Anniina Lehtipuu on kuvaaja

Oopperaproduktion The Medium tuottaja, Humakin monimuoto-opiskelija Anniina Lehtipuu elää kiireistä aikaa. Ensi-iltaan on vajaa viikko.

Opiskelijavoimin toteutettavan Gian Carlo Menottin traagisen pienoisoopperan kaksi esitystä ovat 18.-19.1.2019 klo 19 Hervannan elokuvateatterissa Tampereella. Mukana on opiskelijoita useasta eri oppilaitoksesta. Projektin rahoitus tulee sponsoreilta ja paikkavarausmaksuista.

Oopperaprojekti toimii Anniinan työharjoitteluna, osana Humakin kulttuurituottaja (AMK) –opintoja. Sisältönä on syventävä perehtyminen kulttuurituotannon käytäntöihin.

Tutkinto rakennetaan opiskelijan lähtökohdista

Humakin monimuotokoulutus on pääasiassa itsenäistä työskentelyä. Opiskelijat osallistuvat verkossa webinaareihin ja tekevät ryhmätehtäviä ja projekteja työelämässä. Se, miten paljon ja mitä opintoja suoritetaan, määräytyy henkilökohtaisen opintosuunnitelman perusteella.  Siinä otetaan huomioon opiskelijan aikaisempi soveltuva työkokemus, aikaisemmat opinnot sekä muulla tavalla hankittu osaaminen.

-Aiemmalta koulutukseltani olen matkailualan restonomi ja matkailupalvelujen tuottaja, kertoo Anniina. -Opinnoissa pääpaino oli liiketaloudessa ja palveluiden tuottamisessa, joten sain hyvän pohjan kulttuurituottajan opintoihin. Tapahtuma-alan töitä olen tehnyt vaihtelevasti vuodesta 2013 lähtien.

– Monimuoto-opinnot sopivat monenlaisiin elämäntilanteisiin. Minun ei ole elämäntilanteen vuoksi mahdollista muuttaa pois Pirkanmaalta, joten monimuoto-opinnot ja Tampereen lähiopetusryhmä kuulostivat erinomaiselta vaihtoehdolta. Opinnot aloitin syksyllä 2017 ja tavoitteenani on valmistua jouluna 2019.

Kuvaaja: anniina lehtipuu

Tuottajan tehtävälista

Oopperaprojekti alkoi elokuussa, ja minä tulin mukaan syyskuussa, Anniina kertoo. –Ensimmäinen tehtäväni oli koota tehtävälista, joka on sen jälkeen ollut käytössä koko projektin ajan. Sen jälkeen aloin selvittelemään, miten saisimme mukaan valoteknikoita.

-Ooppera oli minulle hyvin vieras taiteenlaji lähtiessäni mukaan tähän projektiin. En tiennyt oopperasta käytännössä mitään, mutta projekti kuulosti hyvin mielenkiintoiselta.

-Olen päässyt tekemään tuottajan töitä monipuolisesti, mm. huolehtinut budjetista, tehnyt sponsorihankintaa, ottanut vastaan paikkavarauksia (joilla keräämme tuotantotukea – itse esitys on maksuton), tehnyt salikartan, jakanut esitteitä, hankkinut ja kuljettanut lavasteita, varannut harjoitustiloja ja hankkinut promootiomahdollisuuden viereiseen kauppakeskukseen. Olen myös valokuvannut hahmoja ja harjoituksia, ja taitan käsiohjelmamme, kertoo Anniina.

Pidän vaihtelevasta ja monipuolisesta työstä. Erilaiset käytännön tehtävät ja järjestelyt sekä asioiden ja ihmisten organisointi ovat vahvuuksiani. Rakastan exceleitä ja budjetteja, pidän markkinoinnista ja erityisesti markkinointimateriaalien laatimisesta.

Gian Carlo Menottin traaginen pienoisooppera 

The Medium – Meedio
Tampereen Musiikkiakatemian opiskelijoiden produktio
18.-19.1.2019 Hervannan vanhassa elokuvateatterissa
.

Esiintyjäkaarti koostuu Tampereen konservatorion ammatillisen toisen asteen sekä Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijoista. Mukana on laulajien lisäksi viisitoistahenkinen kamariorkesteri, kapellimestari ja ohjaaja. Tekninen tuottaja ja valosuunnittelija ovat Tampereen ammattikorkeakoulun media-alan opiskelijoita, ja tuottaja Anniina on Humakin kulttuurituotannon opiskelija. Projekti antaakin nuorille opiskelijoille kokemusta muun muassa solistina toimimisesta, tuotantoprosessista ja alasta yleisesti.

Projektin tarkoituksena on tuoda ooppera helpommin lähestyttäväksi muillekin kuin alan aktiivisille harrastajille. Tässä auttavat oopperan melko lyhyt kesto (noin yksi tunti) sekä sen trillerimäinen juoni. The Medium on sävelletty 1940-luvulla, ja ohjaus mukailee aikakautta muun muassa lavastuksen ja puvustuksen kautta.

https://www.facebook.com/themediumooppera/

Kuvat: Anniina Lehtipuu