Monimuotoista valoa

Tampereen Telakalla maaliskuussa järjestetty Monimuotoista valoa -tapahtuma keräsi yhteen kulttuurituotannon monimuoto- ja digikampuksen opiskelijoita. Tapahtumassa keskusteltiin tuottajan tarvitsemista myynti- ja markkinointitaidoista sekä Humakin uuden digikampuksen joustavuudesta.

Teksti: Seppo Lahtinen
Kuvat: Tomas Stenström

Alati muuttuvassa yhteiskunnassa tuottaja tarvitsee tehokkailta myyntitaitoja ja työkaluja brändien, tapahtumien ja tuotantojen markkinoimiseksi.
Kuvataiteilija ja designer Jussi Lahtinen avasi tilaisuudessa Metropolis-teossarjan markkinointia ja kertoi pyrkimyksestä nostaa uusi brändi kotimaisille ja kansainvälisille markkinoille. Jussi Lahtisen tuotannossa on parhaillaan peräti 11 kaupunkiteosta Suomessa ja Euroopassa.

Tuotannoissa on noussut entistä tärkeämpään osaan myös ekologinen ajattelu, Lahtinen kertoo. Ekologisuus on tuottajalla päivittäin työlistallaan kuten myös markkinointi.

Jussi Lahtinen, taiteilija
Kuvataiteilija ja muotoilija Jussi Lahtinen kertoi Metropolis-teossarjan markkinoinnista ja pyrkimyksestä nostaa uusi brändi kotimaisille ja kansainvälisille markkinoille.

– Jos ei halua markkinoida tai myydä tuotantoaan tai palveluaan, käytännössä tyytyy siihen olotilaan, minkä tekemättömyydellään saavuttaa, Lahtinen kiteyttää.

Jussi Lahtinen patistaa tuottajia kehittämään ammattitaitoaan ja osaamistaan: “kun kehittää itseään, pärjää vaativassa kilpailussa paremmin”, Lahtinen sanoo.

Porvoolaisyhteistyö tuottaa hedelmää

Runebergintortusta, maalaustaiteesta ja nähtävyyksistään tunnettu Porvoo on ponnistanut viime aikoina itsensä myös ruokakulttuurin kartalle.

Monimuotoista valoa -tapahtumassa porvoolainen kulttuuri- ja tapahtumatuottaja Laura Pulkkinen kertoi, kuinka porvoolaisyrittäjien markkinahenkisestä yrittäjäyhteistyöstä kehkeytyi monipuolinen ruokailutapahtuma Smaku, joka järjestetään tänä vuonna Porvoossa jo neljättä kertaa.

Laura Pulkkinen
Laura Pulkkinen on ollut nostamassa Porvoolaista ruokakulttuuria kulinarismin kartalle Smaku-tapahtumallaan.

– Smakussa kävijä voi maistella porvoolaisravintoloiden parhaimpia signature dish -annoksia. Yleisö voi äänestää omaa suosikkiannostaan. Asiantuntijoiden ja yleisön äänien kautta valitaan vuosittainen Porvoon Makuaarre, Pulkkinen kertoo.

Molempien asiantuntijoiden alustusta yhdisti tuottajuuden

Opiskelussa monipuolisuus arvossaan – haku päättyy 3.4. kello 15

Markkinoinnin ja tuottajan myyntitaitojen lisäksi tapahtumassa keskusteltiin Humakin digikampuksesta. Monimuotoista valoa oli koonnut Tampereelle sekä perinteisiä kulttuurituotannon monimuoto-opiskelijoita että tuoreita, syksyllä aloittaneita, digikampuksella opiskelevia monimuoto-opiskelijoita.

Kun aikaisemmin monimuotokoulutukseen hakijalta edellytettiin alasuuntautuneisuutta, aikaisempia opintoja tai kokemusta kulttuurialalta, uuteen digikampuksella järjestettävään koulutukseen voi hakea suoraan myös lukiosta. Tästä johtuen digikampuksen opiskelijat koostuvat sekä tuoreista kulttuurialasta haaveilevista kuten alalla jo työskentelevistä konkareista.

