Humak on suosittu ihmisläheinen opiskelupaikka

Humanistiseen ammattikorkeakouluun (Humak) haki kevään 2015 korkeakoulujen yhteishaussa 1312 ensisijaista hakijaa. Kokonaishakijamäärä oli 2919. Yliopistot ja ammattikorkeakoulut olivat ensimmäistä kertaa samassa yhteishaussa.

  • Me olimme varustautuneet siihen, että yhteishaun uudistus saattaisi näkyä hakijamäärissä. Iloinen yllätys oli se, että erityisesti yhteisöpedagogikoulutuksen vetovoima kasvoi, toteaa Humakin rehtori Tapio Huttula. – Hakijoita kiinnostaa ihmisläheinen ja nuorten hyvinvointiin painottuva koulutus.

Järjestö- ja nuorisotyön koulutuksen hakijamäärät kasvoivat valtakunnallisen Humakin kaikilla kampuksilla (pääkaupunkiseudulla, Turussa, Jyväskylässä ja Kuopiossa). Erityisesti monimuotototeutukset (ent. aikuiskoulutus) Nurmijärvellä ja Turussa olivat suosittuja. Nurmijärven monimuotototeutuksessa oli 200 ja Turussa lähes 150 ensisijaista hakijaa.

  • Varauduimme monimuoto-opiskelun suosioon lähes tuplaamalla aloituspaikkojen määrän Nurmijärvellä, missä opiskellaan järjestö- ja nuorisotyötä. Olemme tarttuneet hallitusohjelmassa esille nostettuun lasten ja nuorten hyvinvoinnin haasteeseen kasvattamalla yhteisöpedagogikoulutuksen tarjontaa, kertoo Huttula.

Pääkaupunkiseutu ja Turku olivat Humakin vetovoimaisimpia alueita yhteishaussa. Turussa on järjestö- ja nuorisotyön ja kulttuurituotannon koulutusta. Pääkaupunkiseudun yksikössä järjestetään sekä maisteritasoista järjestö- ja nuorisotyön koulutusta (yhteisöpedagogi ylempi AMK) Helsingissä että yhteisöpedagogi (AMK) –koulutusta Nurmijärvellä. Tulkin (AMK) ja kulttuurituottajan (AMK) koulutukset ovat Kauniaisissa/Helsingissä. Tarjolla on sekä päivä- että monimuoto-opintoja.

Myös Jyväskylän ja Kuopion yksiköissä näkyi yhteisöpedagogikoulutuksen suosio.

Humak on sopeuttanut tulkin (AMK) koulutuksen aloituspaikkamäärää seuraten alan kehitystä. Tulkkikoulutuksiin Kauniaisten ja Kuopion kampuksille haki yli kolminkertainen määrä aloituspaikkoihin nähden.

Yliopistot ja ammattikorkeakoulut ensimmäistä kertaa samassa yhteishaussa

Kevään korkeakoulujen yhteishaussa oli 154 500 hakijaa. Hakijoista 88 500 haki ensisijaisesti ammattikorkeakouluun ja 66 000 yliopistoon.

Tämän vuoden hakijamäärää ei voi suoraan verrata edelliseen vuoteen, sillä aiemmin yliopistoihin oli oma yhteishakunsa ja ammattikorkeakouluihin neljä erillistä yhteishakua. Viime keväänä yliopistojen yhteishaussa jätettiin 73 700 hakemusta ja ammattikorkeakoulujen yhteishauissa yhteensä noin 109 000.

Hakukohteita kevään yhteishaussa oli mukana noin 1 350. Aloituspaikkoja korkeakouluissa on tarjolla 46 000, joista 18 500 yliopistoissa ja 27 500 ammattikorkeakouluissa.

Humakissa valintakokeet järjestetään touko-kesäkuussa, erikseen päivä- ja monimuotototeutuksille. Valintakoekutsut postitetaan 12.5.2015 lähtien. Hakuihin voi liittyä etukäteistehtäviä ja/tai ilmoittautuminen valintakokeisiin.

Kaikkien valintojen tulokset julkistetaan 1.7.

Hakija voi saada valintojen tuloksia hakukohteesta riippuen jo toukokuun puolivälistä alkaen, mutta korkeakoulujen kaikkien valintojen tulokset julkaistaan viimeistään 1.7. Tällöin opiskelijaksi hyväksyttyjen tulee ottaa opiskelupaikka vastaan 15.7. klo 15 mennessä. Varasijoilta voi tulla valituksi 12.8.2015 asti.