kulttuurituotantoharjoittelu Liittyviä tiedostoja

Liittyvää sisältöä

Linkkejä:

Flow Festival Nelonen Media Festaripörssi

Humakin kulttuurituottajaopiskelijat Anton Tuuva ja Salla Hanski olivat kesällä mukana järjestämässä Suomen suurimpia tapahtumia. Syksyllä neljännen opiskeluvuoden aloittanut Anton ja toista vuotta opiskeleva Salla kertovat kesällä tehdyssä haastettelussa fiiliksiään harjoittelusta Flow Festival -tapahtumassa ja Nelonen Mediassa.

Saksassakin vaihdossa käyneellä Antonilla on jo paljon kokemusta festivaalien tuottamisesta. Hän on työskennellyt aiemmin mm. 2014 Nenäpäivässä ja vuonna 2015 Seikkisrockissa. Viime vuonna Kallion Block Party -festivaaleilla Anton vastasi budjetista, toimi yleiskoordinaattorina ja teki yhteistyötä yhteistyökumppanien kanssa. Turkulaisessa H2Ö:ssä hän on toiminut lavamanagerina.

Anton päätyi Flow’lle harjoitteluun löydettyään Facebookista ilmoituksen ja haluttuaan kokemusta markkinoinnissa.

Flow ja markkinointi

Suvilahdessa kesän lopussa pidetyn Flow Festivalin markkinoinnissa riitti työtä. Antonin hommiin kuului mm. markkinointipäällikön avustaminen yhteistyökumppanuuksissa, Flow-lehden ja -julisteiden koordinoiminen ja jakelun hoitaminen, sekä kumppanitapahtumien koordinoiminen.

Vuosi toisensa jälkeen laajasta artistikattauksestaan tuttu Flow Festivalin ohjelmassa oli huippuartisteja kuten Lana Del Rey ja Frank Ocean. Antonin omiin suosikkeihin kesän artisteista kuuluu Nina Kravitz ja The XX ja Maceo Plex. Haastatteluhetkellä Anton ei kuitenkaan ollut varma näkisikö suosikkejaan. –”Sen näkee sitten tapahtumapäivänä kuinka kerkee, toivotaan että jonkun artistin siellä pääsisi näkemään”, Anton pohti.

Harjoittelu oli ollut Antonin mielestä mielenkiintoista ja opettavaista. Flow’ssa päätäntäpalavereihin osallistuminen antoi eväitä tuleviin työhommiin ja tuotantoihin.

“On ollut mielenkiintoista nähdä miten yhdellä Suomen isoimmista ja parhaimmista festivaaleista yhteistyökumppaneiden hankinta luonnistuvat ja miten se sisältö on yhteistyökumppanuudessa kuratoitu tietylle kohderyhmälle. Päätäntäpalavereista olen saanut käsitystä siitä, missä kontekstissä liikutaan ja minkälaiset tekijät vaikuttavat tiettyihin päätöksiin projektin tai yhteistyökumppanuuden kaikissa vaiheissa.”

Tapahtumatuotannon harjoittelua Nelonen Mediassa

Salla Hanski suoritti harjoittelunsa Nelonen Mediassa radioiden tapahtumatuotannossa. Ensimmäinen harjoittelukuukausi kului Radio Suomipopin Helsinki-päivän konsertin tuotannossa.

–”Sain olla siinä mukana ihan alusta asti ihan siihen tapahtumapäivään ja jälkituotantoon asti. Toimin avustavana tuottajana eli osallistuin kaikkiin tuottamisiin, viestintään ja markkinointiin. Olen vielä tekemässä monia tämän kesän festareita.” Elsa kertoi haastattelussa kesäkuussa.

Heinäkuussa Sallaa odotti työtehtävät metallimusiikkiin keskittyvässä Tuska -festivaalissa. Myöhemmin kesällä vielä mm. Ruisrock.

Isojen festivaalien tekemiseen tarvitaan monilta ihmisiltä isoa panosta.

–”Tiesin kyllä, Helsinki-päivän konsertin kokoisen tapahtuman tuottaminen on iso  prosessi, mutta sitten kun itse pääsin tekemään sitä ja näkemään sen käytännössä, ymmärsin oikeasti, kuinka iso se on ja mitä siihen vaaditaan”, Salla kertoi.

kulttuurituotantoharjoittelu
“Muhun on luotettu silleen miten mä en olisi ehkä uskonut jopa. Se että mä olen itse saanut tehdä ja päässyt kokemaan erilaisia asioita ja työtehtäviä, eikä minun ole tarvinnut olla missään kahvinkeitossa tuolla noin vaan on ollut tosi siisti juttu.” kertoo Salla.

