kulttuurituotantoharjoittelu Liittyviä tiedostoja

Liittyvää sisältöä

Linkkejä:

Flow Festival Nelonen Media Festaripörssi

Humakin kulttuurituottajaopiskelijat Anton Tuuva ja Salla Hanski ovat molemmat tänä kesänä mukana järjestämässä Suomen suurimpia tapahtumia. Syksyllä neljännen opiskeluvuoden aloittava Anton ja pian toista vuotta opiskeleva Salla kertovat fiiliksiään harjoittelusta Flow Festival -tapahtumassa ja Nelonen Mediassa.

Saksassakin vaihdossa käyneellä Antonilla on jo paljon kokemusta festivaalien tuottamisesta. Hän on työskennellyt aiemmin mm. 2014 Nenäpäivässä ja vuonna 2015 Seikkisrockissa. Viime vuonna Kallion Block Party -festivaaleilla Anton vastasi budjetista, toimi yleiskoordinaattorina ja teki yhteistyötä yhteistyökumppanien kanssa. Turkulaisessa H2Ö:ssä hän on toiminut lavamanagerina.

Anton päätyi Flow’lle harjoitteluun löydettyään Facebookista ilmoituksen ja haluttuaan kokemusta markkinoinnissa.

Flow ja markkinointi

Suvilahdessa kesän lopussa pidettävän Flow Festivalin markkinoinnissa on tähän mennessä riittänyt työtä. Antonin hommiin kuuluu mm. markkinointipäällikön avustaminen yhteistyökumppanuuksissa, Flow-lehden ja -julisteiden koordinoiminen ja jakelun hoitaminen, sekä kumppanitapahtumien koordinoiminen.

Vuosi toisensa jälkeen laajasta artistikattauksestaan tuttu Flow Festival tarjoaa myös tänä vuonna huippuartisteja kuten Lana Del Rey ja Frank Ocean. Antonin omiin suosikkeihin kuuluu Nina Kravitz ja The XX ja Maceo Plex. “Sen näkee sitten tapahtumapäivänä kuinka kerkee, toivotaan että jonkun artistin siellä pääsisi näkemään.”

Harjoittelu on ollut Antonin mielestä mielenkiintoista ja opettavaista. Flow’ssa päätäntäpalavereihin osallistuminen on antanut eväitä tuleviin työhommiin ja tuotantoihin.

“On ollut mielenkiintoista nähdä miten yhdellä Suomen isoimmista ja parhaimmista festivaaleista yhteistyökumppaneiden hankinta luonnistuvat ja miten se sisältö on yhteistyökumppanuudessa kuratoitu tietylle kohderyhmälle. Päätäntäpalavereista olen saanut käsitystä siitä, missä kontekstissä liikutaan ja minkälaiset tekijät vaikuttavat tiettyihin päätöksiin projektin tai yhteistyökumppanuuden kaikissa vaiheissa.”

Tapahtumatuotannon harjoittelua Nelonen Mediassa

Salla Hanski on harjoittelussa Nelonen Mediassa radioiden tapahtumatuotannossa. Ensimmäinen harjoittelukuukausi kului Radio Suomipopin Helsinki-päivän konsertin tuotannossa. “Sain olla siinä mukana ihan alusta asti ihan siihen tapahtumapäivään ja jälkituotantoon asti. Toimin avustavana tuottajana eli osallistuin kaikkiin tuottamisiin, viestintään ja markkinointiin. Olen vielä tekemässä monia tämän kesän festareita.” Seuraavana on heinäkuun alussa järjestettävä metallimusiikkiin keskittyvä Tuska -festivaali. Myöhemmin kesällä vielä muiden muassa Ruisrock.

