Jargonhälytin ja villasukat jäänmurtajina – tätä oli Alumni Talks

Vasemmalla muotokuva Tiina Karhuvaarasta. Oikealla muotokuva Olesia Lyndovasta.

Osallistavien lähestymistapojen voima Ukrainan pakolaisten sekä nuorten kuntapäätöksenteon parissa – kaikkien aikojen ensimmäisen Alumni Talks -verkkotapahtuman teemana oli vaikuttava osallisuus.

Humakista valmistuneille suunnatun tilaisuuden puhujina olivat erityisasiantuntija Tiina Karhuvirta nuorisotyön palvelujärjestö Opinkirjosta sekä ukrainalainen psykoterapeutti ja kääntäjä Olesia Lyndova.

Tilaisuuden avaajana ja vetäjänä toimi Humakin lehtori Sanna Nieminen. Lyndovan puhujaesittelystä vastasi Hoda Saastamoinen, Humakin koulutus- ja työperusteisen maahanmuuton asiantuntija.

Jargonhälytin palauttaa ammattisanastostaan innostuneen asiantuntijan maan pinnalle

Nuorten mielipiteet, tarpeet ja toiveet jäävät helposti jumiin tavanomaisen kuntabyrokratian rattaisiin. Nuorten osallisuuden laatukriteerit ja Noste-arviointi ovat kehitetty erityisesti vaikutusmahdollisuuksien kehittämiseen.

Tiina Karhuvirran osallistamisen työvälineitä terävästi ja tarkasti esitellyt puheenvuoro tarjosi runsaasti ideoita myös kuntasektorin ulkopuolella nuorten kanssa työskenteleville.

Alumni Talks -yleisöä kiinnosti erityisesti veikeä työkalu: jargonhälytin. Jargonhälyttimen avulla nuorten on helppo keskeyttää omasta aiheestaan innostunut asiantuntija, jos työpajan tai keskustelutapahtuman sisältö on muuttumassa liian kuivaksi.

– Hallinnollinen jargon ei motivoi nuoria. Asiantuntijan tulee kertoa konkreettisin esimerkein, mihin on ja mihin ei ole mahdollista vaikuttaa, Karhuvirta kertoi.

Lehtori villasukissa purki ukrainalaisten opiskelijoiden jännityksen

Vuonna 2023 Humakissa järjestettiin LEARN-opintokokonaisuus ukrainalaisille kasvatus- ja sosiaalialan osaajille. Alumni Talksin toinen puhuja Olesia Lyndova työskenteli projektissa kielien ja kulttuurien välisenä tulkkina. LEARNin tavoitteena oli monikielinen yhteistyö ja osallistujien sparraaminen suomalaiseen työelämään.

Lyndovan ammatillinen osaaminen psykoterapeuttina ja kääntäjänä sekä henkilökohtaiset kokemukset sodan pakolaisena avasivat ainutlaatuisella tavalla aktiivisen toimijuuden merkitystä.

– Tänne saapuessaan pakolaisella on yhteiskunnassa vain yksi rooli: maahanmuuttaja. Kotimaassaan heillä oli yhteiskunnassa monta roolia ja he olivat aktiivisia toimijoita.

– Kun henkilö saa lisää vastuuta, niin osallisuus yhteiskuntaan vahvistuu.

Pienten yhdistävien asioiden merkitystä ei tulisi aliarvioida osallistavassa toiminnassa. Lyndova muisteli ensimmäistä tapaamista, jossa opiskelijat jännittivät opetustilannetta uudessa maassa ja kieliympäristössä.

– Kun opettaja saapui luokkaan villasukissa, tunnelma rentoutui heti! Niinkin yksinkertainen asia kuin villasukat loi turvallisuuden tunteen – opiskelijat kokivat, että täällä voi olla oma itsensä.

Oppiminen ei lopu koskaan – siksi Alumni Talks

Alumni Talks -tilaisuuksien asiantuntijapuheenvuorot ja keskusteluhetket tarjoavat mahdollisuuden verkostoitumiseen ja oman ammatillisen osaamisen kehittämiseen vielä valmistumisen jälkeen. Puhujiksi kutsutaan eri alojen osaajia, joiden teemat ja aiheet kiinnostavat ovat ajankohtaisia ja koskettavat Humakista valmistuneiden ammattilaisten työkenttää. Puhujat eivät välttämättä ole Humakista valmistuneita.

Maksuttomat Alumni Talks -tilaisuudet ovat suunnattu kaikille Humakista valmistuneille alumneille ja niitä järjestetään kolme kertaa vuodessa.

Tulevista Alumni Talks -tilaisuuksista tiedotetaan verkkosivuillamme ja sosiaalisen median kanavissa.

 

Teksti: Humak viestintä

2024-04-02 08:55:21