Yhteisöpedagogiopiskelijalla on vahva tahto vaikuttaa ja kehittää

Paljon ihmisiä messutilassa.

Laura Erkkonen opiskelee yhteisöpedagogiksi monimuoto-opintoina (MOVE) verkon välityksellä töidensä ohella. Opintojen myötä hänen aikaisemmat kiinnostuksenkohteensa partiotoiminnasta vapaaehtoistyöhön ja eri ikäisten parissa hankittu ohjauskokemus sekä viimeisimpänä ay-liikkeen luottamusmiehen toimi yhdistyivät loogiseksi kokonaisuudeksi. 

Uusi suunta löytyi luottamusmiehen toimen kautta

Laura Erkkonen oli juuri temmattu mukaan JHL:n toimintaan luottamusmiehen rooliin, minkä puitteissa hän osallistui erilaisiin koulutuksiin. Yhdessä niistä kouluttaja paljastui yhteisöpedagogiksi, jonka kanssa Laura ajautui kahvitauolla juttusille ja sai kuulla ensimmäistä kertaa aiemmin itselleen tuntemattomasta alasta. Kotimatkalla Laura googlasi välittömästä lisätietoja koulutuksesta ja vakuuttui siitä, että oli löytänyt oman alansa.

“Koulutuksessa tuntuivat yhdistyvän kaikki keskeisimmät mielenkiinnonkohteeni sekä se osaaminen, minkä olin eri tehtävistä aiemmin hankkinut”, Laura muistelee.

Laura oli työskennellyt muun muassa ohjaajan tehtävissä eri-ikäisten parissa sekä tehnyt vapaaehtoistöitä, ollut mukana partiotoiminnassa, vetänyt ryhmäliikuntaa, järjestänyt kotipaikkakuntansa äideille vapaa-ajan toimintaa sekä innostunut toden teolla JHL:n luottamusmiehen tehtävistä.

Vaikuttamis- ja kehittämistyö olivat siis jo pitkään vetäneet puoleensa ja yhteisöpedagogikoulutus vaikutti erinomaiselta väylältä oppia lisää näistä teemoista.

Töiden, perhe-elämän ja opintojen yhteensovittaminen verkko-opiskelijana

Samaan aikaan Lauralle avautui uusi työtarjous henkilökohtaisena avustajana, jossa oli mahdollista yhdistää joustavasti oma työnteko ja opiskelu. Aluksi hän otti töiden rinnalle yksittäisen opintojakson Humakin avoimessa ammattikorkeakoulussa nähdäkseen, miltä sisällöt tuntuivat käytännössä.

Koska olo oli avoimen AMK:n kurssin jälkeen entistä vakuuttuneempi, Laura teki lopullisen päätöksen hakea kevään yhteishaussa ja pääsikin sisään ensimmäisellä yrittämällä.

“Sittemmin opinnot ovat rullanneet eteenpäin sujuvasti ja olen saanut jatkuvasti havahtua huomaamaan, miten monipuoliset mahdollisuudet tällä alalla ovat”, Laura kuvailee tunnelmiaan ensimmäisen opiskeluvuoden keväällä.

Opintojen, perhe-elämän ja töiden yhteensovittaminen on sujunut Lauran kohdalla suhteellisen mutkattomasti, kiitos työnantajan.

Laura kokee myös verkko-opiskelun toimivan erinomaisesti omassa elämäntilanteessaan, jossa opintoja on mahdollista tehdä omaan tahtiin missä ja milloin vain.

Mieli avoimena mahdollisuuksien edessä

Laura kertoo kiinnostuneensa yhteisöpedagogikoulutuksesta nimenomaan sen tarjoamien laaja-alaisten kehittymismahdollisuuksien vuoksi. Tulevaisuuden suhteen Laura haluaa pitää mielen avoimena ja kartoittaa eri vaihtoehtoja, vaikka hän kokee myös vahvaa kutsumusta edistää työntekijöiden asemaa ay-liikkeestä käsin.

Edessä voisi olla mahdollisesti myös ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaminen.

“Haluaisin olla mukana ennen kaikkea sellaisessa toiminnassa, jossa katsottaisiin uteliaina tulevaisuuteen ja pyrittäisiin kehittämään toimintaa sitä vastaavammaksi, ei vain toistamaan jo tunnettuja tapoja”, Laura summaa.

Laura neuvoo vinkkilistallaan kuinka verkko-opiskelun saa nivoutumaan osaksi muuta elämää.

Lauran vinkit opiskelun rytmitykseen

  • Hahmota heti opintojen alkumetreillä tutkinnon tai opintojen kokonaisuutta. Tutki koulutuksen ja kurssien tavoitteita sekä aikatauluja.
  • Harjoittele vaikka Excel-taitoja tai taiteile itsellesi ”lukujärjestys” opiskeltavista kursseista niiden suoritusaikojen perusteella. Muista katsoa, ettet missaa olennaisia kursseja tai ahmi liikaa. Tallaisen kokonaisuuden hahmottelu auttaa käsittämään opiskeltavien asioiden määrää ja aikatauluja.
  • Tee väliaikatsekkauksia meneillään olevista kursseista ja priorisoi tehtävien järjestyksiä. On mukavampi palauttaa tehtäviä tasaisesti ja ajallaan, kuin keskittyä vain yhteen ja huomata ajan loppuvan muiden kanssa.
  • Muista ottaa välillä irtiottoja opinnoista ja tehdä jotain aivan muuta! Tauko antaa aivoille lepoa ja moni tenkkapoo saattaa selvitä sen myötä. Hyvässä opiskelutahdissa pysyvällä on myös aikaa ottaa opiskeluista vapaahetkiä ja hemmotella itseään.
  • Aseta välietappeja ja palkitse itsesi, kun saavutat niitä. Hehkuta ja iloitse, mutta salli myös pettymyksen tunteet ja opettele pääsemään niistä eteenpäin.
  • Muista, teet tätä itseäsi varten!

Teksti: Hanna Salovuori, toim. Marika Stam.
Kuvat: Nostokuva Laura Erkkonen koti-albumi, pääkuva Humak viestintä: Laura järjestämässä Hurrikaani 2020 tapahtumaa, tekstikuva Laura Erkkonen koti-albumi.

Lisää aiheesta:

2020-03-26 14:45:18