#lähiöbiisisanoituskilpailu Liittyviä tiedostoja

Liittyvää sisältöä

Linkkejä:

Lähellä Lähiössä

Pitkän linjan helsinkiläinen pöytälaatikkolyyrikko Jukka Raitio (keskellä kuvassa) voitti valtakunnallisen lähiöbiisisanoituskilpailun kappaleella Vaarallinen romanssi. Mies ja hänen tekstinsä kertovat Kontulasta, kuten voittajabiisin kertosäe.  Jukka ja muut neljä palkittua tekstinikkaria pokkasivat palkintonsa Vantaan päivän yhteydessä  maanantaina 15.5. Myyrmäessä.

Palkintojen jakajina toimineet Maarit Hurmerinta ja Mikko Sarjanen (Atomirotta, Notkea rotta) jaksoivat ihmetellä eniten jaetulle toiselle sijalle tulleen Leila Peltosen räppisanoitusta, joka oli räppäri Mikon suosikki koko kilpailun voittajaksi. Nimimerkin Valtsu takaa paljastui nimittäin 74-vuotias naissanoittaja. Kunniakirjan saivat hänen lisäkseen Minna Selänniemi ja Jukka Rastas.

Lähiöbiisin sanoituskilpailun järjestäneen Lähellä Lähiössä -hankkeen projektipäällikkö Arto Lindholm pitää osanottajamäärää erittäin hyvänä. —Saimme 300 sanoitusta liki 200 sanoittajalta. Esikarsinnan jälkeen kilpailun finaaliin selvisi 25 sanoitusta. Näistä alan huippuammattilaisista koostuva raati (Mira Luoti, Mikko Sarjanen, Maarit Hurmerinta sekä Anja Erämaja) valitsi voittajan.

Kaikki tuomarit valitsivat eri voittajan

Kilpailun kovaa tasoa kuvaa hyvin se, että tuomareiden voittajasuosikit poikkeisivat täysin toisistaan. Voittaja Jukka oli erityisesti Mira Luotin suosikki, joka kommentoi sanoitusta näin:

”Lumilintu kuule tuulen tuutu”, on mun mielestä ihana. Tekstissä on käytetty erilaisia kielikuvia. Se on kirjoitettu lyriikkamuotoon ja siihen on helppo lähteä tekemään sävellystä. Rakenne on tarkka.”

Maarit kertoi, että hänen voittajan valintaansa vaikutti eniten se, että teksti herätti voimakkaimman emootion – tunne edellä, Maaritin sanoin. Mikon valintaan vaikutti puolestaan tarina ja se, miten kertoja asemoituu tarinaan ja nousee sieltä esiin. Mira tarkasteli puhtaasti rakenteen ja teknisten asioiden kautta. Anja etsi sellaista ylpeästi “tästä lähiöstä juttua”, vähän maakuntalauluille tyypillistä henkeä ja yleisesti sitten huumoria.

Lähiöbiisisanoituskilpailun voittajan palkitsemisseremonia eilen Myyrmäessä. Ei tekstitystä!

Julkaissut Biisihautomo 16. toukokuuta 2017

Tuomarit Mikko Sarjanen ja Maarit Hurmerinta palkitsivat voittaneen biisitekstin tehneen Jukka Raition.

Jukka Raitio

Voittajabiisin kirjoittaja Jukka Raitio on itähelsinkiläinen pöytälaatikkolyyrikko, joka työskentelee Riistavuoren palvelukeskuksen vastaavana ohjaajana. Hänen tarinansa kertovat kotilähiöstä Kontulasta. Jukka kertoo useimmiten kirjoittavansa juuri laulutekstejä. Aikaisemmin niitä ei kuitenkaan ole levytetty eli nyt tuli tehtyä selkeä uusi aluevaltaus. Pelkästään Kontulasta kertovia tekstejä on valmiina jo useampia, muista teksteistä puhumattakaan.

Jukka pelkäsi palkitun sanoituksensa sisältävän jopa liikaa asiaa ja sen ytimen jäävän hiukan piiloon. Siksi biisiä hiottiin vielä loppumetreillä ja siihen lisättiin kokonaan uusi C-osa. Tämä työ kannatti. Alla voittanut biisiteksti.

Vaarallinen romanssi - sanoitus

Muut palkitut biisisanoitukset: Idässä ihmiset on iisimpii, Lähiöräp, Mun lähiö on mun lämpö, Lähellä

Lähellä Lähiössä – lähiöteema jatkuu

Lähiöbiisien sanoituskilpailu toteutettiin osana opetus- ja kulttuuriministeriön tukemaa Humanistisen ammattikorkeakoulun Lähellä lähiössä -hanketta. Hankkeen tarkoituksena on ollut luoda uusia yhteisöllisyyttä ja osallisuutta rakentavia toimintamalleja lähiöiden asukkaille. Kilpailun ajankohta oli 1.1.2017-30.4.2107. Yhteistyökumppaninamme toimi Vantaan Sanataidekoulu, jonka ohjaajat toteuttivat kilpailuajanjakson aikana biisien sanoitustyöpajoja nk. biisihautomoita.

Voittanut sanoitus sävelletään, jaetaan Spotifyssa ja esitetään taiteiden yössä 15. elokuuta Vantaalla.  Lisäksi voittaja saa valita mieleisensä noin 500 euron arvoisista palkinnoista.

Humakin kulttuurituotannon opiskelijoita on osallistunut Lähellä Lähiössä ja siihen kuuluvan Biisihautomon tuottamiseen osana opintojaan.

Lisätiedot:

Lehtori Antti Pelttari, Humanistinen ammattikorkeakoulu, 020 7621 215, antti.pelttari@humak.fi

www.humak.fi