Apua turvapaikanhakijoille Vihtavuori Humakin tutorit Noora korhonen (vas.), Kati Jaatinen ja Liisa Kahelin

Vihtavuoren yläkoulun oppilaskunnan hallitus ja Humanistisen ammattikorkeakoulun Jyväskylän tutorit iskivät hynttyyt yhteen ja päättivät auttaa Keski-Suomeen saapuneita turvapaikanhakijoita. ”Meillä oli yläkoulussa tammikuussa avoimien ovien päivä ja siellä tuli puheeksi, että miten voisimme auttaa ja miten huomioisimme turvapaikanhakijat. Humakin tutoreiden vastaava opettaja Maarit Honkonen-Seppälä kävi kertomassa meidän oppilaskuntamme hallitukselle miten homma voisi toimia. Ja samana päivänä innokkaat nuoremme olivat jo tehneet mainokset ja siitä homma käynnistyi”, kertoo oppilaskuntaa ohjaava opettaja Katja Linnaranta.

Turvapaikanhakijat saivat vaatteita ja lautapelejä

Vihtavuorelaiset koululaiset lahjoittavat ehjiä ja puhtaita lasten ja nuorten vaatteita, pehmoleluja ja lautapelejä. ”Me Humakin tutorit tulimme mukaan kuvioihin Runebergin päivänä kun veimme Vihtavuoren nuorten kanssa lahjoitukset turvapaikanhakijoille ja samalla tutustumme nuorten kanssa siihen, miten turvapaikanhakijat elävät nyt Suomessa. Erityisesti meidän yhteisöpedagogi (AMK) opiskelijat ovat olleet harjoitteluissa keskisuomalaisissa vastaanottokeskuksissa eli osa meidän tutoreista tuntee jo hyvin talot ja ihmiset”, kertoo Jyväskylän tutorvastaava opiskelija Piia Perttilahti ja kiittää yhteistyöstä Vihtavuoren yläkoulua.

Runebergin kunniaksi runojakin

”Hieno päivä kaikkineen. Tämä on hyvä tapa tehdä yhteistyötä ja auttaa samalla apua tarvitsevia. Tietysti opimme itsekin hurjasti lisää. Ja Runebergin päivän kunniaksi luimme joitain runojakin turvapaikanhakijoille, että iloisuuskin oli läsnä päivässämme”, kertovat tutorit Liisa Kahelin ja Kati Jaatinen. Liisa Kahelinille turvapaikanhakijat olivatkin jo tuttuja, sillä osana yhteisöpedagogien Moninaisuuden kohtaaminen opintojaksoa Liisa on ollut harjoittelussa nuorten tukiasumisyksikössä. ”Teemme noin 100 tuntia harkkaa jossakin moninaisuutta ilmentävässä paikassa. Monet ovat olleet harkassa vastaanottokeskuksissa, osa tekee harkan vammaisjärjestöissä, minä halusin nuorten tukiasumisyksikköön apuohjaajaksi”, kertoo Liisa ja kiittää mahdollisuudesta oppia oikeassa työelämässä.

Luokasta työelämään

Aikaisemmin moninaisuuden kohtaamisen viiden opintopisteen jakso on ollut Jyväskylässä perinteisempää valmennusta, erilaisia harjoitteita luokassa ja ryhmätenttejä muun muassa yhdenvertaisuuslaista. ”Viime vuonna Suomeen jätettiin yli 32 000 turvapaikkahakemusta. Yhteiskuntamme on muuttunut ja esimerkiksi Keski-Suomessakin Suomen Punainen Risti on ollut ihan uuden edessä. Humakilla on ammattikorkeakoululainkin mukaan velvollisuus kehittää ja tehdä yhteistyötä alueellisesti. Inhimillisestikin ajateltuna on järkevää, että meidän yhteisöpedagogi-opiskelijoidemme ammatillinen kasvu tapahtuu työelämässä ja sitä kehittäen”, jatkaa jakson vastaava lehtori Tarja Jukkala.   

Kuvassa ylhäällä Humakin tutoreita: etualalla Noora Korhonen oppilaskunnan hallituksen sihteeri (vas.) Kati Jaatinen ja Liisa Kahelin.

Teksti ja kuvat: Maarit Honkonen-Seppälä