Hyödynnä taidetta ja kulttuuria hyvinvointipalveluissa – ota kätevät oppaat käyttöön!

Hyvinvoinnin välitystoimisto -hankkeessa (2015-2017) kehitettiin soveltavaa taidetta ja kulttuuria hyödyntäviä hyvinvointipalveluita sosiaali-, terveys- ja kasvatusalalle. Hankkeen aikana koulutettiin lukuisia alan ammattilaisia taiteen soveltavan käytön menetelmiin ja muotoihin sekä luotiin monia oppaita alan ammattilaisten käyttöön. Nämä oppaat ovat edelleen ajankohtaisia ja niitä kysellään meiltä aika ajoin. Siksi koostimme hankkeen aikana toteutetut julkaisut yhteen uutiseen.

– Hankkeessa pitämämme kurssit ja nämä opaskirjaset soveltuvat erinomaisesti sellaiselle, joka suunnittelee soveltavaa taidetta hyödyntävää projektia SOTE-alalle, esimerkiksi vaikkapa senioripalveluihin”, sanoo hankkeessa mukana ollut Humakin lehtori Sanna Pekkinen.  Hankkeen saama palaute koulutusjaksoista oli erinomaista.

Hankkeen opaskirjaset ovat ajankohtaisia vielä tänäkin päivänä

“Hyvinvoinnin välitystoimisto” -hankkeen aikana kehitettiin lähes 30 soveltavan taiteen hanketta SOTE-alalle projektiin valittujen taiteilijoiden, tuottajien sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten toimesta. Lisäksi hankkessa luotiin yli 20 julkaisua osallistavan hyvinvointitaiteen palvelumuotoilusta.

– Julkaisut on otettu hyvin vastaan ammattilaisten parissa. Ne ovat yhä keskeistä oppimateriaalia alan koulutuksissa,” Pekkinen kertoo.

Lista oppaista

  • Tatu ja Sote sukupolvityössä: Oppaassa tuodaan esiin yleisellä tasolla mitä sukupolvityöllä tarkoitetaan ja mitä toiminnan suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon
  • Taide yhdistää – monialaisuus osallistavan taiteen voimavarana: Julkaisuun on koottu puheenvuoroja osallistavasta taiteesta. Puheenvuoroja yhdistävä teema on monialaisuus osallistavan taiteen tuotannoissa. Artikkeleissa nostetaan esiin monialaisen yhteistyön periaatteisiin ja käytäntöihin liittyviä haasteita mutta ennen kaikkea sen tuomia mahdollisuuksia.
  • Tatun ja Soten työkirjaTyökirjassa keskustellaan osallistavasta taiteesta. Teoksessa osallistumisella tarkoitetaan lähelle tulemista ja yhdessä tekemistä. Toinen oppaassa tiuhaan esiintyvä termi on taiteen soveltava käyttö. Oppaan alusta löytyy lyhyt määritelmä siitä, mitä taiteen soveltamisella tarkoitetaan ja mitä sillä voidaan saada aikaan. Opas on suunnattu taiteilijalle, tilaajalle ja tuottajalle ammattituottajien ja taiteilijoiden toimesta.
  • Osallistavaa taidetta nuorten parissa: Opas tarjoaa inspiraatiota ja pohdiskelun aiheita taiteilijalle tai tuottajalle, jolla on syttymässä kipinä tehdä taidetta nuorten parissa. Oppaasta löytyy teemoittain tietoa, vinkkejä ja tehtäviä, joihin voit peilata omia suunnitelmaansa.
  •  Vuorovaikutus osallistavan taiteen ryhmänohjauksessa: Osallistava taide on paitsi taiteellista työskentelyä myös ihmisten kanssa tehtävää työtä, jossa tulee kohdanneeksi erilaisia persoonia ja ryhmiä. Oppaan tarkoitus on tukea aloittelevaa osallistavan taiteen toimijaa, jolle nämä ihmistyöhön liittyvät ensimmäiset kohtaamiset voivat tuntua haastavilta. Oppaassa keskitytään ennen kaikkea varsinaiseen ohjaustilanteeseen, ”asiakastyöhön”, jossa ihmisten kanssa ollaan yhdessä taiteen äärellä.
  • Taide pähdetyössä. Työkirja toiminnan suunnitteluun: Oppaan tarkoituksena on avata lukijalle päihdetyön käsitteitä sekä tutustuttaa päihdetyön toimintaympäristöön ja asiakaskuntaan. Opasta varten on haastateltu lasten, nuorten ja aikuisten kanssa päihdetyötä tekeviä ammattilaisia sekä asiakkaita.

Aiheesta muualla

Soveltavan taiteen tuotteistaminen palvelumuotoilun keinoin

Hankkeesta

Hyvinvoinnin välitystoimisto oli vuosina 2015-2017 toteutettu ESR‐rahoitteinen hanke, johon sisältyi koulutusta, neuvontaa ja tutkimusta taiteen hyvinvointivaikutuksista. Hankkeen kärkenä on kehittää alaa tuottajan taitojen avulla ‐ kehittämällä ja tuotteistamalla taiteilijoiden palveluita.

Hanketta hallinnoi Humanistinen ammattikorkeakoulu ja partnereita olivat Turun amk, silloinen Saimaan amk (nyk. XAMK) ja Jyväskylän yliopisto. Mukana olivat Taiteen edistämiskeskus sekä Turun ja Jyväskylän kaupungit. Hanke järjesti koulutusta Turussa, Jyväskylässä ja Lappeenrannassa. Hankkeen kohderyhmiä olivat taiteen, kulttuurituotannon sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset sekä luovan alan yrittäjät.

 

2023-08-28 10:00:40