Tarinakaruselli

Hyvinvoinnin välitystoimisto etsii uusia koulutettavia lukuvuodelle 2016 – 2017. Haku osallistujalle ilmaiseen koulutukseen päättyy huomenna 31.8.2016 kello 23:59. Joten vielä on aikaa hakea valmennukseen ja saada apua terveys-, hyvinvointi- ja sosiaalisektorilla toteutettavan osallistuvan taiteen idean kaupallistamiseen ja tuotteistamiseen. Sisällöltään identtisiä koulutuksia järjestetään Turussa, Lappeenrannassa ja Jyväskylässä. Opiskelija voi hakea mille tahansa paikkakunnista.

—Valmennuksemme on ainutlaatuinen mahdollisuus löytää uusia kumppanuuksia ja tiimintamahdollisuuksia kulttuurihyvinvoinnin alueella, tiivistävät Hyvinvoinnin välitystoimiston projektipäälliköt Oona Tikkaoja ja Benny Majabacka.

Oona Tikkaoja Humak
Humakin lehtori, taiteilija ja Hyvinvoinnin välitystoimiston projektipäälikkö Oona Tikkaoja alustaa osallistavasta taiteesta Turun kokoontumisessa.

Hakulinkki koulutukseen löytyy täältä.

Sanataidetta mobiilipelin avulla

Hyvinvoinnin välitystoimiston ensimmäisessä koulutuksessa kehitettiin ja tuotteistettiin noin 15 erilaista soveltavan taiteen palvelua sote-sektorille. Koulutukseen osallistui laajasti niin taiteen, kulttuurin kuin sosiaali- ja terveydenhoitoalan ammattilaisia. Palveluita kehitettiin, pilotoitiin ja testattiin moniammatillisissa ryhmissä.

—Tarinakaruselli syntyi Hyvinvoinnin välitystoimisto -hankkeen ensimmäisessä valmennuksessa. Halusimme hyödyntää nykyteknologiaa sanataiteen luomisprosessissa, kertovat Tarinakaruselli-idean taustalla vaikuttavat Mervi LeivoNea Kukkonen ja Minna Yli-Karjanmaa. Tuottajana toimiva Leivo, vanhustyötä tekevä päiväkeskusohjaaja Yli-Karjanmaa ja sanataiteen opettaja Kukkonen huomasivat hankkeen etenevän kohti mobiilipelimaailmaa ja totesivat kaipaavansa lisää asiantuntijuutta tuolta sektorilta.

—Tarinakaruselli sai merkittävästi lisää pelillisyyttä saatuamme mukaan mediasuunnittelijana ja animaattorina kunnostautuneen Mona Taposen. Tarinakaruselli sai myös huikean graafisen ilmeen, kiitos graafikko Elina Penninkankaan, tekijät kertovat.

Tarinakaruselli hvvt
Ruutukaappaus Hyvinvoinnin välitystoimiston valmennuksissa kehitetystä Tarinakaruselli-kokonaisuudesta.

Tarinakaruselli on monimuotoinen palvelukokonaisuus

Mobiilipelin lisäksi Tarinakarusellin palvelukokonaisuuteen kuuluvat koulutuspalvelut, sanataidepajat sekä sanataiteiluun innostavat Tarinakaruselli-kortit.

—Sanataidetyöskentelyn pyörteisiin on mahdollista päästä jo ennen mobiilisovelluksen valmistumista. Ammattilaisen ohjaamat Tarinakarusellin testiajo -sanataidepajat perustuvat mobiilipelin sisältöihin ja tarjoavat maistiaisia yhteisöllisestä tarinoinnista, Nea Kukkonen kertoo.

Työryhmä työstää parhaillaan Tarinakaruselli- kortteja. Kortit tarjoavat elämysmatkan sanataiteiluun. Karusellin kuljettajaksi -koulutuksessa puolestaan perehdytetään eri alojen ammattilaisia soveltamaan Tarinakarusellin sanataidetyöskentelyä ja mobiilipeliä osana omaa asiakastyötään.

Sanataidetta terveyskeskuksen odotushuoneessa

—Meillä on villinä visiona saada jokamies ja -nainen hyödyntämään odotusaikoja ja välitiloja sanataiteen luomiseen Tarinakaruselli-mobiilipelin avulla, tekijät kertovat tavoitteestaan ja jatkavat, että yksityisen ja intiimin mobiilitodellisuuden avulla voidaan luoda uudenlaista, modernia yhteisöllisyyttä jakamalla tarinoita vastaavassa tilanteessa olevien kesken. Sanataide ja peli olisivat näin mukana elämän liikkeissä ja pysähdyspaikoissa, kuten terveysasemien odotustiloissa, lääkäriasemien auloissa ja työmatkaliikenteen solmukohdissa.

Tarinakaruselli on ensimmäinen osa pelisovelluskokonaisuutta, joka laajenee monitaiteiseksi eri ikä- ja kohderyhmiä palvelevaksi ja yhdistäväksi tuoteperheeksi. Mobiilipelien ympärille kokoontuvat pääsevät tuottamaan taidetta omista lähtökohdistaan käsin, ammattitaitoisesti rakennettujen ja taidetyöskentelyn aloittamisen kynnystä madaltavien harjoitusten avulla. Pelit kannustavat luovuuteen ja taiteeseen, yhdistää huvin ja hyödyn. Omasta tarinasta tulee osa yhteisön kudelmaa, yhteistä kertomusta.

Tarinakaruselli-pelikortteja saa syksystä 2016 alkaen

Tarinakarusellin pelikortteja voi tilata 25 euron hintaan Tarinakarusellin verkkosivuilta.  Hyvinvoinnin välitystoimiston valmennuksissa kehitetty Tarinakaruselli esittäytyy myös Kulttuurin yhdenvertaisuus -foorumilla Helsingissä 2.11.2016  yhteistyössä Käpyrinne ry:n kanssa.

Uutinen perustuu Tarinakaruselli-tiimin (Mervi Leivo, Nea Kukkonen, Minna Yli-Karjanmaa ja Mona Taponen) kirjoitukseen hankkeesta.