Juha Iso-Aho tuntee aiheen #Vapaaehtoisten johtaminen Liittyviä tiedostoja

Vapaaehtoistoiminnan johtaminen vaatii erityisosaamista. Vapaaehtoisia toimii lukuisissa järjestöissä, kulttuuritapahtumissa ja urheiluseuroissa, joissa kaikissa kamppaillaan samojen peruskysymysten ääressä:

  • Kuinka motivoidaan vapaaehtoisia tulemaan toimintaan yhä uudestaan ja uudestaan?
  • Miten vapaaehtoisia voi palkita ilman, että verottaja rankaisee?
  • Miten ja mistä voidaan rekrytoida uusia vapaaehtoisia vanhojen jäädessä pois?

Humak tarjoaa uusia eväitä vapaaehtoistoiminnan kehittämiseen. Vapaaehtoistoiminnan johtamisen koulutusHumakin avoimessa ammattikorkeakoulussa on kaikille avoin opintokokonaisuus. Se koostuu kolmesta vapaaehtoistyötä eri näkökulmista tarkastelevaa viiden opintopisteen kokonaisuutta.

Opiskelu liittyy Humakin opetussuunnitelmaan, joten opiskelusta saa korkeakoulun myöntämän todistuksen, josta voi myöhemmin olla hyötyä työtä hakiessa tai jatko-opintoja varten.

Opintokokonaisuus sopii kaikenlaisille organisaatioille

Vapaaehtoistoiminnan johtaminen organisaatioissa -opintokokonaisuus antaa valmiudet suunnitella, johtaa ja kehittää vapaaehtoistoimintaa erilaisissa organisaatioissa ja eri toimialoilla:

  • kulttuuritapahtumissa
  • festareilla
  • urheiluseuroissa
  • järjestöissä sekä
  • sosiaali- ja terveysalan järjestöissä.

—”Koulutus sopii hyvin vapaaehtoistoiminnan kehittäjille, koordinaattoreille, ohjaajille ja tuottajille erilaisissa organisaatioissa”, sanoo koulutuksesta vastaava lehtori Juha Iso-Aho.

Juha Iso-Aholla on pitkä tausta niin vapaaehtoisena ja vapaaehtoistoiminnan johtajana kuin heidän kouluttajaan. Kokemuksen kautta uusien ja tuoreiden näkökulmien tarjoaminen koulutettaville on helppoa.

— “Koulutuksen parasta antia on kollegiaalinen kokemusten vaihto opiskelijoiden kesken. Opiskelu törmäyttää eri alojen ammattilaisia keskenään ja olen huomannut, että näistä törmäyksistä syntyy omaan toimintaan uusia näkökulmia ja ideoita”, Iso-Aho toteaa.

Vapaaehtoistoiminnan johtaminen ei ole “helppo juttu”

Vapaaehtoistoiminnan johtaminen ei ole yksinkertainen ja helppo juttu. Alalla kaivataan erityisosaamista, toteaa Juha Iso-Aho. Väärin toteutetuilla projekteilla voi olla ikäviäkin seurauksia. Niin vapaaehtoisille kuin heitä käyttäville organisaatioillekin.

– “Yksi tärkeimmistä taidoista on muutoksenhallintakyky, taito johtaa ihmisiä sekä toiminnan jatkuva kehittäminen”, Iso-Aho sanoo.

Käytännönläheisyyttä ja kollegoilta oppimista

Tämän vuoden  vapaaehtoistoiminnan johtaminen -koulutus on järjestyksessään jo seitsemäs. Koulutus on poikkeuksetta saaneet hyvää palautetta osallistujilta. Erityisesti opintojen käytännönläheisyyttä on kiitetty sekä sitä, että opittua on voitu oikeasti soveltaa omassa työssä.

– Teorian ja käytännön saumaton vuorottelu on yksi opintokokonaisuuden vahvuuksia. Erityisen arvokasta on myös toisten samassa tilanteessa toimivien kollegojen tapaaminen. Koulutuksessa kehitetään aidosti yhdessä vapaaehtoistoimintaa ja syvennetään johtamista, Iso-Aho vahvistaa.

Arvot, sitouttaminen, toiminnan kehittäminen

Opintojaksot on rakennettu niin, että kuhunkin niistä sisältyy kolme lähipäivää. Päivien aikana kuullaan lukuisia asiantuntijaluentoja – monet opintojakson aikaisempia osallistujia. Lisäksi opintojaksoon kuuluu sekä ryhmä- ja yksilötehtäviä että itsenäistä työskentelyä ja verkko-opintoja. Lähijaksot toteutetaan Helsingin TKI-keskus Ilkassa, Ilkantie 4, 00400 Helsinki

Ilmoittautuminen suosittuun Vapaaehtoistoiminnan johtaminen -opintokokonaisuuteen on käynnissä. Kuhunkin opintokokonaisuuden jaksoista ilmoittaudutaan erikseen, mutta ne muodostavat saumattoman kokonaisuuden.

Ensimmäisen opintojakson koulutukset alkavat marraskuussa. Jaksot ovat:

Avoimen ammattikorkeakulun opinnot ovat maksullisia, mutta ne ovat kaikille avoimia koulutustaustasta ja iästä riippumatta. Yhden opintojakson hinta on vain 75 €. Koulutuksiin ilmoittaudutaan Humakin verkkokaupassa, mistä löytyvät tarkemmat tiedot ilmoittautumisajoista. Linkit kuhunkin opintojaksoon löydät yllä olevasta kurssilistasta.

Lisätiedot koulutuksesta, Juha Iso-Aho, puh. 0400 349 202, juha.iso-aho@humak.fi


Suosittu kurssi vetää vuodesta toiseen. Kuva lukuvuoden 2014 opintoryhmästä: Kaisa Kutilainen (vas.) ja Irene Purtilo keskustelevat Juha Iso-Ahon kanssa vapaaehtoistoiminnasta.