Turun kampus Harjattulassa.

Humanistisessa ammattikorkeakoulussa opiskelijat pääsevät opintojensa aikana useasti oikeiden töiden makuun. Humakin työelämäläheisen opiskelumallin ansiosta monilla tavallisilta tuntuvilla opintojaksoilla päästäänkin usein oikeiden projektien pariin kokemaan, miltä tuntuu tehdä oppijakson sisältöjä oikeissa ympäristöissä.

Yhtenä esimerkkinä tällaisesta on Humakin yhteisöpedagogiopiskelijoiden ensimmäistä kertaa kaikille Turun lukioille tarkoitetun tutorkoulutuksen järjestäminen Humakin Turun kampuksella Harjattulassa (kuvassa).

Toiminnallisesti tutorointia

Koulutuksen teemaksi opiskelijat valitsivat Amazing Harjattula Racen. Siinä lukiolaiset tutustutettiin aiheeseen erilaisten rastimuotoisten tehtävien avulla. Lukiolaiset siirtyivät ryhmissä rastilta toiselle, kohtasivat haasteita ja oppivat samalla tutoroinnin tehtäviä, velvollisuuksia ja vastuita. Lukiolaisia ryhmäytettiin oman koulunsa muiden tutoreiden kanssa ja he saivat oppia muun muassa esiintymistaitoja ja testata, miten tutor toimii ehkä vastaan tulevissa hankalissa tilanteissa.

— Mielestäni koulutus meni todella hienosti ja lukiolaiset olivat innostuneita. Oli ihanaa päästä kertomaan nuorille tutorin tehtävistä ja pääsin käytännössä tekemään yhteisöpedagogin ydintehtävää: nuorten innostamista ja ohjaamista, Humakin opiskelija Kristiina Wilska kuvaa kokemuksiaan.

Katja kastman ja Kristiina Wilska
Humakin opiskelijat Katja Kastman ja Kristiina Wilska (vas.) ovat myös Humakin omia tutoreita.

120 lukiolaistutoria mukana

Opiskelijoiden järjestämälle koulutukselle oli tilausta ja se osoittautui menestykseksi. Lukiolaisia saapui paikalle sankoin joukoin ja osallistujamäärä nousi peräti 120:een. — “Tällainen osallistujamäärä oli tietysti suuri haaste 12 hengen järjestäjäporukalle, mutta nautimme kyllä päivästä ja siihen liittyneestä järjestelyrumbasta todella paljon”, Wilska kertoo ja jatkaa, että oli suuri saavutus järjestää koulutus näin suurelle ihmismäärälle ja vielä suurempi saavutus oli, että tapahtuma sujui täydellisesti.

— “Kaikilla, niin lukiolaisilla kuin yhteisöpedagogiopiskelijoillakin, oli hervottoman hauskaa ja lukiolaiset poistuivat koulutuksesta mukanaan hyvät eväät tulevan lukuvuoden tutortoimintaa ajatellen”, Wilska päättää.

Hedelmällinen yhteistyö

Järjestelystä vastaavat opiskelijat ovat hyvin kiitollisia yhteistyöhöstä Turun opetustoimen ja Turun lukioiden kanssa. Mahdollisuus oppia ammattitaidon perustaitoja käytännön tilanteissa antaa hyvät lähtökohdat toimia tulevaisuuden ammattilaisena. Lisäksi lukiolaisten hieno paneutuminen ja iloinen mieli läpi koulutuksen jätti projektista hyvän ja onnistuneen tunteen.

Tutorkoulutusta lukiolaisille -uutinen on osa Humakin kesäuutissarjaa, jossa esittelemme Humakin opiskelijoiden käytännönläheisiä ja työelämälähtöisiä oppimisprojekteja edellisen lukuvuoden ajalta. Uutinen perustuu Kristiina Wilskan kertomukseen koulutuksesta.