Isojen festivaalien tekemiseen tarvitaan monilta ihmisiltä isoa panosta. “Tiesin kyllä, Helsinki-päivän konsertin kokoisen tapahtuman tuottaminen on iso  prosessi, mutta sitten kun itse pääsin tekemään sitä ja näkemään sen käytännössä, ymmärsin oikeasti, kuinka iso se on ja mitä siihen vaaditaan.

kulttuurituotantoharjoittelu
“Muhun on luotettu silleen miten mä en olisi ehkä uskonut jopa. Se että mä olen itse saanut tehdä ja päässyt kokemaan erilaisia asioita ja työtehtäviä, eikä minun ole tarvinnut olla missään kahvinkeitossa tuolla noin vaan on ollut tosi siisti juttu.” kertoo Salla.

Verkostoituminen on tärkeä osa kulttuurituottajan ammattitaitoa

Salla Hanski pääsi Nelonen Medialle suhteiden kautta. “Kävi tosi hyvä tuuri! Olin ihan innoissani, kun kuulin että olisi tämmöinen mahdollisuus. Mua suositeltiin tänne radioille ja pääsin!”

Hyvin suoritetusta harjoittelusta voi saada paljon irti. Yli Kuukauden Nelonen Medialla työskennellyt Salla on nauttinut harjoittelustaan. Vaikka Salla on ensimmäistä kertaa mukana tapahtumien järjestämisessä, kaikki on mennyt mallikkaasti. “On ollut mielettömän kivaa! Tämä harjoittelu on kehittänyt taitoja joita olen oppinut teoriassa koulussa. Täällä olen päässyt kokemaan ne kaikki asiat. Vaikka aluksi on tuntunut tosi vaikealta tai pelottavalta. Kun on vaan rohkeasti ryhtynyt siihen, niin silloin huomaa, että hei mä osaankin! Plussaa on ollut myös saada tavata niin paljon erilaisia ihmisiä.”

 

Harjoittelu Humakissa

Harjoittelun ja projektien merkitys on suuri  kulttuurituottajan opinnoissa. Harjoittelun avulla opiskelija rakentaa tuottajaprofiiliaan eli tutustuu tarkemmin jollekin kulttuurituotannon alalle.

Opiskelu alkaa kulttuurin toimintaympäristöön ja kulttuurituottamisen teoriaan tutustumisella. Perusteiden jälkeen opiskelija voi valita itseään kiinnostavia harjoittelupaikkoja, joissa hän hankkii näiden alojen tuntemusta ja kasvattaa verkostojaan alalla. Harjoittelu ei ole pelkästään tekemistä. Siihen liittyy myös toiminnan kehittäminen aiemmin opittua teoriaa hyväksi käyttäen.

Humak kehittää tapahtumatuotantoa myös Festivaalipörssi-hankkeella, joka tarjoaa mahdollisuuden nuorille osallistua ja saada koulutusta vapaaehtoistoimintaan festivaaleilla.

Omakohtaista opiskelua, jossa voi päästä toteuttamaan omia projekteja

Antonin kiinnostukset johtivat hänet Humakin kulttuurituottajaopintoihin. “Me oltiin muutama vuosi kavereiden kanssa tehty tapahtumia ja kiinnostusta oli levyjen soitteluun. Se toi tämmösen koordinoimisen hauskuuden ja ihmisten kanssa työskentelemisen. Sitä kautta päätin sitten hakea Humakkiin kulttuurituottajaopintoihin.”

“Humakissa opiskelu on omakohtaista, jotkut voi pitää siitä ja jotkut ei välttämättä pidä siitä niin paljon. Vaatii olla tietynlainen näkemys siitä mitä haluaa tehdä ja minkälainen persoona on. Mulle se on sopinu ja mä oon päässy toteuttamaan omia projekteja. Tämmönen vapaamuotonen opiskelu on mulle jees. Se oikea oppiminen tulee niistä omista kokemuksista ja verkostoista, harjoitteluista ja töissä käymisestä.” sanoi Anton.

 

Artikkelin kirjoittaja Helsingin kaupungin kesäsetelityöntekijä Elsa Honkala työskenteli Humakin viestinnässä 18.6. – 3.7.2017.