Kuusiston linnanrauniot

Varsinais-Suomessa vietettiin elokuun viimeisenä viikonloppuna Muinaistulien yötä. Yksi tapahtumista oli Humakin yhteisöpedagogiopiskelijoiden Kerttu Lehdon ja Oscar Kivikosken järjestämä tarinankerrontailta Kuusiston linnanraunioilla Kaarinassa, täysikuun aikaan.

Tarinankerronta on nuorisotyön menetelmä

Kerttu Lehdon perustelut yhteisöpedagogien mukanaolosta liittyvät nuorisotyöhön:

—”Tarinankerronta on yksi nuorisotyön menetelmistä. Siinä ei ole kyse ainoastaan tarinoiden kertomisesta, vaan ennen kaikkea kuuntelemisesta ja toisen ihmisen kohtaamisesta, Lehto kertoo.

Järjestäjät arvelevat, että Tulitarinaa vetoaa erityisesti alle 29-vuotiaisiin nuoriin, mutta ilta on avoin kaikille kiinnostuneille. Myös pikkulasten mukanaolo on huomioitu alkuillan tarinoinneissa.

Osallistujien ei ole pakko kertoa tarinoita, vaan paikalle voi tulla myös kuuntelemaan ja nauttimaan tunnelmasta. —”Jos haluaa kuitenkin itse kokeilla kertojan roolia, voi miettiä valmiiksi vaikkapa arkisia tarinoita siitä, mitä tänään on tapahtunut. Myös fiktiivisiä tarina-aiheita voi miettiä päässään”, Oscar kannustaa.

Tulitarinaa-tapahtuman järjestäjät
Kerttu Lehto ja Oscar Kivikoski halusivat Tulitarinaa-tapahtumasta pienen, intimin ja tunnelmallisen tuokion keskellä kiireistä arkea.

Lehto muistuttaa, että myös hiljentymiselle on mahdollisuus. – “Nuotion luomasta tunnelmasta voi myös nauttia. Tarkoitus ei ole, että koko ajan iskisimme tarinaa.”

Nokipannukahvit muttei makkaraa

Kerttu ja Oscar kertovat järjestävänsä pientä ja intiimiä tapahtumaa. Tulitarinaa on tarkoituksellisesti markkinoitu hiljaisliekillä sosiaalisen median ja järjestäjien oppilaitoksen sisäisillä foorumeilla sekä Metsähallituksen Luontoon.fi -sivustolla.

—”Nuotiolle kannattaa tuoda omia eväitä. Tarjoamme pullaa ja nokipannukahvit. Lisäksi paikan päältä voi ostaa eväsleipiä omavalintaiseen hintaan. Mutta grillimakkaraa ei kannata varata mukaan, vaikka paikalla onkin nuotio. Nuotiomme on esiintymislava, jossa ei käristetä makkaraa”, Lehto kertoo.

Tulitarinaa-tarinankerrontaapahtumaan kannattaa pukeutua sään mukaan. Aamun ja iltapäivän sadekuurot ovat Ilmatieteenlaitoksen mukaan hellittämässä illaksi ja sateen mahdollisuus on vain muutama prosentti. Mutta lämmintä kannattaa ottaa mukaan, koska tapahtuma kestää yöhön saakka, niin kauan kuin tarinoita riittää.

Kuusiston kartano, Kaarina
Mikäli rankkasade kuitenkin yllättää, osallistujat pääsevät sateensuojaan Kuusiston historialliseen kartanoon. Kuva: Jarmo Röksä

Tulitarinaa osana kesäopintoja

Kerttu ja Oscar tekevät Tulitarinaa-tapahtuman osana kesäopintoja. Itse tapahtuma on vain jäävuoren huippu kaikesta, jota opiskelijat ovat kesän aikana tehneet.

– “Suoritamme tämän viiden opintopisteen kesäopintoina ja se menee meille molemmille vapaavalintaisiin opintoihin. Hyvä, että projektikurssimme ovat olleet ennen tämän tekemistä. Se on antanut hyvän perustan tapahtuman järjestämiseen. Ensiksi oli idea, sitten listasimme kaikki yksityiskohdat ja teimme suunnitelman, joka sisälsi riskiarvioinnin. Suunnitelman yhteydessä olimme yhteydessä yhteistyökumppaneihimme Metsähallitukseen ja Kuusiston Taidekartanoon. Nyt meillä on edessä timantiksi hioutunut tapahtuma ja loppuraportointi Humakille ja tilaajalle”, Oscar kertoo opintoprosessista.

Kerttu Lehto valmistelee Metsähallitukselle opinnäytetyötään ja idea Tulitarinaalle kumpusi heidän toiveestaan järjestää jokin tapahtumallinen elämys Kuusiston linnanraunioille. Koska Kerttu ja Oscar olivat jo saaneet positiivista palautetta tarinankerrontatilaisuuksista Virekodissa ja kouluissa, ajatus järjestää kerrontatilaisuus Kuusiston linnanraunioilla tuli kuin itsestään.

—”Pidämme Tulitarinaa-tapahtumaa eräänlaisena konseptina, joka mahdollistaisi tarinankerrontasarjan järjestämisen yhdessä kumppaneiden kanssa”, järjestäjät päättävät.

Kuusiston linnanrauniot.
Kuusiston linnanrauniot. Kuva: Jarmo Röksä