisan finalisti. Seitsemäs vuosi menossa stand upin parissa, eikä hauskuudelle näy loppua!
 • Kimurantti -rytmityöpajat (Terraario klo 14.30-15 ja 15.30-16)
  Kimurantti – rytmityöpaja on viittomakielinen muskarituokio, jossa keskitytään nimensä mukaisesti rytmin kokemiseen ja tuottamiseen. Rytmi on kokonaisvaltainen yhdistelmä liikettä ja äänen värähtelyä, jota voi paitsi kuulla, myös nähdä ja tuntea. Työpajassa leikitään koko perheen voimin ja käydään mielikuvitusretkellä talvisessa metsässä.
  Työpajan ohjaajina toimivat muusikko ja musiikkikasvattaja Jesi Blomgren sekä lähihoitajaopiskelija Juha Peltomaa. Mukana työpajan suunnittelussa on myös kasvatustieteen maisteri ja lastenkirjailija Elina Kynsijärvi.
 • Gavin Lilleyn ilmaisutaitotyöpajat
  Gavin Lilley on brittiläinen viittomakielinen stand up- koomikko ja näyttelijä. Lilley ohjaa improvisaatiota ja teatteri-ilmaisua. Lilley vetää Stoassa kaksi tunnin mittaista työpajaa, jotka ovat tarkoitettu kaikenikäisille.
 • Viittovat perheet Ry: Satuhetket (kirjasto klo 14-16)
  Viittovat perheet Ry järjestävät satuhetkiä lapsille viittomakielellä kirjastossa

Tapahtuman yhteistyökumppanit

Kuurojen Liitto
Kuurojen Liitto on 43 jäsenyhdistyksen valtakunnallinen keskusliitto, jonka tehtävä on taata kuurojen ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisten mahdollisuuksien toteutuminen. Kuurojen Liiton visioissa viittomakieli elää vahvana moniarvoisessa, monikielisessä ja monikulttuurisessa yhteiskunnassa ja liitto on alansa johtava etu- ja palvelujärjestö sekä kansallisesti että kansainvälisesti.

Teatteri Totti
Teatteri Totti on Suomen ainoa viittomakielinen ammattiteatteri. Sillä on ohjelmistossa, joka vuosi yksi-kaksi teatterin omaa viittomakielistä produktiota. Teatteri Totti tuottaa esityksiä monille eri ikäryhmille, aina lapsista aikuisiin ja vanhempaan ikäpolveen asti.

Signoodo
Signoodo tuottaa viittomakielisiä materiaaleja ja järjestää koulutuksia. Signoodon tavoitteena on saada suomalainen viittomakieli näkyväksi ja tutuksi kaikille.

HKY:n Kamerakerho
Helsingin kuurojen yhdistykseen kuuluva valokuvakerho.

Viittovat perheet ry.
Yhdistyksen tärkein tehtävä on tukea perheitä monikielisyyteen ja kulttuurisuuteen ja oman äidinkielensä/ensikielensä vaalimiseen kuulosta riippumatta, vahvistaa viittomakieltä käyttävien lapsiperheiden oikeuksia ja hyvinvointia, sekä lisätä lapsiperheiden viittomakielisyyden ja monikulttuurisuuden arvostusta ja näkyvyyttä yhteiskunnassa. Lisäksi vaalii viittomakielisten kulttuuria ja perinnettä.

Humakin opiskelijoiden tuotantoa

Humak toimii tapahtuman pääjärjestäjänä ja se on osa OKM:n rahoittamaa Vetovoimaa kulttuurikeskuksiin –hanketta.

Tapahtuman tuottajana toimii kulttuurituotannon opiskelija Kaisa Suomela, yhteistyössä tulkkiopiskelijoiden Anni Saviniemen ja Hanna Holopaisen kanssa. ”HELsign on hieno esimerkki kulttuurituottajien ja viittomakielen tulkkien yhteistyön mahdollisuuksista, ja se saa varmasti jatkoa, Luovalla alalla uutta syntyy usein juuri eri alojen kohtaamisesta”, toteaa hankkeen päällikkö ja opiskelijoita tuotannossa valmentanut, lehtori Arto Lindholm.