Verkostoituminen on tärkeä osa kulttuurituottajan ammattitaitoa

Salla Hanski pääsi Nelonen Medialle suhteiden kautta. “Kävi tosi hyvä tuuri! Olin ihan innoissani, kun kuulin että olisi tämmöinen mahdollisuus. Mua suositeltiin tänne radioille ja pääsin!”

Hyvin suoritetusta harjoittelusta voi saada paljon irti. Yli Kuukauden Nelonen Medialla haastattelun tekohetkellä työskennellyt Salla nautti harjoittelustaan. Vaikka Salla oli ensimmäistä kertaa mukana tapahtumien järjestämisessä, kaikki on mennyt mallikkaasti.

–”On ollut mielettömän kivaa! Tämä harjoittelu on kehittänyt taitoja joita olen oppinut teoriassa koulussa. Täällä olen päässyt kokemaan ne kaikki asiat. Vaikka aluksi on tuntunut tosi vaikealta tai pelottavalta. Kun on vaan rohkeasti ryhtynyt siihen, niin silloin huomaa, että hei mä osaankin! Plussaa on ollut myös saada tavata niin paljon erilaisia ihmisiä.”

 

Harjoittelu Humakissa

Harjoittelun ja projektien merkitys on suuri  kulttuurituottajan opinnoissa. Harjoittelun avulla opiskelija rakentaa tuottajaprofiiliaan eli tutustuu tarkemmin jollekin kulttuurituotannon alalle.

Opiskelu alkaa kulttuurin toimintaympäristöön ja kulttuurituottamisen teoriaan tutustumisella. Perusteiden jälkeen opiskelija voi valita itseään kiinnostavia harjoittelupaikkoja, joissa hän hankkii näiden alojen tuntemusta ja kasvattaa verkostojaan alalla. Harjoittelu ei ole pelkästään tekemistä. Siihen liittyy myös toiminnan kehittäminen aiemmin opittua teoriaa hyväksi käyttäen.

Humakin helmikuussa 2018 päättyneessä Festaripörssi-hankkeessa kehitettiin jatkuva toimintamalli, joka tarjoaa mahdollisuuden nuorille osallistua ja saada koulutusta vapaaehtoistoimintaan festivaaleilla. (Festaripörssistä lisää tuoreessa maaliskuussa 2018 ilmestyneessä kirjassa)

Omakohtaista opiskelua, jossa voi päästä toteuttamaan omia projekteja

Antonin kiinnostukset johtivat hänet Humakin kulttuurituottajaopintoihin.

–”Me oltiin muutama vuosi kavereiden kanssa tehty tapahtumia ja kiinnostusta oli levyjen soitteluun. Se toi tämmösen koordinoimisen hauskuuden ja ihmisten kanssa työskentelemisen. Sitä kautta päätin sitten hakea Humakiin kulttuurituottajaopintoihin.”

“Humakissa opiskelu on omakohtaista, jotkut voi pitää siitä ja jotkut ei välttämättä pidä siitä niin paljon. Vaatii olla tietynlainen näkemys siitä mitä haluaa tehdä ja minkälainen persoona on. Mulle se on sopinu ja mä oon päässy toteuttamaan omia projekteja. Tämmönen vapaamuotonen opiskelu on mulle jees. Se oikea oppiminen tulee niistä omista kokemuksista ja verkostoista, harjoitteluista ja töissä käymisestä.” sanoi Anton.

Kiinnostaako tapahtumatuottajuus ja kulttuurin välittäjätoiminta? Yhteishaku päättyy 28.3.

Humakista valmistuneita tuottajia työskentelee käytännössä lähes kaikilla suurimmilla festareilla. Haku Humakin opiskelijaksi on nyt käynnissä. Tuottajuuden saloihin voit hakea kevään 2018 yhteishaussa joko Jyväskylään tai Turkuun.

Uutuutena vuoden 2018 haussa on aidosti valtakunnalliset digikampuksella suoritettavat kulttuurituottaja (AMK) -opinnot. Hakukohteena näihin opintoihin on Helsinki. Erikoisena lisänä on, että monimuotokoulutuksen valintakokeet järjestään verkossa. Myös nämä opinnot voi aloittaa täysin alusta eli aiempaa työkokemusta alasta ei edellytetä. 

 

 

Artikkelin kirjoittaja 

Uutinen on Humakissa kesäharjoittelijana työskennelleen koululaisen Elsa Honkalan kirjoittama ja alunperin 3.7.2017 Humakin verkkosivuilla julkaistu ja 16.3.2018 aikamuodoiltaan päivitetty uutinen. Elsa työskenteli Helsingin kaupungin kesäsetelityöntekijänä Humakin viestinnässä 18.6. – 3.7.2017.