Kulttuurituotannon digikoulutukseen voi hakea vielä keskiviikkoon 3.4.2019 kello 15 asti. Päiväopintoina Humakin hakukohteina ovat erinomaisia harjoittelupaikkoja Helsingin kulttuurielämässä tarjoava Kauniainen sekä vireä Jyväskylän toimipiste.

Kokemuksia digikampukselta

Sekä perinteiset monimuoto-opiskelijat että digikampuksen opiskelijat arvostavat opinnoissaan sitä, että opinnot ja työ on helpompi yhdistää toimiinsa. Mutta aikatauluttamisen tärkeys kurinalaisuutta ja suunnitelmallisuutta vaativassa opiskelutavassa korostuu.

Tamperelainen yhteiskuntatieteiden tohtori Anne Koski muistuttaa, että opintojen aikatauluista on pidettävä itse kiinni, sillä ajoittain kiireinen arki ajaa opintojen ohi. Kosken tavoitteena on kouluttautua Humakissa uuteen ammattiin, jossa voi yhdistää tieteen ja taiteen toisiinsa. Tuottajan työssä tarvitsemat apuvälineet ovat tulleet opinnoissa tutuiksi:

– Olen oppinut, että somemarkkinointi on hyvä apuväline, mutta on opittava käyttämään myös perinteisiä keinoja ihmisten ostopäätösten synnyttämiseksi, Koski sanoo.

Helsinkiläinen Elina Ylisoivio on yhdistänyt onnistuneesti digikampuksen opinnot ja työnteon toisiinsa. Digikampuksen helppous korostuu hänen mukaansa siinä, ettei tarvitse kiirehtiä luennoille, vaan riittää kun omistaa tietokoneen, toimivat nettiyhteydet ja kuulokkeet.

– Webinaarit ovat meille digikampuksen opiskelijoille tärkeitä tapoja verkostoitua ja oppia uutta.

Toisaalta Elina toivoo, että verkostoitumista opiskelijoiden kesken – kasvokkain – olisi enemmänkin, vaikka hänen oma ryhmänsä, jossa on opiskelijoita eri puolilta Suomea, pitää toisiinsa tiiviisti yhteyttä verkon välityksellä.

– Digikampusopiskelu on hyvin itseohjautuvaa, jossa verkostoituminen ei tapahdu automaattisesti, Tarvitaan myös omaa aktiivisuutta, Ylisoivio korostaa.

Voimaannuttavaa lähiopetusta

Kulttuurituotannon monimuoto-opiskelija Marianne Haapoja työskentelee Valkeakoskella Työväen Musiikkitapahtuman toiminnanjohtajana.  Haapola opiskelee toista vuottaan Humakissa. Hänen mukaansa kiinteän ryhmän ja lähiopetuksen merkitystä ei pitäisi digikampuksellakaan täysin unohtaa.

– Ajoittainen lähiopetus ja muiden opiskelijoiden kohtaaminen ovat selvästi voimaannuttava kokemus. Opiskelusta tulee konkreettisempaa ja maanläheisempää, hän sanoo.

Marianne Haapoja on pystynyt yhdistämään kiireisen työnsä opintoihin, mutta opintojaksojen aikataulutus pohdituttaa.

– Joskus mietin, onko webinaarit suunniteltu pelkästään päiväopiskelijoille. Meidän työssäkäyvien aikataulut voivat olla sellaisia, ettei osallistuminen onnistu päivällä, mutta siitä huolimatta kurssit täytyy suorittaa valmiiksi, Haapoja toteaa ja toivoo enemmän normaalin työajan ulkopuolella järjestettäviä webinaareja.

PÄÄKUVA:

Kiinnostus Monimuotoista valoa -tapahtumaan kannustaa järjestäjiä jatkossakin kokoamaan kulttuurituotannon opiskelijoita ja toimijoita yhteen, keskustelemaan ajankohtaisista markkinointiin liittyvistä teemoista.