Pussasitko törkysuuta? Liittyviä tiedostoja

Liittyvää sisältöä

Linkkejä:

Laukaa

Huhtikuun ensimmäisenä tiistaina käynnistyy Lievestuoreella Elämyksellinen terveyskasvatusreitti 5-9. luokkalaisille koululaisille.

”Tavoitteena on herättää nuorissa ajatuksia ja pohdintaa omista valinnoista ja niiden merkityksestä. Kaikki tahtovat voida hyvin, olla onnellisia, pärjätä elämässä ja saada kavereita, mutta valinnoillamme vaikutamme näiden toteutumiseen ja mahdollisuuksiin”, pohtii vapaa-aikakoordinaattori Sanna Salo Laukaan kunnasta.

Yhteisöpedagogit tekijöinä

Reitin toteuttavat Humakin Jyväskylän alueyksikössä syksyllä 2016 aloittaneet yhteisöpedagogi (AMK) -opiskelijat. ”Olemme tehneet Laukaaseen toiminnallista terveyskasvatusta yp-opiskelijoiden kanssa jo vuodesta 2007. Ennen Laukaata olemme osana sosiaalisen vahvistamisen opintoja tuottaneet vastaavia tapahtumakokonaisuuksia muun muassa Äänekoskella ja Hankasalmella”, muistelee Humakin lehtori Tarja Jukkala.

Mukana kunta, järjestö ja korkeakoulu

Yhteistyössä tehty tapahtuma kokoaa yhteen Humakin lisäksi Ehkäisevän Päihdetyön järjestön EHYT ry:n, Laukaan kunnan ja seututerveyskeskuksen hammashoidon osaamisen. ”Tapahtuma on kiertänyt vuorovuosin Laukaan päätaajamat. Kierrosta uudistetaan vuosittain, mutta pääteemat ovat säilyneet samoina. Aiheina ovat esimerkiksi päihteet, kaverisuhteet, omat valinnat, pelaaminen ja mielen hyvinvointi. Tänä vuonna käsittelemme myös sosiaalisessa mediassa ja WhatsApp -sovelluksessa käyttäytymistä”, jatkaa Salo.

Käytännöllistä oppimista

”Meillä on viiden opintopisteen sosiaalisen vahvistamisen kurssi, jossa olemme opiskelleet muun muassa lastensuojelua ja ehkäisevää päihdetyötä. Osana opintoja olemme neljä päivää oikeassa oppimisympäristössä ja oikeiden teinien kanssa. Ei jännitä, sillä olemme valmistautuneet hyvin. Meillä on myös hyvät ohjaajat Laukaan kunnasta, omasta koulusta ja EHYT ry.stä. Uskon, että saamme draaman keinoin Lievestuoreen nuoret pohtimaan valintojaan ja mahdollisuuksiaan. Ainut harmi on jakson lyhyys, sillä näitä opintoja tekisi mielellään enemmänkin”, kertoo ensimmäisen vuoden yhteisöpedagogi (AMK)-opiskelija Wilma Mäkinen.

Kokemus tuo osaamista

Usean vuoden yhteistyö on kasvattanut kumppanuutta ja osaamista. Hyvät ja toimivat käytännöt jatkuvat vuodesta toiseen. ”Esimerkiksi Humak-opiskelijat tekevät ja saavat tehdä itsensä näköisen terveyskasvatuskokonaisuuden. Kokonaisuudessa ovat mukana kunnan perhetyö ja etsivä nuorisotyö. He pitävät palautetunnin kierroksen päätyttyä jokaiselle ryhmälle ja luokalle. Tämä on koettu tärkeäksi. Vanhemmilla, muilla kiinnostuneilla ja kuntapäättäjillä on myös mahdollisuus tulla tutustumaan reittiin 4.-6.4. Lievestuoreen Työväentalolle”, tiivistävät Salo ja Jukkala.

Teksti: Maarit Honkonen-Seppälä, Humakin lehtori

Kuvassa Humakin lehtori Tarja Jukkala

Lisää infoa sivulta 36 https://www.humak.fi/julkaisut/nain-me-sen-teemme/ ja ehkäisevästä päihdetyöstä muun muassa www.ehyt.fi/

[sam id=”3″ codes=”true”]