Biisisanoittamo Turku

Sanoittamalla kaupunginomistajaksi -kilpailun Turun sarjan voittajaksi valittiin helmikuussa Sauli Alipirjelä sanoituksella “Penkillä”. Alipirjelä kertoi sanoituksen lähteneen liikkeelle Turun tuomiokirkkopuistosta, jonka penkille hän oli itsensä kuvitellut istumaan.

Penkillä- sanoitus sävelletään ja tuotetaan kevään aikana kappaleeksi Turku Rock Academylla. Kappaleen säveltää Aleksi Koli, joka tunnetaan muun muassa yhtyeestä New Fashioned. Turun uutta kaupunkibiisiä pääsee kuulemaan ensimmäisen kerran Jokisataman avajaisissa 25.5.2019.

Palkitsemistilaisuudessa 6. helmikuuta projektipäällikkö Antti Pelttari kertoi Sanoittamalla kaupunginomistajaksi -hankkeen taustoista. Idea on alun perin lähtenyt liikkeelle pubi-aforismien innoittamana ja tarkoituksena on ollut antaa ihmisille tilaisuus kertoa omasta kotikaupungistaan omin sanoin.

Ammattilaiset tuomaristossa

Kisaan osallistuneita sanoituksia arvioi jokaisessa kaupungissa musiikin ammattilaisista koostuva tuomaristo. Turussa tuomaristossa olivat Turku Rock Academyn kokeneet Mark Bertényi ja Tuomas Riihimäki ja musiikkialan monitoimimies Harri Saksala. Bertényi kiitteli voittaja-sanoituksen soveltumista lauluksi ja mainitsi sen olleen yksi seikka mikä erotti voittajan muista. Samalla hän kehotti kaikki palkittuja jatkamaan sanoittamista ja sitä kautta itsensä ilmaisemista.

Humakin hankkeessa etsitään uusia kaupunkiympäristöä kuvaavia laulusanoituksia

Sanoittamalla kaupunginomistajaksi on vuonna 2018 käynnistynyt Humakin hanke, jossa etsitään uutta kaupunkibiisiä Turun, Imatran ja Riihimäen kaupungeille. Hanke toteutettiin sanoituskilpailuna, jonka tarkoituksena on löytää uusia kaupunkiympäristöä kuvaavia laulusanoituksia. Voittajasanoitus sävelletään kevään aikana kaupungin tunnusbiisiksi.

Kulttuurituottajaopiskelija harjoittelijana hankkeessa

-Hanke voi tuntua harjoittelupaikkana vähän vieraalta mutta hankkeessa voi kuitenkin päästä näkemään erilaista työskentelyä kuin mihin opiskelujen aikana on tottunut, kertoo Humakin Turun yksikön ensimmäisen vuoden kulttuurituotannon opiskelija Kaisa Suokas. Usein hankkeissa pyritään tekemään uusia aluevaltauksia tai kokeilemaan uutta ideaa tai toimintatapaa. Nämä ovat hyviä mahdollisuuksia päästä itse vaikuttamaan asioihin niiden, Kaisa jatkaa.

-Lähdin harjoittelijaksi hankkeeseen, koska hanketyöskentely on minulle uutta, ja ajattelin että haluan haastaa itseäni. Hyppäsin mukaan vasta kakkosvaiheessa, kun itse sanoituskilpailu oli jo käyty. Vuoden 2019 puolella hankkeeseen on kuulunut sanoitusten tuomarointi, voittajien julkistaminen sekä kappaleen tuotantoprosessin käynnistäminen, Kaisa kertoo.

-Työtehtäviäni ovat olleet sähköpostien lähettelyä, tiedotteiden kirjoittamista, pressitilaisuuksien aikatauluttamista ja juoksevien asioiden hoitamista. Pienten yksityiskohtien hiomiseen täytyy käyttää yllättävän paljon aikaa. Monen yhteistyötahon kanssa toimiessa on muistettava lisäksi olla kartalla aikatauluista ja vastuista.

Hommaa tehdään melko pienellä tiimillä, joten omat mielipiteet ja kehitysehdotukset tulevat kuulluksi. Sopiva määrä vastuuta tekee tekemisestä mielekästä. Paljon olen päässyt myös tekemään sellaista mitä en ole ennen tehnyt tai tiennyt osaavani tehdä, Kaisa nauraa. Verkostoitumisen kannalta hanketyöskentely on ihanteellista, koska yhteistyötahojen kanssa tehdään tiiviisti töitä.

Seuraa kappaleiden valmistumista

Kappaleiden valmistumista pääsee seuraamaan Facebookissa Biisisanoittamoa seuraamalla, Instagramissa @biisisanoittaja sekä osoitteessa biisisanoittamo.fi!

Teksti: lehtori Iina-Maria Piilinen ja opiskelija Kaisa Suokas
Kuvat: Kaisa Suokas