Syksyn yhteishaussa 649 hakijaa – MOVE:n ensimmäisen syksyn huikea tulos

Yksitoista iloista piirrettyä hahmoa on sulloutunut sateelta suojaan saman sateenvarjon alle.

Syksyn yhteishaku päättyi tämän viikon keskiviikkona 15.9. klo 15.00.

Kokonaisuudessaan Humanistisen ammattikorkeakoulun hakukohteisiin tuli 649 hakemusta, joista 367 oli ensisijaisia. Hakukohteina Syksyn yhteishaussa olivat:

“Meillä oli ensimmäistä kertaa syksyn yhteishaussa mukana Yhteisöpedagogi (AMK), Move -hakukohde. Osasimme odottaa reilusti hakijoita suosittuun hakukohteeseen, mutta 345 hakemusta ja ensisijaisten hakijoiden runsaus kertoo koulutuksen vetovoimasta ja kiinnostavuudesta. Myös Työyhteisön kehittäjä (Tyke) -koulutukseen hakijamäärä nousi ilahduttavasti, vaikka korkeakouluihin hakevien määrä kokonaisuudessaan laski viime syksystä”, kommentoi opiskelijapalveluissa työskentelevä Karri Soppi.

Kolme iloista punaposkista piirrettyä hahmo polkevat tandempolkupyörää hiukset hulmuten sekä teksti Humanistinen ammattikorkeakoulu ja Humakin logo.

Hakijatilastot – TYKE jatkaa kasvuaan

Yhteisöpedagogi (MOVE)-koulutukseen hakijoita oli 345, joista ensikertalaisia oli 178. Aloituspaikkoja on syksyn yhteishaussa 60, joten hakijoita koulutukseen on melkeinpä kuusinkertainen määrä aloituspaikkoihin verrattuna. Kevään yhteishaussa hakijoita MOVE-koulutukseen oli 519. Molemmat hakutulokset viestivät koulutuksen suosiosta ja näin ollen myös näennäisestä tarpeesta tulevaisuuden työmarkkinoilla.

Kulttuurituottajan YAMK-koulutukseen hakevia taas oli 46, joista 36 oli ensisijaisia hakijoita. Aloituspaikkoja on 30. Viime vuonna uudistettu YAMK-koulutus veti viime syksynä ennätyksellisen hakijamäärän, joten muutaman kymmenen hakijan lasku tänä vuonna ei ollut yllättävää. Vuonna 2019 hakijoita oli 30, joten kokonaisuudessaan hakukohteen suosio nousee.

“Tulokseen voi olla tyytyväinen. Tutkinnon sisäänottoa ollaan lisätty viime vuosien aikana, joten koulutuksen saavutettavuus on hyvällä tasolla. Kun osa tarjonnasta on viety myös avoimeen, voidaan olettaa, että kulttuurituotannon ylemmän koulutuksen tunnettuus on tällä hetkellä korkea ja tulee vain kasvamaan lisääntyvien tutkintojen myötä”, kertoo kulttuurituotannon koulutuksesta vastaava yliopettaja Pekka Vartiainen.

“Kuten tiedämme, kulttuurialalle korona-aika oli vaikea, ja moni alalla työskentelevä ottikin tuolloin aikaa itselleen oman asiantuntijuuden vahvistamiseen. Tämä näkyi myös kiinnostuksella kouluttautumiseen. Nyt alalle alkaa hitaasti avautua työskentelymahdollisuuksia, mikä on toimijoiden kannalta onnellista, koulutuksen järjestäjien näkökulmasta tietenkin myös haasteellista” Vartiainen jatkaa.

Yhteisöpedagogi, työyhteisön kehittäjä (TYKE)-koulutus kasvatti tulostaan viime syksyisestä 167 hakijasta. Tänä syksynä hakijoita oli 258, joista 153 oli ensisijaisia. Aloituspaikkoja TYKE:llä on 35. Työyhteisön kehittäjä -koulutus luotiin vastaamaan työelämän tarpeisiin, joten on hienoa huomata, että sen potentiaali eri toimintasektoreilla on huomioitu.

Syksyn yhteishaun tarkemmat koulukohtaiset hakukohteet, hakijamäärät ja aloituspaikat voi tarkistaa vaikkapa Ylen yhteishakukoneesta.

Yhteishaun jälkeen tehdään valintakoekursseja

Seuraava askel hakijoille on keskittyä koulutuskohtaisiin jatko toimiin. Yhteisöpedagogin (MOVE) ja (TYKE) koulutuksilla se tarkoittaa valintakoekurssin suorittamista.

MOVE valintakoekurssi on 3 opintopisteen laajuinen ja se suoritetaan ajalla 22.9.-20.10.2021. TYKE:n osalta valintakoekurssi käsittää 5 opintopistettä ja se suoritetaan ajalla 27.9.-25.10.2021. Kulttuurituottajilla on edessään ennakkotehtävien tekemistä ja niiden pohjalta valittujen edelleen yksilöhaastatteluun valmistautumista.

Piirretty hahmo istuu tietokone sylissään lattialla sekä teksti Humanistinen ammattikorkeakoulu ja Humakin logo.

Seuraava hakuaika koittaa tammikuussa

Syksyn yhteishaun päättymisen jälkeen, katseet voi jo kääntää kohti seuraavaa hakuaikaa, joka on tammikuussa aikavälillä 5.1. – 19.1.2022. Silloin hakuun tulevat ammattikorkeakoulujen vieraskieliset koulutukset, kuten Humakin Adventure and Outdoor Education.

Jos syksyn yhteishaku ei tuottanut tulosta koulutuspaikan suhteen tai jos matalan kynnyksen kouluttautuminen kiinnostaa, Humakin avoimessa AMK:ssa voi suorittaa haluamiaan opintoja. Avoimesta AMK:sta löytyy myös kurkistuskursseja, joilla voi ennen virallista hakemista saada kosketusta itseään kiinnostavan koulutuksen sisältöihin.

 

Teksti: Petra Karjalainen