HUMAKOlaisia haalareissaan Liittyviä tiedostoja

Liittyvää sisältöä

Linkkejä:

Uuden opiskelijan opas 2017-2018

Syksy on käynnistynyt vauhdilla. Hyvää syksyä uusille ja vanhoille opiskelijoille opiskelijakunta HUMAKOsta. Uusille opiskelijoille onnea opiskelupaikasta!

Syksy on tuonut teille paljon tullessaan ja aiheuttanut varmasti myös paljon mietteitä. Opintojen alkuun on saattanut kuulua muutto uudelle paikkakunnalle, ja sen lisäksi uusi koulu, uudet kaverit sekä ehkä odotetuimpana monella: opiskelijaelämä alkaa.

Opiskelijan toimeentulo

Kuinkahan montaa aloittavaa opiskelijaa mietityttää raha, sen riittäminen ja se mistä sitä saa? Osa opiskelijoista onkin varmaan aiempina vuosina jo kerennyt tottua Kelalta saatavaan opintotukeen, sekä asumislisään, mutta kaikille ei välttämättä ole tiedossa miten ja mistä opiskelija saa tukia.

Opiskelijoiden pääsääntöistä tulonlähdettä on Kelalta eli kansaneläkelaitokselta saatava opintotuki. Lisäksi aikaisempina vuosina opiskelija on voinut saada opintotukeen kuuluvaa asumislisää ja nostaa sen lisäksi opintolainaa.

Opiskelijoiden tuissa on tapahtunut muutoksia elokuun alussa

Suurimpana muutoksena tänä syksynä astui voimaan opiskelijoiden siirtyminen asumislisästä yleiseen asumistukeen. Lisäksi aikaisempiin vuosiin verrattuna valtio mahdollistaa opiskelijalle kuukausittaisen opintolainan takaamalla aikaisempaa suuremman summan, jopa 650€ rahaa kuukaudessa.

“Yleinen asumistuki mahdollistaa opiskelijoiden ympärivuotisen tuen saamisen asumismenoihin niin, ettei opiskelija jää vaille tukea kesäkuukausina. Lisäksi yleinen asumistuki nostaa monien yksin asuvien opiskelijoiden asumiseen tarkoitetun tuen määrää. Monille kimppakämpissä asuville, sekä avoliitossa asuville tukimuutos saattaa aiheuttaa harmaita hiuksia. Yhteisen vuokrasopimuksen kirjoittamisen jälkeen opiskelija katsotaan kämppiksensä kanssa automaattisesti avoliittoon ja yhteiseksi ruokakunnaksi. Tämä vaikuttaa monen opiskelijan asumistuen määrään. Myös saman ruokakunnan töissä käyvän kämppiksen tai puolison tulot vaikuttavat”, kertoo opiskelijakunta HUMAKOn puheenjohtaja Juuso Tuulinen.

Opiskelijakunta HUMAKO mukana opiskelijan arjessa

Opiskelijakunta HUMAKO vaikuttaa kaikissa Humakin alueyksiköissä. Näkyvin osa HUMAKOa kampuksellasi ovat paikallistoimijat eli tutorit ja jaostolaiset. Heitä on ollut kampuksella mukana jo pääsykokeissa. Paikallistoimijat järjestävät erilaisia kokoontumisia pitkin vuotta. Lisäksi tutorit toimivat vertaistukena opiskeluun liittyvissä asioissa ja jaostolaiset puolestaan huolehtivat palautteenkeruusta sekä tapahtumista. Alueyksiköistä löytyy jaostojen ylläpitämät palautelaatikot, joiden sisällön jaostolaiset käsittelevät ja välittävät viestiä eteenpäin. Paikallistoimijat siis huolehtivat, että sinunkin äänesi tulee kuulluksi.

“HUMAKOn toimijoiden tekemän edunvalvonnan lisäksi tarjoamme opiskelijoille muitakin palveluita. Opiskelijakuntasi jäsenenä voit hankkia itsellesi Frankin opiskelijakortin ja hyödyntää opiskelijaetuja valtakunnallisesti. Opiskelijakortin voit ladata myös älypuhelimeesi. Opiskelijakortilla saat VR:n ja Matkahuollon opiskelija-alennuksen, sekä tietenkin Kelan ateriatuen. Ja tottakai meiltä voit hankkia myös opiskelijaelämän tärkeimmän asusteen eli haalarit ja niihin kerättävät hienot haalarimerkit”, opastaa HUMAKOn varapuheenjohtaja Gurmann Saini.

HUMAKO on julkaissut tänäkin vuonna Uuden opiskelijan oppaan, josta löytyy vastauksia moniin uusia opiskelijoita mietityttäviin asioihin. Oppaasta löydät vinkkejä yleisesti opiskelijaelämään, opiskelijakunta HUMAKOon, sekä ammattikorkeakoulussa opiskeluun liittyviin asioihin. Ethän myöskään pelkää olla yhteydessä HUMAKOon. Me autamme sinua mielellämme! Voit seurata meidät Facebookissa ja yhteystiedot löydät osoitteesta: www.humako.net

Teksti ja kuvat: Opiskelijakunta HUMAKO