Ponnahduslauta tapahtuma-alalle


Ponnahduslauta tapahtuma-alalle -hankkeella haettiin ratkaisua sekä tapahtuma-alaa koskettavaan tarpeeseen löytää alalle uutta työvoimaa, että tuettiin omaa polkuaan etsiviä nuoria löytämään itselleen ura tapahtuma-alalla tai laajemmin kulttuuri- ja taidealoilla. Hanke sisälsi noin puolen vuoden mittaisen valmennusohjelman. Valmennus oli suunnattu 18–29-vuotiaille varsinaissuomalaisille nuorille. Valmennuksella pyrittiin mahdollistamaan osallistujille työpaikka tapahtuma-alalla tai selkeämpi polku opintojen pariin.

Valmennusohjelma sisälsi:
– Tutustumista kulttuuri- ja tapahtuma-alaan yleisesti
– Tapahtuma-alan ammattilaisten kiinnostavia puheenvuoroja ja eri toimenkuvien esittelyä
– Tapahtumatekniikkaan perehtymistä (ääni-, valo- ja pyrotekniikka)
– Mahdollisuuden suorittaa hygienia- ja anniskelupassi sekä järjestyksenvalvontakortti
– Harjoittelujakson omavalintaisessa tapahtuma- tai kulttuurialan organisaatiossa
– Ryhmän oman tapahtuman järjestämisen ohjatusti
– Tukea työllistymiseen uravalmennuksen muodossa

Hankkeen osarahoittajana toimi Euroopan sosiaalirahasto, ja se toteutettiin monialaisena yhteistyönä Humanistisen ammattikorkeakoulun, Turun kaupungin vapaa-aikatoimialan nuorisopalvelujen, Turku Rock Academyn, tapahtumakeskus Logomon ja tapahtumatuotantoyritys Band Age Oy:n kanssa.

Hankkeen tuloksiin pääsee tutustumaan Ponnahduslauta tapahtuma-alalle -toimintamallikuvauksessa osoitteessa: https://www.thinglink.com/scene/1790788070241468902.

Tavoitteet

Hankkeen tavoitteena oli edistää nuorten työllistymistä tapahtuma-alalle ja samalla helpottaa tapahtuma-alan työvoimapulaa. Tavoitteena oli, että hankkeessa olevat nuoret joko työllistyvät hankkeen aikana tai sen jälkeen tapahtuma-alalle tai hakeutuvat alan koulutukseen. Tavoitteena oli aikaan saada nuorissa positiivinen muutos vahvistamalla nuorten omaa toimijuutta ja uskoa omiin kykyihinsä. Valmennuksen käytyään nuoren työnhaku- ja urasuunnitteluvalmiudet vahvistuivat sekä hän sai käytännön kokemusta ja osaamista suoriutua tapahtuma-alan työtehtävistä. Tapahtuma-alalla hankkeen aikaansaama hyöty näkyy pidemmän aikavälin tarkastelussa esimerkiksi lisääntyvinä työntekijäresursseina.

Lisäksi tavoitteena oli luoda toimintamalli, jota voidaan hyödyntää oppilaitosten, yksityisen, julkisen ja kolmannen sektorin yhteistyössä erilaisissa nuorten työllistämiseen liittyvissä toimenpiteissä. Toimintamallikuvaus löytyy osoitteesta: https://www.thinglink.com/scene/1790788070241468902.

Hankkeen tavoitteiden toteutumista mitattiin hankkeen kohderyhmänä olevien nuorten haastatteluilla sekä kyselyillä, joiden avulla kartoitettiin lähtötilannetta, valmennuksen avulla tapahtunutta muutosta, sekä lopuksi nuorten työllisyys-, opiskelutilanteessa tai urasuunnitelmissa tapahtunutta muutosta. Tavoitteiden toteutumista mitattiin myös ESR-henkilötietolomakkeilla.

Hanke saavutti merkittäviä tuloksia. Erityisesti onnistuttiin vähentämään työttömien tai työelämän ulkopuolella olevien määrää. Määrällisten tavoitteiden lisäksi saavutettiin myös laadullisia tuloksia: nuoret verkostoituivat sekä tapahtuma-alan toimijoiden, että toistensa kanssa. Moni nuori sai vahvistettua omaa toimijuuttaan ja osallisuuttaan valmennuksen avulla.

Hankeaika (päivämäärinä): 01.03.2023 – 31.12.2023
Projektipäällikkö: Eveliina Inkinen
Sähköposti eveliina.inkinen@humak.fi
Osaamiskärki Tuotanto- ja projektiosaaminen
Vaikuttavuusalue Varsinais-Suomi
Partnerit: Turun vapaa-aikatoimialan nuorisopalvelut
Turku Rock Academy
Band Age Oy
Logomo Oy
Rahoittaja: EU: ESR -rahoitus
Budjetti (hanke kokonaisuudessaan/Humak): > 500 000 euroa

Rahoittajan Vipuvoimaa EU:lta-logoRahoittajan ESR-logo
Kumppanin logo: Turun vapaa-aikatoimialan nuorisopalvelut / Turku NuoretKumppanin logo: Band Age OyKumppanin logo: Turku Rock AcademyKumppanin logo: tapahtumakeskus Logomo