Moniosaajat – Sote-järjestöt tulevaisuuden tekijöinä


Moniosaajat -Sote-järjestöt tulevaisuuden tekijöinä -hanke on käynnissä 16.1.2023-31.12.2025. Sen tavoitteena on vahvistaa sosiaali- ja terveysalan järjestöjen osaamista ja elinvoimaisuutta osana uusia hyvinvointialueita. Käytännössä hankkeen aikana kehitetään yhdessä järjestötoimijoiden ja verkostojen kanssa välineitä järjestötyön uudistamiseen toimijalähtöisesti ja kestävästi. Hankkeen toiminta-alue on Kanta-Häme ja Uusimaa.

Rahoitusviranomainen: Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Rahoitusohjelma: Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027, EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelma Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+), Toimintalinja 4. Erityistavoite 4.2 (Uutta osaamista työelämään). Lisäksi STEA -avustus Kuntoutussäätiön omarahoitusosuuteen.
Kustannusmalli: Flat rate 40 % 
Kustannusarvio: 305 718 € 
Viisi (5) osa-aikaista työntekijää (Humak 2, Kuntoutussäätiö 3) 

Hankkeen lähtökohdat:

Hyvinvointialueiden aloittaminen tuo järjestöille uudenlaisia tulevaisuudennäkymiä ja haastavat järjestöjä vahvistamaan rooliaan niin kansalaistoimijoina kuin palvelujen mahdollistajina.

Järjestötyöntekijöiltä ja vapaaehtoisilta vaaditaankin usein monipuolista osaamista, jotka liittyvät oman toiminnan kehittämiseen, tulevaisuuden ennakointiin, arviointiin, järjestön ja vapaaehtoisten johtamiseen sekä vaikuttamistyöhön. Samoin esimerkiksi yhdenvertaisuuden, moninaisuuden ja kestävämmän tulevaisuuden teemat voivat kiinnostaa järjestötoiminnan uudistajia tai uusia kohderyhmiä.

Moniosaajat-hanke haluaa olla yhtenä toimijana tukemassa järjestöjä onnistumaan osaamisen ja uudistumisen haasteeseen vastaamisessa. Hankkeen aikana hankealueen tarve ja tilanne huomioiden rakennetaan järjestöille oman toiminnan kehittämiseen maksutonta vertais- ja yhteiskehittämistä sekä koulutuksia. Hankkeen sisältöihin voit tutusta tarkemmin verkkosivuilla (Tule mukaan -välilehti).

Hankkeen kohderyhmä:

• Hankkeen varsinaisena kohderyhmänä ovat sosiaali- ja terveysalan järjestöt, niiden työntekijät, vapaaehtoiset (aktiivit), luottamushenkilöt ja jäsenet. 

• Hankkeen välillisinä kohderyhminä ovat sote-järjestöjen toimijaverkostot, hyvinvointialueet sekä potentiaaliset uudet aktiivitoimijat sekä järjestöihin tulevaisuudessa työllistyvät, mukaan lukien maahanmuuttaneet ja vieraskieliset.

Hankeprosessin vaiheet:

• Hankkeen käynnistäminen: 16.1.2023–31.3.2023

• Selvitysvaihe: 1.4.2023–30.9.2023

• Kehittämisryhmä-työskentely ja järjestölähtöiset kehittämisprosessit: 1.10.2023–31.8.2024

• Järjestölähtöiset kehittämisprosessit ja koulutukset: 1.9.2024–31.8.2025

• Tulosten raportointi ja levittäminen & päätösseminaari: 1.9.2025–31.12.2025

Tavoitteet

Sen tavoitteena on vahvistaa sosiaali- ja terveysalan järjestöjen osaamista ja elinvoimaisuutta osana uusia hyvinvointialueita. Käytännössä hankkeen aikana järjestötoimijoiden ja verkostojen kehitetään yhdessä välineitä järjestötyön uudistamiseen toimijalähtöisesti ja kestävästi.

Osatavoitteet:
– Saada tietoa sosiaali- ja terveysalan järjestöjen osaamisen ja toiminnan kehittämisen tarpeista. 
– Yhteiskehittää sosiaali- ja terveysalan järjestöjen tarpeita vastaavaa osaamista ja toimintatapoja.
– Tukea ja vahvistaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen osaamista ja toimintatapoja fasilitoitujen järjestökohtaisten prosessien avulla. 
– Levittää ja juurruttaa hankkeen keskeisiä tuloksia. 

Vaikuttavuus pitkällä aikavälillä: Sosiaali- ja terveysjärjestöjen osaaminen lisääntyy ja vahvistuu.

Hankeaika (päivämäärinä): 16.01.2023 – 31.12.2025
Projektipäällikkö: Kristiina Vesama
Sähköposti kristiina.vesama@humak.fi
Osaamiskärki Järjestötyö
Vaikuttavuusalue Kanta-Häme, Uusimaa
Partnerit: Kuntoutussäätiö sr
Rahoittaja: EU: ESR -rahoitus
Budjetti (hanke kokonaisuudessaan/Humak): > 100 000 – 300 000 euroa
Verkkosivu: Linkki
Linkit muihin somekanaviin: https://www.facebook.com/profile.php?id=100093519912722