Henri Tuunanen ja Jesse Brandelin

Yrittäjäksi alkaminen oli selvää kulttuurituottajaopiskelijoille Henri Tuunaselle ja Jesse Brandelinille, jotka perustivat yhdessä ohjelmatoimiston toisena opiskeluvuotenaan tammikuussa 2017. Yhteinen musiikkimaku, harrastukset ja yhteneväiset urahaaveet yhdistivät Humakissa Jyväskylässä tutustuneita, musiikkia koko ikänsä harrastaneita nuoria miehiä.

—Mielestämme nyt opintojen vielä kestäessä on hyvä aika perustaa yritys, toteavat uudet yrittäjät.  —Tässä vaiheessa toimintamme on vielä sivutoimista, koska olemme päätoimisia opiskelijoita. Suoritamme kulttuurituottajaopintomme loppuun. —Tavoitteenani on valmistua kolmessa vuodessa, kertoo Henri Tuunanen.

Keikkamyyntiä, kiertuesuunnittelua, festivaaliosaamista

—Undie Agencyn – nimi tulee undergroundin ja indien yhdistelmästä –  rosteri koostuu alternative-, underground- ja indie-yhtyeistä. —Tavoitteenamme on tehdä kannattavaa liiketoimintaa juuri sellaisten artistien kanssa, joista itse pidämme ja jotka näemme potentiaalisina isoina artisteina tulevaisuudessa, kertovat yhtiökumppanit.—Hyvän rosterin ja pitkäjänteisen työskentelyn avulla aiomme vakiinnuttaa paikkamme laadukkaana vaihtoehtoiseen musiikkiin keskittyvänä ohjelmatoimistona. Panostamme artistien uran kehitykseen ja haluamme tarjota mahdollisuuden kansainvälistymiseen ja musiikkiviennin kasvattamiseen.

Palveluihimme kuuluvat asiantunteva keikkamyynti, kiertuesuunnittelu ja kiertuemanagerointi. Tarjolla on myös tapahtumatuotannon osaamista.

Pääsääntöisesti tulomme muodostuvat myydyistä keikoista saadusta komissiosta. Tämän lisäksi teemme töitä tapahtumatuotannon parissa festivaaleilla sekä DJ-keikkoja, joista saamme lisätuloa yrityksellemme, pohdiskelee Henkka yrityksensä ansaintalogiikkaa.

—Tarkoituksenamme on nostaa nousevia ja lupaavia vaihtoehtoisen musiikin edustajia esiin niin kotimaassamme kuin kansainvälisestikin. Tarkoituksena on olla mukana suunnittelemassa kunkin artistin kohdalla tulevia julkaisuja ja uran etenemistä. Tässä vaiheessa toimintaamme on jo muutamia Euroopan kiertueita tulossa, joista tiedotamme myöhemmin keväällä.

Kulttuurituottajaopinnoista valmennusta yrittäjäksi

Humakillä on pitkäaikainen kokemus luovien alojen liiketoiminnan kehittämisestä. Työelämälähtöisistä projekteista kertyy ajankohtaista talousosaamista, joista opiskelijat pääsevät hyötymään. Humakin opiskelijat ovat mm. osallistuneet menestyksellisesti Nuori yrittäjyys (NY) -toimintaan.

—Käytännössä kaikki yrittämisen perustamiseen ja pyörittämiseen liittyvät asiat käytiin läpi yrittäjyys- ja talousopinnoissa, kertoo Brandelin. —Humakin opintoihin liittyi myös paljon käytännössä oppimista, kuten esimerkiksi yrityksen liiketoimintasuunnitelman ja markkinointisuunnitelman laatiminen.

Kulttuurituottaja (AMK) -opintojen keskeisiä kokonaisuuksia ovat kulttuurin sisällöntuotanto, kulttuurituotannon käytännöt ja liiketaloudellinen osaaminen. Näitä taitoja syvennetään nelivuotisten opintojen ajan. Opiskelijat pääsevät opintojen alusta lähtien tekemään oikeita alan projekteja. Oman alan työelämätoimijoiden kanssa yhteisissä hankkeissa he tutustuvat alan keskeisiin vaikuttajiin. Projektitoimintaa opiskellaan sekä teoriassa että käytännössä. Talouden toimintamekanismeihin tutustutaan mm. yrittäjyys- ja johtamisopintojen kautta.

