Eri ikäisiä tanssijoita

Ketkä yhteiskunnassamme tulevat nähdyiksi ja kuulluiksi? Mitkä asiat ovat kullekin tärkeitä ja kuka saa päättää, mikä on tärkeää? Miten kohtaamme tuntemattoman?  

Uudet suomalaiset ja heidän äänensä nousevat  Kiasma-teatterin näyttämölle, kun ensi-esityksensä saa Sanna Fromin ja mediataiteilija Heta Kuchkan ohjauksessa syntynyt esitys nimeltään Mashallah. Liikettä ja mediataidetta yhdistävässä esityksessä on mukana ryhmä Suomessa muutaman vuoden asuneita nuoria aikuisia ja seniori-ikäisiä nykytanssin harrastajia.

Tekijät ovat löytäneet toisensa Humakin Porukalla pääosaan –hankkeessa, joka tukee maahanmuuttajataustaisia nuoria taiteen, kulttuurin ja nuorisotyön keinoin. Yhteistyö Zodiakin kanssa on jatkoa Ryhmäteatterin kanssa keväällä 2018 tehdylle produktiolle.

Esityksen sisältö on muodostunut prosessin edetessä. Keskiössä ovat hankkeen osallistujat, heidän persoonansa, taitonsa ja kiinnostuksen kohteensa.

Kotoutumista kulttuurin ja tanssin keinoin

Ryhmän ohjaajat tanssitaiteilija Sanna From ja mediataiteilija Heta Kuchka ovat prosessin aikana joutuneet pohtimaan, kuinka tehdä eettisesti teosta, jolle on asetettu lukuisia tavoitteita. Miten käyttää valtaa kantasuomalaisina taiteilijoina tilanteessa, jossa osallistujista suurimmalla osalla ei ole kokemusta tämän kaltaisesta prosessista tai taiteesta ylipäätään?

Suomen kielen opettajat Mari Nikonen ja Anna Louhensalo ovat olleet mukana prosessissa ja osallistuneet sen opinnollistamiseen. Mukana harjoituksissa on ollut myös Humakin kulttuurituottaja- ja yhteisöpedagogiopiskelijoita, jotka ovat tukeneet eri tavoin hankkeen nuoria. Tulokset näkyvät paitsi Kiasman lavalla myös osallistuneiden nuorten operuskoulun suorittamiseen liittyvinä opintosuorituksina.

Kotoutuminen on  yksi Porukalla pääosaan-hankkeen tavoitteista, joten toiminta Zodiakin kanssa on edistänyt sitä, koska prosessin myötä hankkeen nuoret ovat perehtyneet taidealan ammatteihin, taiteen tekemiseen ja taidelaitoksiin sekä oppineet liikkumaan eri puolilla Helsinkiä, toteaa Humakin lehtori Päivi Ruutiainen.  Hänen mielestään ollut hieno seurata, miten mukana olevien nuorten esiintymistaito ja rohkeus ovat kasvaneet,  – Ensimmäistä kertaa näyttämöllä olevat nuoret ovat puhjenneet kukkaan. Kiinnostavaa on myös ollut nähdä nuorten rinnalla näyttämöllä Zodiakin neljän senioritanssija harrastajaryhmä.

Mashallah – ماشاءالله

Ensiesitys: to 7.3.2019 klo 14.00

Muut esitykset: la 9.3. klo 14.00 | ti 12.3. klo 14.00 | ke 13.3. klo 14.00

Kiasma-teatteri, Nykytaiteen museo, Mannerheiminaukio 2, Helsinki

Ilmainen sisäänpääsy. Ryhmiä pyydetään ilmoittautumaan etukäteen Kiasman infoon, info@kiasma.fi tai 029 450 0501

 

ks. Juttu Svenska YLEssä

 

Valokuvat: Kansallisgalleria / Petri Virtanen
www.porukalla.fi

Porukalla pääosaan on Humaki hallinnoima, Euroopan sosiaalirahaston rahoittama hanke, joka tukee maahanmuuttajataustaisia nuoria taiteen, kulttuurin ja nuorisotyön keinoin.

PORUKALLA PÄÄOSAAN
Sanna From – Heta Kuchka: Mashallah – هللا شاء ما

Koreografia ja ryhmän ohjaus: Sanna From
Mediataide ja ryhmän ohjaus: Heta Kuchka
Esiintyjät: Porukalla pääosaan -hankeeseen osallistuvia nuoria ja Zodiakin senioritanssiryhmän tanssijoita
Valosuunnittelu: Mia Kivinen
Äänisuunnittelu: Anders Pohjola
Videoiden valojen toteutus: Jari Lehtiniemi
Tuotanto: Zodiak – Uuden tanssin keskus, Kiasma-teatteri, Humanistinen ammattikorkeakoulu
Porukalla pääosaan hankkeen hallinnointi: Humanistinen ammattikorkeakoulu
Tukija: Euroopan unioni / Euroopan sosiaalirahasto

https://www.humak.fi/wp-login.php?redirect _to=https%3A%2F%2Fwww.humak.fi%2Fwp-admin%2Fpost.php&reauth=1

Kuuntele juttu YLE