Suosittu viittomien verkkosivu Liittyviä tiedostoja

Liittyvää sisältöä

Linkkejä:

Tutustu SignWikiin Lue lisää

SignWiki-sanakirjojen suosio on yllättänyt meidät täysin, kertoo tutkija Leena Savolainen Kuurojen Liitosta. – Kolme vuotta käytössä olleet suomalaisen ja suomenruotsalaisen viittomakielen sanakirjat ovat kasvattaneet suosiotaan roimasti. Suomalaisen viittomakielen sivuston käyttöaste on viimeisen 12 kuukauden aikana noussut 250 % ja suomenruotsalaisen viittomakielen sivuston 325 %. Yksittäisten SignWiki-sivujen katselukertoja on suomalaiselle viittomakielelle kertynyt 1 572 000 ja suomenruotsalaiselle 262 000.

Humakin opiskelijat ja henkilökunta ovat osallistuneet aktiivisesti suomalaisen viittomakielen erikois- ja ammattisanaston kokoamiseen ja taltiointiin jo 15 vuoden ajan. Vuonna 2016 päävastuu SignWiki-sivustojen ylläpidosta siirtyi Kuurojen Liitolle.

Sanaston siirron verkkoon on mahdollistanut Koneen säätiön rahoittama Korpus- ja SignWiki -hanke. Tässä kaikkiaan kolme vuotta kestäneessä hankkeessa Humak ja Kuurojen Liitto ovat yhdessä taltioineet suomalaisia nykyviittomakieliä – suomalaista ja suomenruotsalaista viittomakieltä –myös tuleville sukupolville. 

Käyttäjät kiittävät

Humakin lehtori Juha Manunen käyttää SignWikiä opetuksessaan ja muussa arjessaan.

—Olen tyytyväinen kun nykyisin viittomia löytyy Signwikistä niin paljon.  Tällä hetkellä on jo jopa 3.900 viittomansivua. Tulkkiopiskelijat oppivat Signwikista uusia viittomia, joita ei löydy muista sanakirjoista. Itsekin on mielenkiintoista tutkia erilaisia viittomia ja niiden variaatioita. Aihealueita on jo todella paljon ammattisanastosta harrastuksiin ja vapaa-aikaan. Manunen toivoo, että uutta viittomista on tulossa.

—Käytän viittomakielen tunneilla Signwikiä todella paljon. Siellä on paljon hyvää materiaalia viittomien analysointiin ja tutkimiseen. Sitä voidaan hyödyntää myös esimerkiksi opiskelijoiden viittomakuulusteluissa.

Signwiki tekee näkyväksi viittomakielen monimuotoisuuden

Signwiki on vapaamuotoinen ja kuka vaan voi lisätä viittomia, kertoo Manunen. —Se juuri on hieno asia vapaassa sanakirjassa. Iso plussa on mielestäni myös se, että SignWikissä näkee, miten eri tavalla eri ikäpolvet viittovat. Nuorilla, senioreilla, naisilla ja miehillä on oma tapansa käyttää kieltä. Signwiki tekee näkyväksi miten monimuotoinen ja rikas kieli viittomakieli onkaan.

Tulkin viikottainen apuväline

Viittomakielen tulkki Anni Hätönen työskentelee tulkkaus- ja kommunikaatioalan yrityksessä Evantiassa.

—Käytän SignWikiä viikoittain. Erityisesti ammattisanasto ja harrastusviittomat löytyvät sieltä hyvin. Kun etsin jotain tiettyä viittomaa katson ensin SignWikistä , sitten viittomakielen sanakirja Suvista, ja jos ei kummastakaan löydy kyselen tulkkikollegoilta

Toimii loistavasti mobiilisti

—Tulkin työssä ollaan aika usein tien päällä tai muuten liikkeessä. Siksi arvostan sitä, että SignWiki toimii loistavasti mobiilisti, kertoo Hätönen.Evantiassa meillä SignWiki on aktiivisessa käytössä. Tulkkaustilauksiin valmistautuessa siitä on todella paljon hyötyä.

Viittomakielen tulkki Laura Reunanen Evantiasta kiittää erityisesti SignWikin hakemistorakennetta. —Se on ainoa sanakirja, josta voi helposti hakea eri aihealueita.

Reunanen toivoo, että jatkossa SignWikiin lisättäisiin harvinaisempien maiden ja paikannimien viittomia.

SignWikin kehittely on tuottanut tuloksia myös erittäin uhanalaisen suomenruotsalaisen viittomakielen elvyttämisessä. Viittomiston kuvaaminen sanakirjassa on voimaannuttanut pientä kieliyhteisöä. Suomenruotsalaisen SignWikin kehittämisessä aktiivisesti työskennellyt Janne Kankkonen jatkaa nyt Humakin LIVS-hankkeessa suunnittelijana.