Humanistisen ammattikorkeakoulun 1. vuoden kulttuurituottajaopiskelija Jussi-Pekka Tuononen opinnollisti vastaavan tehtävät suositun Cheekin Alpha Omega –kiertueella helmikuussa 2016. Tuononen valikoitui tehtäviin laajan verkostonsa avulla.

-”Blockfestin tuottaja Mikko ”Luda” Määttänen otti minuun yhteyttä, että nyt tarvittaisiin luotettavaa tekijäukkoa rekrytoimaan roudareita kiertueen tekniikan avuksi Hakametsään. Tietenkin otin tehtävän vastaan”, Tuononen kertoo. Tästä yksittäisestä toimeksiannosta motivoituneena Tuononen perusti muutaman kuukauden jälkeen oma tapahtumatuotantoon keskittyvän yrityksen.

Opintopisteet haltuun luovan opiskelun avulla

Humanistisessa ammattikorkeakoulussa opitaan tekemällä. Tekemällä oppimista aloitettiin korostamaan Humakissa kaksi vuotta siiten, kun oppilaitos alkoi vahvistamaan valmennuspedagogiikkaansa. Opinnot koostuvat erilaisista projekteista ja tilaustöistä, joita opiskelijat pääsevät jo ensimmäisestä päivästä lähtien suunnittelemaan ja toteuttamaan yhdessä. Projekteja ei tehdä perinteisessä kouluympäristössä vaan kaikki suunnitellaan ja toteutetaan alusta alkaen oikeassa ympäristössä, todellisten yhteistyökumppaneiden ja elävän yleisön kanssa. Näin opiskelijat luovat verkostoja myös työelämän kanssa, eikä vain työharjoitteluiden aikana.

Tämä helpottaa myös opiskelijoiden tulevaa työnhakua ja nopeampaa työllistymistä opintojen jälkeen. Työelämä on ottanut Humakin toimintatavan ilomielin vastaan, sillä innovatiivista, ahkeraa ja nuorta työvoimaa tarvitaan aina.

Tuottaja tekee töitä vaikka istuaallaan tyhjässä tilassa
JP Tuononen Humakin Jyväskylän TKI-keskuksessa.

Suoraan asiaan – Projekti Alpha Omega

-“Humakissa annetaan eväitä siihen, että luovan johtajan, kuten esimerkiksi kulttuurituottajan, on tunnettava omat tuotantonsa ja perehdyttävä laaja-alaisesti tuotantojen eri osa-alueisiin, Tuononen tulkitsee oppimaansa ja jatkaa, että Humakissa ollaan tehty tiedotteita, tuotettu mainosvideoita ja järjestetty erilaisia tilaisuuksia, tapahtumia ja tempauksia. Tulevana syksynä Tuonosen vuosikurssi perehtyy liiketalouteen ja yrittämiseen. -”Pelkkä suunnittelutyön harjoittelu ja excelin syövereihin syventyminen ei riitä tuottajaksi opiskelevalle. On hyvä kaivautua pintaa syvemmälle ja tutustua erilaisiin tuotantoihin konkreettisesti.”

Apukäsitiimi Humakista

Tuononen järjesti Alpha Omega –kiertueen Tampereen keikalle stagehandeja kiertueen tekniikan avuksi. Stagehand toimii roudauksessa apukäsinä. Työtehtäviin valikoitui lopulta 17 innokasta tekijää, osa Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijoita.

-”Hakuja työtehtäviin tuli yllättävän paljon, mutta osa valituista ei lopulta päässyt osallistumaan ja joutuivat perumaan tulonsa. Loistava porukka saatiin kuitenkin kasaan!”, Tuononen kertoo. Kiertueen Tampereen keikalla apukäsien toimenkuvaan kuului Hakametsän hallin jäänpeitto, tekniikan roudaamista ja tekniikan avustamista sekä kasauksessa että purussa.

Työnteko alkoi myöhään perjantai-iltana ja päättyi keikan jälkeen lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. ”Aivan tarkkaan en osaa sanoa, mutta olihan niitä tekniikkan rekkoja useampia ja roudattavaa riitti kyllä koko tiimille. Hakametsän roudausta hankaloitti hieman myös kulkureitit itse areenalle, mutta kyllä kaikesta selvittiin,” Tuononen summaa kokemusta.

Tuonosen rekrytoima apukäsitiimi sai keikan jälkeen positiivista palautetta ja tuottajaopiskelijoiden työllistäminen esitysteknisiin tehtäviin puhututti tuotannon henkilökuntaa.

-”Sain sekä tekijöiltä itseltään, että kiertueen tuotannolta (Full Steam) hyvää palautetta siitä, että ns. tulevaisuuden tuottajat saavat käytännön kokemusta tapahtumien, tässä tapauksessa kiertueen, järjestämisestä ja pääsevät tutustumaan konkreettiseen tekemiseen tapahtumissa.”, Tuononen päättää.

Humakissa opiskeleva Jemina Karvinen kuvaa apukätenä olemista rankaksi, mutta opettavaiseksi kokemukseksi: -“Yleisö ei usein ymmärrä, kuinka paljon työtä ison tuotannon taustalla esimerkiksi lavatekniikassa on. Tämä antoi minulle tilaisuuden nähdä ison tuotannon taustatyötä ja kokemus oli silmiä avaava”, Jemina kertoo.

Artikkeli perustuu JP Tuonosen tiedotteeseen. Julkaisemme tiedotteen toisen osan, jossa harjoittelussa mukana olevat Humakin kulttuurituottajaopiskelijat summaavat kokemuksiaan Alphanapukäsinä.

Kulttuurituottaja (AMK)

Kulttuurituottajaksi (AMK) voi opiskella Humakissa Kauniaisissa (loppuosa Helsingissä), Turussa ja Jyväskylässä. Lisäksi kevään 2016 yhteishaussa tarjotaan mahdollisuutta opiskella monimuotototeutuksena työn ohessa Tampereella ja Kauniaisissa. Yhteishaku päättyy 6.4.2016.

Kulttuurituottaja järjestää, organisoi, hallitsee ja tuo yhteen ihmisiä, toimijoita ja yhteisöjä. Valmistumisen jälkeen kulttuurituottaja toimii kulttuurin välittäjätehtävissä esimerkiksi tapahtumatuottajana, managerina tai kulttuurisihteerinä.

Nyt on sinun mahdollisuutesi

Hae opiskelemaan kulttuurituotantoa Humanistiseen ammattikorkeakouluun kevään yhteishaussa. Vain hakemalla voit vaikuttaa! Valtakunnallinen yhteishaku jatkuu 6.4.2016 asti. . Humanistisen ammattikorkeakoulun pääsykokeet järjestetään kesäkuussa 2016 ja valinnoista ilmoitetaan heinäkuussa 2016. Uusi lukuvuosi alkaa syyskuun alussa 2016.

Kulttuurituottajaksi voi Humakissa opiskella Jyväskylässä, Kauniaisissa / Helsingissä ja Turussa. Lisäksi monimuoto-opinnot Kauniaisissa ja Tampereella.

Lue lisää

Cheek Alpha Omega roadshow -video

Kiertueen logistiikan toteutti Valova. Katso Valovan tekemä video kiertueesta.