Harjoitteluja festareilla ja projekteja koko opintojen ajan

—Tein ensimmäisen syventävän harjotteluni ohjelmatoimsito Alt Agency & Managementille ja suoritan nyt sisällöntuotannon harjoittelun Jyrockiin, kertoo Henri.  —Syventävän talousharjoittelun suoritan todennäköisesti vielä tämän vuoden aikana meidän yritykseemme.

Jesse teki ensimmäisen harjoittelun Lahdessa Kaupungin Äänet -festivaalilla, missä hän on ollut alusta asti jossain määrin mukana, myös tänä vuonna työryhmässä.

Verkostot ja välittäjätoiminta ovat tuottajan työtä

—Musiikkitaustan ja festariduunien myötä minulla oli jo pienet verkostot olemassa ennen opintoja, kertoo Henri. — Harjoittelujen ja työn kautta ne ovat koko ajan kasvaneet. Tosi tärkeää on myös käydä alan tapahtumissa ja luoda uusia kontakteja jatkuvasti. Pääsimme viime marrakuussa järjestettyyn Slush Musiciin opiskelijapasseilla. Tapahtuma tarjosi hyviä sisältöjä ja paljon uusia kontakteja.

—Minulla ei ole pakottavaa tarvetta oman musiikin tekemiselle, vaikka välillä kavereiden kanssa tulee tuotettua musiikkia. Musiikki on ennemminkin mieltä rentouttavaa luovaa toimintaa. Kiinnostus alaa kohtaan alkoi, kun rupesin järjestämään omia bileitä ja tietty itselle ja kavereille keikkoja, pohtii Henri.

—Unelmani on ollut, että voisin ammatikseni tehdä promoottorin ja keikkamyyjän töitä sekä omia DJ hommia. Nyt se näyttää toteutuvan ainakin jossain määrin, toteaa Jesse.

Rumba toivotti onnea matkaan!

—Positiivista pöhinää vaihtoehtomusiikin sarallakirjoitti rocklehti Rumba toivottaessaan Undien uudet yrittäjät tervetulleiksi. Uusi ohjelmatoimisto toi positiivista pöhinää Helsinki-Turku-Tampere akselin ulkopuolelle Jyväskylään.

—Kyllähän Suomessa useita ohjelmatoimistoja löytyy, mutta tuntuu että vaihtoehtoisen musiikin kentällä riittää tilaa kaltaisellemme toimijalle. Artistirosteria kootessamme huomasimme, kuinka paljon kysyntää kaltaisellemme toimijalle on, kertoo Henri. —Nyt on  opiskelun ohella hyvä katsoa mihin pystyy, ja jos käy hyvin meille molemmille on tässä oiva työpaikka valmistuttuamme.

Undie Agency sosiaalisessa mediassa:

https://www.facebook.com/undieagency

https://www.instagram.com/undieagency/

 

Kuva etusivulla ja sivun ylälaidassa, Slush Music 2016. Kuvannut Sami Tuunanen

Opiskelijoiden ohjelmatoimisto
Yrittäjyys toi yhteen Undie Agencyn ohjelmatoimistoyrittäjät Jesse Brandelinin ja Henri Tuunasen. Yrittäjäksi ryhtyminen antaa mahdollisuuden hyödyntää opintoja osana yrityksen perustamista.

Kiinnostuitko kulttuurituottajaopinnoista?

Kulttuurituotannon AMK-tutkintoon Humakissa voit hakea kevään 2017 yhteishaussa joko päivä- tai monimuotototeutukseen. Päiväopinnot alkavat syksyllä Turun yksikössä ja pääkaupunkiseudun yksikössä. Turussa opinnot aloitetaan kampuksella Harjattulassa ja opintojen puolivälissä siirrytään Logomoon työelämäläheisiin opintoihin. Pääkaupunkiseudulla kaksi ensimmäistä vuotta opiskellaan Kauniaisissa, minkä jälkeen siirrytään tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiokeskukseen Helsinkiin.

Kolmen vuoden kulttuurialan työkokemuksen jälkeen voit jatkaa opintojasi kulttuurituottaja (ylempi AMK) –tutkintoon. Tämä koulutus on kulttuurituotannon alan pitkäikäisin maisteritason koulutus. Alan suurimmat kouluttaja Humak ja Metropolia Ammattikorkeakoulu toteuttavat sen yhdessä. Haku ylempään tutkintoon on syksyn yhteishaussa. Lähiopetuspäivät pidetään Helsingissä.

Klikkaa tästä koulutukseen Opintopolku.fissä

Alla olevasta linkistä pääset suoraan koulutuksiimme Opintopolussa. Laita se muistilistallesi.

[sam id=”2″ codes=”true”]