Suomen luonnon päivää vietetään elokuussa 2017 sata päivää ennen Suomen sadatta syntymäpäivää. Osana tapahtumaa toteutetaan Lights On! -hankkeen valofestivaalit neljässä muinaisessa linnoituksessa.  Kuusiston piispanlinnan raunioilla, Rapolan linnavuorella, Vallisaaressa ja Raaseporin rauniolinnalla ihmiset kokoontuvat 26.8.2017 juhlistamaan muinaistulien yötä, Suomen luonnon päivää ja valojen syttymistä.

Humakin opiskelijat valofestivaalia toteuttamassa

Valofestivaalit ovat osa Metsähallituksen, Humakin, RMK:n ja Viljandin kulttuuriakatemian yhteistä Central Baltic -rahoitteista Lights On! -hanketta.

—Valofestivaalit tuovat yhteen neljän muinaisen vallan linnakkeen historian, kulttuuriperinnön, legendat ja elämykset, kertoo Humakin hankesuunnittelija Nina Luostarinen. —Valot syttyvät sekä symbolisesti että konkreettisesti.

—Meillä on hieno mahdollisuus tutustua ja esitellä menneisyyden tapahtumia ja muinaisuutta rauniokohteiden ja suomalaisen luonnon kautta. Voimme menneisyyden kautta tuoda valoa myös maan tulevaisuudennäkymiin, visioi Luostarinen.

Symbolista ja konkreettista valoa

Festivaalien tapahtumilla valotetaan elämyksellisellä tavalla kunkin paikan menneisyyden kiinnostavia juonenkäänteistä, sekä nostetaan kuin spottivaloihin suurelle yleisölle aiemmin tuntemattomia henkilöitä ja tapahtumien yksityiskohtia.

Tapahtumia ovat rakentamassa yhteistyössä Humak, Metsähallitus, kulttuurituotannon opiskelijat ympäri maata, kunkin kohteen yrittäjät ja muut paikalliset toimijat ja yhteisöt. Raaseporin valofestivaaleilla julkistetaan hankkeen vuonna 2016 toteuttettavan valaistuskilpailun voittaja.

Valofestivaalit osa virallista Suomi 100 -ohjelmaa

Valofestivaalit pidetään 26.8.2017 osana Suomen Luonnon päivää, joka on Suomi100 -ohjelmahanke ja Lights On! valofestarit pääsevät tämän sateenvarjohankkeen alla omana tapahtumasarjanaan osaksi virallista Suomi100 ohjelmaa.

Lisätietoja: http://suomenluonnonpaiva.fi/14-2/suomi100/

Valofestarit kutsuu sekä paikallisia ihmisiä että täysin uusia kävijäryhmiä kokemaan yhteisöllisellä ja elämyksellisellä tavalla muinaisten vallan linnakkeiden historiaa ja tarinaperintöä Suomen 100 vuoden ajalta – ja jo kaukaa ennen sitä.

Lue aiempi uutinen aiheesta

 

Suomi Finland 100 -juhlavuoden logo
Satavuotias Suomi juhlii 2017