Liittyviä tiedostoja

Liittyvää sisältöä

Linkkejä:

Opintopolku

Humakin opiskelijavalinnan koordinaattori Marika Stam on listannut tärkeimmät hakuun liittyvät muistettavat asiat hakijalle.

1. Tutustu tarkkaan Opintopolku.fi -palveluun

Sieltä löydät haussa olevat koulutukset yhdestä paikasta.
Myös korkeakoulujen verkkosivuille on kerätty vastauksia hakuun, koulutuksiin ja niiden sisältöjä koskeviin kysymyksiin.

Tutustu aina ensin huolellisesti hakuohjeisiin.
Jokaisesta hakukohteesta on opintopolku.fi –palvelussa tarkat kuvaukset: tiedot siitä, mitkä ovat valintaperusteet, miten haetaan, onko ennakko- tai muuta tehtävää, milloin valintakokeet pidetään tai kuka on hakukelpoinen.

Myös hakulomakkeen löydät Opintopolku.fi –palvelusta. Voit valita enintään kuusi hakukohdetta, jotka tulee merkitä mieluisuusjärjestykseen.

”Voit käyttää vaikka kaikki hakutoiveesi Humakin eri hakukohteisiin ympäri Suomea. Hakukohteet ja niiden mieluisuusjärjestys tulee kuitenkin pohtia tarkkaan, koska niitä ei voi muuttaa enää hakuajan jälkeen.”

2. Päivätoteutus vai monimuoto?

Kun haluat suorittaa AMK-tutkinnon päätoimisesti pääasiallisesti päiväsaikaan arkisin, päivätoteutus soveltuu sinulle. Opintoihin hakeutuminen ei edellytä alan aiempi opintoja tai alan työkokemusta

Monimuoto-opiskeluna suoritettava AMK-tutkinto sopii sinulle, jos olet jo esim. työelämässä etkä voi osallistua perinteiseen kokopäiväopetukseen. Monimuoto-opintojen valintojen pisteityksessä painotetaan yleensä päiväopetusta korostuneemmin myös alan työkokemusta ja aiempia opintoja.

3. Täytä hakulomake opintopolku.fi –palvelussa määräaikana

HUOM! Koskaan ei riitä pelkkä hakulomakkeen täyttäminen.

Muista tarkistaa, mitä pitää tehdä ennen hakemista tai ennen valintakokeita. Onko esimerkiksi etukäteis- tai ennakkotehtävää, esitietolomaketta, liitteiden toimittamista, ilmoittautumista valintakokeeseen (ilmoittautumattomuus ei estä kuitenkaan osallistumista kokeeseen) tai valintakoekirjaa.

4. Etukäteis- ja ennakkotehtävät

Lähes jokaiseen hakuun liittyy etukäteis- tai ennakkotehtävä tai esitietolomake tai ennakkoon luettava kirja (kulttuurituottaja AMK).

Ennakkotehtävä tehdään hakuajan puitteissa. Se on käytössä ylemmässä korkeakoulututkinnossa, Humakissa nyt kevään haussa  järjestö- ja nuorisotyön YAMK-koulutuksessa sekä kulttuurituotannon ylemmässä AMK-tutkinnossa (joka on haussa seuraavan kerran syksyllä 2015).

Etukäteistehtävä palautetaan hakuajan jälkeen mutta ennen valintakoetta. Palautusajan vaihtelevat. Ne voivat olla karsivia tai osa valintakoetta.  eli niiden suorittaminen voi vaikuttaa valintakokeen suorittamiseen (Humakin kulttuurituotanto) tai valintakokeeseen kutsumiseen. Näin on laita Humakin tulkkikoulutuksessa.

Etukäteistehtävää ja esitietolomaketta voidaan hyödyntää osana valintakoetta ja sen pisteitystä.

5. Valintakoe on Erittäin Tärkeä Päivä

Kaikkiin Humakin koulutuksiin liittyy valintakoe, jossa mitataan hakijan taustaa ja soveltuvuutta alalle. Sen merkitys on Humakin koulutuksissa suuri.

”Kannattaa muistaa tekemämme valintakoeyhteistyö samojen koulutusten kohdalla. Jos haet vaikka Humakin kulttuurituotannon päivätoteutukseen Turkuun, Kauniaisiin ja Jyväskylään riittää yhden valintakokeen suorittaminen. Tai samoin yksi koe riittää jos haet vaikka kaikkiin Humakin neljään yhteisöpedagogin päivätoteutukseen. Tulkin ja Yhteisöpedagogin päivätoteutuksessa olemme myös mukana valtakunnallisessa valintakoeyhteistyössä. Valintaperusteissa verkkosivuillamme on kerrottu lisää valintakoeyhteistyöstä.”

6. Neuvoja hakijapalveluilta

”Hakijapalveluihin kannattaa ottaa yhteyttä aina kun tiedät, mitä haluat kysyä etkä ole löytänyt muualta vastauksia”, toteaa Marika Stam.

”Meihin ottavat yhteyttä esimerkiksi hakijat, jotka ovat olleet pitkään työelämässä, ja jotka haluavat tietää, millaista on päiväopetus, paljonko pitää olla läsnä tai mitä on monimuotokoulutus. Keskustelen usein alanvaihtajien kanssa siitä, pärjääkö yli 40-vuotias päiväopetuksessa. Meille tulee myös paljon pohjakoulutusvaatimuksiin liittyviä tarkempia kysymyksiä”, kertoo Marika Stam.

Hakijapalvelut suosittelee: Aloita tutustuminen ajoissa, jottet joudu loppuruuhkaan. Suurin ruuhka on alussa ja viimeisinä hakupäivinä. Haun puolivälissä on yleensä vähän hiljaisempaa.

Millaisille ihmisille Humak sopii?

Hakijapalveluiden opiskelijavalinnan koordinaattorilla on yli 15 vuoden kokemus Humakin opiskelijavalinnoista. Hän  on ollut mukana Humakin yhteisvalinnoissa vuodesta 1998 lähtien.

”Uteliaisuus on hyvä ominaisuus, sillä alamme ovat kehittyviä aloja. Niissä on tilaa visioille ja uusille ratkaisuille. Parhaiten pärjäävät ne, joilla on kyky kantaa vastuuta omasta opiskelutiestään, ja jotka aloitteellisesti tutustuvat asioihin. Haittaa ei myöskään ole hyvistä hoksottimista ja visiointikyvystä,” päättää Marika Stam, itsekin Humakista valmistunut kulttuurituottaja (AMK  ja Ylempia AMK).