Opetus- tai ohjausalan ammattilainen: ota uudet saavutettavamman koulutuspolun työkalut käyttöön

-”Saavutettavuuden edistämisen pitäisi olla luonnollinen toimintatapa meille jokaiselle. Se edistää kansalaisten perusoikeuksiin kuuluvaa yhdenvertaisuutta”, yliopettaja Tarja Nyman lausui saavutettavampia koulutuspolkuja edistäneen Saako Oppia -hankkeen päätöstilaisuudessa Helsingissä.

Hankkeen projektipäällikkönä toiminut Nyman kertoi olevansa etuoikeutettu saatuaan olla mukana hankkeessa, joka on aidosti edistänyt kansalaisten perusoikeuksien toteutumista.

Kolme naista poseeraa kameraan ihmisiä täynnä olevassa salissa.
Heidi Odell, Tarja Nyman ja Hanna-Kaisa Turja Saako Oppia -hankkeesta.

Kehitystyössä mukana yli 60 kanssakehittäjää

Hankkeen aikana on tehty runsaasti havaintoja saavutettavuudesta eri näkökulmista. Kehitystyössä on ollut mukana yli 60 henkilöä, joiden kokemuksia ja ajatuksia koulutuspolkujen joustavuuden tarpeista ja saavutettavuuden esteistä on kuunneltu. Niistä on osallistavan palvelumuotoilun avulla yhdessä kehitetty työkaluja, joita jokainen opetus- ja ohjausalan ammateissa työskentelevä voi jatkossa hyödyntää työssään opiskelijoiden ja ohjattavien parissa.

-”Toiveeni on, että mahdollisimman moni opettaja ottaisi hankkeessa tehdyn tietopaketin ja työkalut käyttöön”, hankkeen digisuunnittelija Heidi Odell Humakista totesi. Odell painotti saavutettavuus on enemmänkin kuin vain digitaalista saavutettavuutta, josta on puhuttu paljon EU:n saavutettavuusdirektiivin myötä.

Yleisö kuuntelee powerpoint-esitystä, jota esittää lavalla kaiuttimien ympäröimä nainen.
Yliopettaja Tarja Nyman oli ylpeä saatuaan työskennellä hankkeessa, joka edisti yhdenvertaisuutta ja ihmisoikeuksia.

Saavutettavuuden monet ulottuvuudet – uusi palvelu opastaa niiden huomioimiseen opetuksessa ja ohjauksessa

Hankkeessa esiin nousseita saavutettavuusnäkökulmia (ks. alla oleva kuva) hyödynnettiin työkaluja ja ohjeita suunniteltaessa. Päätöstilaisuudessa julkaistu Saavutettavat polut -verkkopalvelu opastaa, miten saavutettavuusnäkökulmia voi huomioida opetus- ja ohjaustilanteita suunniteltaessa.

Infograafi, jossa kerrotaan saavutettavuuden olevan fyysistä, kognitiivista, viestinnällistä, teknistä, psyykkistä, sosiaalista, kulttuurista ja taloudellista.
Saavutettavuuteen on monta näkökulmaa. Näitä kaikkia on hyödyllistä miettiä opetusta ja ohjausta suunnitellessa.

Hankkeen yhteiskunnallinen tavoite on, että oppijan polku toiselta asteelta korkeakouluun olisi jatkossa saavutettavampi kaikille. Tutustu työkaluihin ja ohjeisiin saavutettavapien koulutuspolkujen edistämiseksi Saavutettavat polut -verkkopalvelussa.

Toisten opintopolut on hiekoitettu sujuvaksi alusta loppuun, mutta liian moni liukastuu ja eksyy matkalla

Saavutettavuudesta puhutaan, mutta tukipalveluita tai erityistä tukea tarvitsevien näkökulmasta katsottuna käytäntö on kirjavaa. Tilaisuudessa puhunut osallisuuskouluttaja, neuropsykiatrinen valmentaja, itsekin juuri ADHD-diagnoosin saanut Maia Fandi korosti, että vaikka yhdenvertaisuus on kehittynyt viime vuosina, vielä on paljon tehtävää.

Nainen puhuu lavalla powerpoint-esitys taustallaan.
Maia Fandi puhui erityisen tuen tärkeydestä ja yhdenvertaisuudesta koulutuspoluilla.

-”Hankkeessa tehty kehitystyö on tärkeää, koska edelleen liian monet joutuvat kompuroimaan koulutuspolullaan ilman riittävää tukea tai opastusta.

Saako-oppia hankkeesta

Humanistisen ammattikorkeakoulun kanssa hankkeen osatoteuttajina ja kehittäjäkumppaneina toimivat Live-säätiö sr., Valo-Valmennusyhdistys ry sekä konsultoivana kumppanina ADHD-liitto.

Hankkeen rahoittaja on Hämeen ELY. React EU:n ESR Toimenpiteet. Toimintalinja 9: eritystavoite 12.3. Digitaalisten taitojen parantaminen. Hanke rahoitetaan osana unionin Covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.

Aiheesta muualla:

  • Hälyttävä tilasto: neuropsykiatrisesti oireilevien lasten määrä on moninkertaistunut – nyt avunsaantia yritetään nopeuttaa rahalle. Lue uutinen YLE Uutisissa.
  • Korkeakouluun pääsee nyt moni opiskelija, joka olisi aiemmin jäänyt kokonaan yliopiston tai AMK:n ulkopuolelle. Lue uutinen YLE Uutisissa.
2023-08-28 13:19:23