Lookout – osaamisen uudet suunnat: täsmävalmennus luovan alan ammattilaisille koronakriisistä selviytymiseen


Luova ala on eri tutkimusten mukaan kärsinyt lentoliikenteen ohella eniten Covid-19 aiheuttamasta liiketoiminnan laskusta. Kulttuuri- ja taidealojen opiskelijat ja vastavalmistuneet ovat myös Keski-Suomessa kärsineet koronan aiheuttamasta tilanteesta erityisen paljon: opintoihin liittyviä harjoitteluja on peruuntunut tai siirtynyt, alan kesätöitä on ollut vaikea saada ja valmistumisen jälkeen työtä omalta toimialalta voi olla vaikea löytää. Luovan alan osaamista kuitenkin tarvitaan ja voidaan hyödyntää myös muilla toimialoilla.

Lookout-hankkeessa viedään luovan alan opiskelijoiden osaamista eri toimialoille. Tavoitteena on löytää vastavalmistuneille ja loppuvaiheen opiskelijoille uusia työllistymismahdollisuuksia oman alan ulkopuolella olevista yrityksistä sekä opiskelijoiden itse luomista verkostoista, osuuskunnista ja yhteisöistä.

Hankkeessa etsitään Keski-Suomen strategisilta kehittämiskärkialoilta (biotalous, digitalous, osaamistalous, hyvinvointitalous ja matkailu) pk-yrityksiä, joihin luovan alan osaamista voidaan viedä. Hankkeessa myös luovan alan ja kärkitoimialojen opiskelijoiden osaamista ristiinpölytetään eri oppilaitoksien opiskelijoista koostuvissa tiimeissä.

Tavoitteet

Hankkeen tavoitteena on vahvistaa luovan alan opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden uskoa omaan työllistymiseen, avata verkostoja muihin luovan alan opiskelijoihin ja toimijoihin sekä laajentaa ymmärrystä oman osaamisen soveltamisesta yhdystoimialaloille. Hankkeessa verkostoidaan Keski-Suomen luovan alan oppilaitosten (Gradia, JAMK, Jyväskylän yliopisto, Humak) loppuvaiheen opiskelijoita ja vastavalmistuneita sekä oppilaitosten henkilökuntaa keskenään sekä kehittämiskärkialojen ja alaa opiskelevien kanssa.

Hanke järjestää opiskelijoille ja vastavalmistuneille kaksi valmennuskokonaisuutta, jossa omaa osaamista sanoitetaan ja tuotteistetaan.

Keski-Suomessa toimiville pk-yrityksille tarjotaan mahdollisuutta tutustua luovan alan opiskelijoihin ja saada uusia näkökulmia opiskelijoille annettavien toimeksiantojen avulla oman toiminnan kehittämiseen ja kehittämisideoita esim. asiakashankintaan ja visuaalisuuteen. Yritykset voivat halutessaan osallistua opiskelijatiimien sparraukseen.

Opoille ja uraohjaajille Lookout-hanke tarjoaa uramalleja luovasti omaa osaamistaan tuotteistaneista opiskelijoista, jotka ovat vieneet ammatillisen osaamisensa uusille urille. Hankkeen julkaisut ja muut aineistot tarjoavat apua uraohjaukseen.

Lookout-hankkeessa tehtävä uusien työllistymisrakenteiden selvitystyö antaa vastauksia luovien alojen työurien, työn ja talouden kestävyyteen takaamalla toimeentulon jatkumisen suhdanneheilahtelujen tai koronan kaltaisten kriisien aikana. Osuuskuntia luovilla aloilla on jo, mutta niiden vaikuttavuutta toimeentulon ja työllisyyden hoidossa ei tarkalleen tiedetä. Selvityksessä käydään läpi, miten yhtäältä uudenlaiset julkiset rahoitusmekanismit (esimerkiksi Norjassa ja Ruotsissa käytettävä nk. allianssimalli, jonka tarpeellisuudesta on tehty selvitys myös Suomessa OKM:n toimesta) ja toisaalta toimijoiden itsensä yhteisölliset ratkaisut (esimerkiksi osuuskunnat) voivat tukea alan työntekijöitä kestämään epävarmoja työmarkkinaolosuhteita. Keskeistä on myös selvittää, mikä voi olla koulutusorganisaatioiden rooli uusien kestävyysmekanismien toteuttamisessa. Konkreettisina ratkaisuina tullaan ehdottamaan uutta kestävää työllistymistä edesauttavaa julkista rahoitusmallia ja erimuotoisia kollektiivisia toimintamalleja työmarkkinaepävarmuuksien vaikutusten ehkäisemiseksi.

Keväällä 2023 hanke organisoi Työmarkkinatempauksen, jossa valmennusten satoa, parhaita oppeja ja uramalleja ja -tarinoita tehdään näkyväksi.

Koko hankkeen ajan tehdään systemaattista osaamisen lisäämisen seurantaa ja toimenpiteiden arviointia.

Hankeaika (päivämäärinä): 31.08.2021 – 31.08.2023
Projektipäällikkö: Sanna Pekkinen
Sähköposti sanna.pekkinen@humak.fi
Osaamiskärki Tuotanto- ja projektiosaaminen
Vaikuttavuusalue Keski-Suomi
Partnerit: Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia,
Jyväskylän yliopisto,
Jyväskylän ammattikorkeakoulu,
Rahoittaja: EU: ESR -rahoitus
Budjetti (hanke kokonaisuudessaan/Humak): > 100 000 – 300 000 euroa
Verkkosivu: Linkki

Rahoittajan ESR-logoRahoittajan Vipuvoimaa -logo
Jyväskylän ammattikorkeakoulun logoJyväskylän yliopiston logoKoulutuskuntayhtymä Gradian logoHumakin logo