Turun kampuksen ensimmäisen vuoden yhteisöpedagogiopiskelijat järjestivät yhteistyössä Naantalin kaupungin kanssa 160:lle aamu- ja iltapäiväkerholaiselle toimintapäivän. Kevätretkelle mentiin Kultarannan Kurun luontopolulle 26.- 27.4.

Retken tavoitteena oli antaa lapsille myönteisiä luontokokemuksia sekä tuoda tietoisuuteen viime syksynä avattu koko perheelle sopiva paikallinen retkeilykohde. Tärkeänä päämääränä nähtiin, että lapset oppisivat luontokäyttäytymistä ja jokamiehenoikeuksia hauskalla ja osallistavalla tavalla. Opiskelijat suunnittelivat reitin varrelle erilaisia tehtävärasteja, ja laavupaikalle pysähdyttiin syömään eväitä ja grillaamaan makkaraa. Kerholaisille oli käyty jakamassa hyvissä ajoin ennen tapahtumaa Luontoliiton kevätseurantakortit, jotka herättivät innostusta kasvien, eläinten ja hyönteisten tunnistukseen ja seurailuun.

“Metsä on eläinten koti”

Naantalin aamu- ja iltapäiväkerhojen yhteisenä teemana on tänä vuonna paluu juurille, jonka opiskelijat ottivat huomioon suunnitellessaan toimintaa reitin varrelle. Retken alussa kerholaiset miettivät yhdessä metsälle tervehdyksen ja antoivat sille lahjan. Tehtävän tarkoituksena oli rauhoittaa lapsia, sekä kasvattaa arvostusta ja ymmärrystä luontoa kohtaan.

Matkan varrelle oli kiinnitetty puihin luontoaiheisia teksti- ja kuva-arvoituksia, joihin mietittiin vastauksia ryhmittäin. Alkutaipaleella pysähdyttiin myös luontotaiderastille tekemään erilaisia eläimiä tai mielikuvitushahmoja kävyistä, tikuista ja lehdistä. Lapset pääsivät kertomaan omista luomuksistaan ja asettamaan ne yhteiseen kotiin kallion juurelle. Ajatuksena oli, ettei luontoon viedä mitään sinne kuulumatonta, vaan mielikuvitusta käyttäen materiaalit löytyvät metsästä.

Toisella rastilla pysähdyttiin puuhippasille, ja seuraavana päivänä leikki vaihtui sateiseen säähän sopivammaksi ja harjoiteltiinkin liikkumista eri eläinten tavoin. Sekä reitillä kulkemiseen että laavulla oleiluun varattiin reilusti aikaa, jotta lapset saivat kulkea ja tutustua luontoon rauhassa. Ensimmäisenä päivänä saatiin myös kuunnella ja laulaa mukana akustisella kitaralla säestettyä musiikkia. Lopuksi hyvästeltiin metsä ja lapsille jaettiin diplomit.

— “Molemmat retkipäivät onnistuivat hyvin. Meitä ohjaajia lämmitti erityisesti lapsilta saatu positiivinen palaute ja se, että lapset jaksoivat niin aurinkoisella kuin sateisellakin säällä reippailla metsän siimeksessä poissa kaupungin ja älypuhelinten hälystä”, yhteisöpedagogiopiskelija Juho Kuusi summasi saamaansa palautetta.

Uutinen on osa Humakin kesäuutissarjaa, jossa esittelemme Humakin opiskelijoiden käytännönläheisiä ja työelämälähtöisiä oppimisprojekteja edellisen lukuvuoden ajalta. Uutinen perustuu Juho Kuusen kertomukseen koulutuksesta.